Consultanta fiscala

libris.ro
★ ★ ★Consultanta fiscalaConsultanta fiscala

Intrebati si am sa incerc sa va indrum in limita timpului liber disponibil … Sau poate poti da un raspuns chiar tu la unele intrebari…

Toate comentariile postate pe blog reprezinta parerea mea pur personala, sunt generale si doar informative. Daca doriti consultanta fiscala oficiala si personalizata strict pe problema dvs, trebuie sa va adresati direct institutiei in cauza.

Comentariile sunt moderate si sub nici o forma nu vor fi publicate vulgaritatile, injuriile adresate autoritatilor, spamul sau comentariile care nu au legatura cu site-ul.

Scopul acestui site este doar de a aduna intr-un singur loc si a prezenta noutatile OFICIALE, netrunchiate, asa cum sunt publicate de instiitutiile publice (ANAF, Casa de pensii, Casa de sanatate, ANOFM, Politie, Guvern, Parlament etc), o pondere foarte mare avand noutatile fiscale.

Totodata va recomand sa cititi Despre blog si Recomandari la inregistrarea pe site.

Este absolut necesar sa fiti abonati ai acestui site pentru a va putea raspunde la intrebari  si sa introduceti email-ul     admin[@]asistenta-contribuabili.ro (fara parantezele de la @)     in agenda clientului de email pe care il folositi.

Consultanta fiscala asistenta contribuabili


Comentarii

Consultanta fiscala — 405 comentarii

 1. Salut!

  Cum as putea sa aplic facilitatile fiscale oferite firmelor de IT de scutire a impozitului pe venit si ce alte facilitati fiscale mai sunt in viogare pentru acest tip de firme

  • Veniturile din salarii obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in sensul impozitului pe venit, in baza art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal care mai prevede ca incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finantelor publice.
   In acest sens a fost aprobat Ordinul nr. 748/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.
   Deci, veniturile din salarii obtinute din activitatea de creare de programe pentru calculator nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in sensul impozitului pe venit.
   Conditiile prevazute de Ordinul nr. 748/2004, sunt:
   1. posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1 a Ordinul nr. 748/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator publicat in Monitorul Oficial 573 din 29 iunie 2004
   2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
   3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;
   4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
   Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit, constituie responsabilitatea angajatorului, iar nerespectarea de catre angajator a acestor dispozitii legale, atrage raspunderea patrimoniala a acestuia in baza art. 269 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia, angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

 2. Din informatiile gasite pe siteurile oficiale slovene, alocaţia pentru masă sub forma pe voucher sau cupoane (Sodexho, etc) sunt scutite de impozit pentru angajaţi.
  Valoarea este:
  – 6.12 EUR pe zi (în cazul în care salariatul este prezent la locul de muncă de cel puţin patru ore).
  – În plus, 0.76 EUR pe oră la opt ore de muncă (în cazul în care salariatul este prezent la locul de muncă de cel puţin 10 ore).

  “Meal Allowances
  – EUR 6.12 per day (if the employee is present at work at least four hours).
  – Additionally, EUR 0.76 per hour from eight hours of work (if employee is present at work at least 10 hours)”

  Nu stiu cat de actuala este informatia, dar siteul pare updatat regulat.
  Daca doriti, pentru mai multe informatii,va pot pune la dispozitie textul in engleza (sau va pot face traducerea)

 3. Referitor la facilitatile acordate prin OG30/2011 si reglementate prin Ordinul 2604/2011 as avea o intrebare pe caz concret.
  De exemplu, la impozitul TVA, la 31 august 2011 nu aveam obligatii fiscale principale restante, dar aveam in schimb obligatii fiscale accesorii restante aferente obligatiilor fiscale principale stinse anterior datei de 31.08.2011.
  Pentru ca sa beneficiez de facilitatea de anulare a penalitatilor aferente obligatiilor fiscale principale restante la 31.08.2011, ar trebui sa achit si accesoriile la TVA mentionate anterior?
  Contez pe parerea dvs. Multumesc

  • De facilitatile acordate prin OG30/2011 si reglementate prin Ordinul 2604/2011, puteti beneficia doar daca aveti obligatii fiscale principale neachitate la 31.08.2011, cf. art. 3 “obligații fiscale care sunt individualizate în declarațiile fiscale ale contribuabilului depuse până la data de 31 august 2011 și/sau decizii de impunere emise și comunicate contribuabilului până la această dată”.
   Dupa parerea mea, din datele pe care le-ati furnizat mai sus, nu cred ca va incadrati in prevederile OG30/2011. Dar daca ati facut plata obligatiilor principale dupa data de 31.08.2011, cred ca puteti beneficia aceste facilitati.
   Oricum, daca va incadrati in prevederile OG30/2011, organul fiscal de care apartineti trebuie sa trimita o notificare prin care va instiinteaza de acest lucru(obligatoriu).

 4. Este corect ca unui padurar la sumele datorate unitatii ca imputatiile (prejudicii cioate nejustificate ) sa i se adauge TVA-ul?

  • Da, este corect.
   Conform art. 128, pct. 4, lit. d), din Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal actualizat cu Ordonanţa Guvernului nr. 30 din 31 august 2011, bunurile constatate lipsa in gestiune sunt asimilate livrarilor de bunuri la care se calculeaza TVA aferenta.

  • Dupa expirarea celor 3 ani de suspendare, SRL-ul reintra din oficiu in regimul normal de declarare, isi poate relua activitatea economica sau poate solicita dizolvarea ori lichidarea firmei.

   • Am si eu aceeasi problema, ca si Alexandru, si ce acte trebuie depuse pentru lichidare sau dizolvarea firmei?

    • Documentele pentru dizolvarea si lichidarea voluntara sunt:
     Pasul 1 -Cerere de inregistrare a mentiunii
     -Hotararea AGA sau decizia asociatului unic
     -Imputernicirea persoanei care depune mentiunea, daca este cazul
     -Dovada achitarii taxelor.

     Pasul 2 – Radierea voluntara
     -Cerere de radiere
     -Certificatul de inregistrare si anexele
     -Situatia financiara de lichidare
     -Hotararea de repartizare a activelor
     -Certificat de la Administratia Financiara din care rezulta ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale
     -Imputernicirea persoanei care depune mentiunea, daca este cazul
     -Dovada achitarii taxelor.
     Va recomand art. 227 si pana la 270 din Legea nr. 31/1990, actualizata.

  • Intrebarea este destul de generala. Presupun ca va referiti la Baruri si alte activitati de servire a bauturilor
   Corespondenta cu CAEN rev.1 – 5540
   Corespondenta cu ISIC 4 – 5630

   Conform art. 17 din Codul fiscal, cota de impozit pe profit care se aplică asupra profitului impozabil este de 16%, cu unele excepţii prevazute la art. 38 din aceasi lege pe care la gasiti aici

  • Toate detaliile legate de Registrul Operatorilor Intracomunitari le gasiti AICI sau utilizand casuta de cautare “Cauta pe acest blog” de pe pagina principala.
   Un update la informatiile legate de declaratia 390 gasiti AICI.

 5. Pentru incheierea situatiei financiare pana la 25.04.2011 , cum se intocmeste declaratia 100 -impozitpe profit trim 4 , la o societate infiintata in septembrie 2011 ?Dar pentru celelalte se trece impozitul la nivelul trimestrului 3 2011?

  • Pentru societatea infiintata in septembrie nu are rost sa va duceti pana in aprilie cu inchiderea. Inchideti in februarie, are activitate putina. La celelalte treceti in declaratia 100, impozitul la nivelul trimestrului 3 si inchideti in aprilie.

 6. O fundatie ce desfasoara activitatea de ” after-school” trebuie sa incadreze veniturile din aceasta prestatie ca venituri economice? In vectorul fiscala cand trebuie sa se declare platitoare de impozit pe profit ?

  • Conform cu OG 26/2000, asociatiile si fundatiile obtin venituri in principal din cotizatii, contributii ale membrilor, donatii, etc venituri care nu sunt impozabile. Pe langa acestea orice fundatie/asociatie are dreptul sa obtina si venituri economice ( din livrari de bunuri, prestari servicii etc) pentru care va achita impozit pe profit.
   Recomandarea mea este sa mergeti la Administratia Finantelor Publice de care apartineti si sa va inscrieti ca platitoare de impozit pe profit. Trebuia sa mergeti inainte de a incepe activitatea mentionata.

   • Ce inseamna ” sa obtina venituri economice” ? adica daca are angajati niste profesori de pian, de limbi straine , desen cu timp partial / ore /luna care fac teme cu copii; le da de mancare copiilor printr- o firma de catering , asta inseamna ca face venituri economice??????

     • INTREBARE DIN 14/02/2012 PUSA DE ALEX : O fundatie ce desfasoara activitatea de ” after-school” trebuie sa incadreze veniturile din aceasta prestatie ca venituri economice? In vectorul fiscala cand trebuie sa se declare platitoare de impozit pe profit ?
      DVS RASPUNDETI 14/02/2012 : Conform cu OG 26/2000, asociatiile si fundatiile obtin venituri in principal din cotizatii, contributii ale membrilor, donatii, etc venituri care nu sunt impozabile. Pe langa acestea orice fundatie/asociatie are dreptul sa obtina si venituri economice ( din livrari de bunuri, prestari servicii etc) pentru care va achita impozit pe profit.
      Recomandarea mea este sa mergeti la Administratia Finantelor Publice de care apartineti si sa va inscrieti ca platitoare de impozit pe profit. Trebuia sa mergeti inainte de a incepe activitatea mentionata.
      EU PUN INTREBAREA : Ce inseamna ” sa obtina venituri economice” ? adica daca are angajati niste profesori de pian, de limbi straine , desen cu timp partial / ore /luna care fac teme cu copii; le da de mancare copiilor printr- o firma de catering , asta inseamna ca face venituri economice??????

     • La fundatii, daca veniturile sunt obtinute numai din cotizatii, contributii ale membrilor, donatii, etc aceste venituri nu sunt impozabile. Daca fundatia obtine si alte venituri economice din livrari de bunuri, prestari de servicii cu plata, atunci aceste venituri sunt impozabile. Ceea ce spuneti dvs. “daca are angajati niste profesori de pian, de limbi straine , desen cu timp partial / ore /luna care fac teme cu copii; le da de mancare copiilor printr-o firma de catering ” acestea sunt cheltuieli ale fundatiei, nu venituri. Daca pentru aceste activitati (pian, limbi straine, desen, catering), parintii trebuie sa plateasca, atunci aceste venituri intra in sfera activitatilor economice, deci sunt impozabile.
      Baza legala: OG 26/2000 si Codul fiscal

 7. Buna ziua,
  am si eu cateva intrebari,
  care sunt conditiile pentru a deschide o casa de schimb valutar? care sunt documentele necesare ? si ce garantie trebuie depusa la banca, PENTRU BNR ?
  Ps. am inteles ca este vorba de o suma frumusica undeva la ~ 80.000 de euro ????

  • Cu atat pot sa va ajut.
   Atat normele cat si sumele au suferit modificari in timp (au fost actualizate).
   Va recomand siteul BNR –> ” Cauta ” —> cuvinte cheie ” caselor de schimb valutar “.
   Gasiti toate modificarile in timp a normelor pentru casele de schimb valutar ( sunt foarte multe ).

   Normă nr. 630 din 4.iul.1991
   Monitorul Oficial, Partea I 150 18.iul.1991
   Intrare în vigoare la 18.iul.1991
   pentru aplicarea prevederilor referitoare la înfiinţarea şi funcţionarea caselor de schimb valutar conform Regulamentului privind operaţiunile curente şi transferurile de capital cu mijloace de plată străine, emis de Banca Naţională României şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101 din 13 mai 1991

   I. Categorii de persoane autorizate să efectueze schimb valutar

   1. Pentru efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pe teritoriul României Banca Naţională a României autorizează următoarele categorii de persoane juridice: (a) bănci comerciale autorizate să participe la piaţa valutară şi (b) case de schimb valutar organizate de alte bănci comerciale decît cele prevăzute la lit. (a) de la acest punct, agenţii de turism, societăţi cu activitate turistică şi alte categorii de persoane juridice înregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale.
   2. Băncile autorizate să participe la piaţa valutară vor continua să efectueze toate tranzacţiile valutare permise în mod curent, inclusiv cumpărarea şi vînzarea de valută contra lei de la rezidenţi şi nerezidenţi, persoane fizice. Aceste operaţiuni se vor efectua în condiţiile prevăzute la cap. III de mai jos.
   3. Casele de schimb valutar constituie o categorie de persoane juridice autorizate de Banca Naţională a României, care au permisiunea de a cumpăra şi vinde valută în numerar, precum şi de a cumpăra cecuri de călătorie în valută şi a încasa unele servicii turistice specifice, prevăzute în mod expres în autorizaţia de funcţionare. Casele de schimb valutar pot participa la piaţa valutară interbancară numai prin intermediul băncii lor corespondente autorizate.

   II. Condiţiile pentru acordarea autorizaţiilor şi funcţionarea
   caselor de schimb valutar

   Băncile comerciale, altele decît cele menţionate la cap. I, pct. 1 lit. (a) de mai sus, agenţiile de turism, societăţile cu activitate turistică şi alte persoane juridice înregistrate conform Legii nr. 31/1990 pot solicita Băncii Naţionale a României acordarea de autorizaţii de funcţionare pentru case de schimb valutar, dacă sînt îndeplinite următoarele condiţii:
   (a) solicitantul trebuie să aibă un spaţiu permanent de lucru cu acces public şi adresă identificabile;
   (b) solicitantul trebuie să notifice numele şi adresa băncii (băncilor) sale;
   (c) solicitantul constituit conform Legii nr. 31/1990 trebuie să prezinte dovada capitalului vărsat în totalitate în numele casei de schimb valutar ca persoană juridică independentă.
   Totodată, solicitantul va trebui să prezinte dovada existenţei unor disponibilităţi în cont, la înfiinţare, echivalente cu 10 milioane lei. Această sumă va putea fi revizuită periodic de către organul ce eliberează autorizaţia de funcţionare;
   (d) casa de schimb valutar trebuie să aibă personal fără cazier judiciar. Numai personalul angajat are dreptul să efectueze operaţiuni în numele casei de schimb valutar;
   (e) casa de schimb valutar să aibă asigurată dotarea tehnică necesară pentru verificarea autenticităţii bancnotelor, precum şi pentru păstrarea şi manipularea în deplină securitate a valutei;
   (f) fiecare solicitant îndeplinind condiţiile de autorizare pentru schimb valutar va plăti un comision de autorizare de 50.000 lei;
   (g) comisionul de autorizare este supus revederii periodice;
   (h) casa de schimb valutar este înregistrată ca o persoană juridică şi poate avea în cadrul său un număr nelimitat de puncte de schimb, cu condiţia să fie îndeplinite cerinţele prevăzute la lit. (a), (b), (d) şi (e) de la acest capitol;
   i) casele de schimb valutar pot începe operaţiunile după primirea autorizaţiei de la Banca Naţională a României;
   (j) Banca Naţională a României îşi rezervă dreptul de a refuza unui solicitant eliberarea autorizaţiei.

   III. Operaţiuni de schimb valutar

   1. Casa de schimb valutar poate cumpăra în mod liber, fără limitări, valută sub forma bancnotelor şi cecurilor de călătorie, în oricare din valutele cotate de Banca Naţională a României, de la rezidenţi şi nerezidenţi, persoane fizice. De asemenea, poate încasa unele servicii turistice specifice care sînt prevăzute în mod expres în autorizaţia de funcţionare.
   2. Casa de schimb valutar poate vinde valută sub forma bancnotelor numai rezidenţilor, în oricare din valutele cotate de Banca Naţională a României, pînă la o sumă maximă în echivalent cu 1.000 dolari S.U.A., de tranzacţie, adică limita admisă liber sub formă de bancnote în conformitate cu Regulamentul emis la 13 mai 1991 de Banca Naţională a României privind operaţiunile curente şi transferurile de capital cu mijloace de plată străine.
   3. Casa de schimb valutar poate vinde nerezidenţilor, contra lei, valută sub formă de bancnote în oricare din valutele cotate de Banca Naţională a României, dar numai pînă la concurenţa sumei evidenţiate ca fiind schimbate din valută în lei pe documentul emis de o casă de schimb valutar din România.
   Astfel de operaţiuni se pot efectua numai pentru documente de schimb emise în ultimele 30 de zile şi numai pentru sumele în lei pentru care nu au mai fost efectuate restituiri de valută în acest interval de timp de către un punct de schimb valutar.
   Pentru scopul acestei reglementări, casele (punctele) de schimb valutar vor menţiona pe documentele în cauză sumele în lei pentru care s-au efectuat restituiri de valută şi data, pe care le vor confirma cu semnătura lucrătorului şi ştampila punctului de schimb valutar. Punctul de schimb valutar care efectuează restituirea ultimului sold va reţine documentul respectiv.
   4. Atît cursurile de vînzare, cît şi cele de cumpărare pentru toate valutele şi cecurile de călătorie negociate vor fi afişate zilnic, la loc vizibil, la începutul programului de lucru. Cursurile afişate nu mai pot fi modificate în timpul zilei respective de lucru.
   5. Fiecare casă de schimb valutar poate să-şi stabilească liber cursurile de schimb, atît cele de vînzare cît şi cele de cumpărare, cu condiţia ca nivelul cursului de vînzare să nu depăşească cu mai mult de 10% cursul de cumpărare.
   6. Pentru operaţiunile de schimb valutar se pot încasa comisioane în afara marjei între cursurile de vînzare şi cele de cumpărare.

   IV. Conturile în valută ale caselor de schimb valutar

   1. Casa de schimb valutar trebuie să-şi păstreze disponibilităţile în valută numai în conturi deschise la bănci autorizate din România.
   2. Disponibilităţile din conturile în valută ale unei case de schimb valutar vor fi utilizate numai pentru operaţiunile curente.

   V. Cerinţe de evidenţă şi raportare

   1. Pentru fiecare tranzacţie, casa de schimb valutar va întocmi documentele de schimb valutar în care va înregistra numele persoanei care face tranzacţia, documentul de identitate (paşaport sau documentul naţional de identitate, după caz) şi numărul acestuia, suma în valută, cursul de schimb şi suma în lei. Originalul documentului de schimb valutar, datat, semnat şi ştampilat de casa (punctul) de schimb, se înmânează clientului.
   2. Se va ţine un registru zilnic al tranzacţiilor, indicînd cumpărările de valută în bancnote şi cecuri de călătorie, pe feluri de valută şi vînzările de valută (bancnote), pe feluri de valută, precum şi sumele în lei plătite şi, respectiv, încasate în cadrul acestor operaţiuni.
   3. Pînă la data de 15 a fiecărei luni, casele de schimb vor transmite Băncii Naţionale a României – Oficiul de control al devizelor – pentru luna precedentă, un exemplar al situaţiei privind cumpărările de valute, pe feluri de valută, precum şi a sumelor în lei aferente fiecărei categorii de operaţiuni. În cazul caselor de schimb valutar care au mai multe puncte de schimb, situaţia se va întocmi centralizat pe casa de schimb valutar.

   VI. Controlul valutar

   1. O casă de schimb valutar trebuie să îndeplinească toate prevederile prezente şi viitoare ale reglementărilor de schimb valutar, aşa cum sînt stabilite şi transmise de Banca Naţională a României.
   2. Personalul fiecărei case de schimb valutar este răspunzător de efectuarea în conformitate cu reglementările operaţiunilor de schimb valutar.

   VII. Sancţiuni

   1. Autorizaţia unei case de schimb valutar poate fi revocată de către Banca Naţională a României, dacă aceste reglementări nu sînt respectate sau dacă modul în care se desfăşoară activitatea este contrar reglementărilor valutare sau legislaţiei în general.
   2. Pentru nerespectarea prevederilor în vigoare se aplică penalizările şi sancţiunile în vigoare.
   ____________________________________________________________________________________
   Circulară nr. 44 din 24.noi.1994
   Monitorul Oficial, Partea I 333 1.dec.1994
   Intrare în vigoare la 1.dec.1994
   privind întărirea disciplinei valutare în activitatea caselor de schimb valutar

   În vederea întăririi disciplinei valutare, prin sancţionarea de către Banca Naţională a României a abaterilor constatate de la prevederile legale în activitatea caselor de schimb valutar, atât de către organele de control proprii, cât şi de către alte organe de control abilitate prin lege, se completează capitolul VI punctul 23 din anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 263 din 19 septembrie 1994, cu alineatele 3, 4 şi 5, care vor avea următorul cuprins:

   “Autorizaţia de funcţionare a punctelor de schimb valutar poate fi revocată fără a fi necesară atenţionarea scrisă în prealabil, în situaţia în care se constată săvârşirea unor fapte grave de către personalul angajat prin: întocmirea de buletine de schimb valutar folosind nume, numere şi serii de paşapoarte fictive, neconcordanţe repetate între sumele înscrise în buletinele de schimb valutar şi cele din evidenţele contabile, neconcordanţe între sumele înscrise în buletinele de schimb valutar şi cele înscrise în paşapoarte, plusuri şi minusuri de casă – atât în lei, cât şi în valută – nejustificate la momentul controlului.
   În cazul în care, ulterior revocării autorizaţiei de funcţionare a unui punct de schimb valutar, se constată săvârşirea faptelor menţionate mai sus şi la alte puncte de schimb valutar aparţinând aceleiaşi case de schimb valutar, autorizaţia de funcţionare va fi revocată prin notificare scrisă a Băncii Naţionale a României.
   În termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii notificării scrise a Băncii Naţionale a României, casa de schimb valutar va vinde pe piaţa interbancară disponibilităţile în valută rezultate din activitatea de schimb valutar, existente în conturi bancare şi în casierii la data primirii notificării de revocare.”

   Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
   Mugur Isărescu
   _____________________________________________________________________________________________________
   Normă din 23.dec.1997 Actualizat până la 6.noi.2003
   Intrare în vigoare la 31.dec.1997
   privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României – N.R.V.2

   ___________
   Text actualizat la data de 06.11.2003, avându-se în vedere următoarele acte:
   -Circulara nr. 7/1998
   -Circulara nr. 34/1999
   -Circulara nr. 37/2002
   -Circulara nr. 31/2003.

   -A se vedea şi Circulara BNR nr. 34/1999 care în art. II prevede că în tot cuprinsul normelor se înlocuieşte denumirea “Direcţia generală operaţiuni monetare valutare şi de credit” cu denumirea “Direcţia politici financiar-bancare”, cu excepţia textului de la pct. 36 unde se înlocuieşte cu denumirea “Direcţia statistică”
   -A se vedea şi Circulara BNR nr. 37/2002 care prin art. IV pct. 1 prevede că: “În textul normei, cu excepţia ultimelor două alineate ale punctului 30, denumirea “buletin de schimb valutar” se va înlocui cu formularea “bon fiscal de schimb valutar sau buletin de schimb valutar”.”; iar prin art. III prevede că: “În textul întregului Regulament al Băncii Naţionale a României nr. 3/1997 şi în cadrul normelor date în aplicarea acestuia, titlul “Norme privind sumele în numerar în valută şi în moneda naţională (leu) care pot fi introduse şi scoase în/din România – N.R.V.7” se va înlocui cu titlul “Norme privind importul şi exportul fizic de instrumente de plată sub formă de numerar – N.R.V.7”, iar denumirile “Banca Naţională a României – Direcţia generală politici monetare, valutare şi de credit”, “Direcţia generală politici monetare, valutare şi de credit” şi “Direcţia politici financiar bancare” se vor înlocui cu denumirea “Banca Naţională a României”.”

   I. Categorii de persoane juridice care pot fi autorizate de Banca
   Naţională a României să efectueze schimb valutar cu numerar şi
   substitute de numerar pentru persoane fizice

   1. Operaţiunile de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României pot fi efectuate legal numai de următoarele categorii de persoane juridice:
   a) bănci;
   b) case de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările ulterioare, având ca obiect unic de activitate schimbul valutar, autorizate de Banca Naţională a României;
   c) alţi intermediari autorizaţi.

   II. Condiţii pentru acordarea autorizaţiilor de funcţionare
   persoanelor juridice menţionate la cap. I

   2. Condiţiile generale obligatorii de autorizare a operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice sunt:
   a1) – solicitantul să facă dovada posesiei spaţiului de lucru destinat exclusiv schimbului valutar, cu acces public direct şi adresă identificabilă. Se consideră în posesia casei de schimb valutar acele spaţii dobândite pe baze contractuale, cu condiţia ca totalitatea operaţiunilor legate de activitatea de schimb valutar să fie efectuate numai de persoana juridică autorizată de Banca Naţională a României. La contractele de închiriere cu persoane fizice este necesară dovada înregistrării acestora la organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor;
   a2) – în cazul în care contractul prin care s-a dobândit spaţiul nu este încheiat cu proprietarul acestuia, sunt necesare consimţământul scris al proprietarului, privitor la activitatea de schimb valutar în spaţiul respectiv, precum şi dovada deţinerii în proprietate a spaţiului. În cazul în care spaţiul se află în clădiri cu destinaţie de locuinţă, consimţământul va fi dat de asociaţia de locatari;
   a3) – nu pot fi înfiinţate puncte de schimb valutar amplasate în garaje, chioşcuri, alte construcţii similare, în locuri izolate, la etajele sau subsolurile clădirilor cu destinaţie de locuinţă;
   b) solicitantul să notifice numele şi sediul băncilor unde are deschis contul (conturile);
   c) personalul de conducere şi cel angajat al societăţii trebuie să prezinte certificatul de cazier judiciar;
   d) solicitantul trebuie să aibă asigurată, pentru fiecare punct de schimb valutar în parte, dotarea necesară derulării activităţii de schimb valutar. Prin dotare se înţelege următoarele:
   d1) – ghişeu care să asigure izolarea casierului de ceilalţi lucrători ai casei de schimb valutar, precum şi de clienţi;
   d2) – tehnică de calcul şi programe care să asigure emiterea bonului fiscal de schimb valutar sau buletinului de schimb valutar, evidenţa operaţiunilor şi întocmirea raportărilor în forma şi în structura solicitate de Banca Naţională a României;
   d3) – aparat de verificare a autenticităţii bancnotelor;
   d4) – condiţii necesare păstrării în deplină securitate a valorilor (casă de bani);
   e) Abrogată.
   ___________
   Litera e) a fost abrogată prin art. I pct. 1 din Circulara BNR nr. 34/1999.

   3. Condiţiile specifice fiecărei categorii de persoane juridice autorizate sunt:
   3.1. pentru bănci:
   -băncile pot efectua operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice, în incinta tuturor sediilor băncilor (centrale, sucursale, agenţii), cu înregistrările corespunzătoare aferente operaţiunilor şi cu respectarea prezentelor norme;
   3.2. pentru case de schimb valutar:
   a) obiectul unic de activitate, conform actului constitutiv, îl constituie schimbul valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice;
   b) solicitantul, constituit conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să prezinte dovada existenţei disponibilităţilor băneşti în moneda naţională şi/sau în valute convertibile în contul casei de schimb valutar. Atât la înfiinţare, cât şi pe parcursul funcţionării, disponibilităţile băneşti în moneda naţională şi/sau în valute convertibile trebuie să fie în echivalent de minimum 75.000 euro. La stabilirea nivelului disponibilităţilor băneşti în echivalent euro vor fi utilizate cursurile pieţei valutare comunicate de Banca Naţională a României pentru data la care se face evaluarea.
   Disponibilităţile băneşti pot proveni din: sumele depuse ca aport în numerar la constituirea capitalului social, alte elemente de capitaluri proprii rezultate din activitatea de schimb valutar, majorările ulterioare de capital social, precum şi din împrumuturi primite exclusiv de la asociaţii/acţionarii casei de schimb valutar, cu respectarea prevederilor legale aplicabile. Sumele pe care asociaţii/acţionarii casei de schimb valutar le pun la dispoziţia casei de schimb valutar sub forma creditelor trebuie să provină din disponibilităţi proprii şi nu din alte împrumuturi.
   Operaţiunile de schimb valutar ale caselor de schimb valutar se vor efectua numai cu disponibilităţile băneşti ale acestora menţionate la alin. 1.
   c) în cazul în care casa de schimb valutar înfiinţează un punct de schimb valutar situat în cadrul unui spaţiu comercial (altele decât cele din hoteluri sau agenţii de turism) în care se desfăşoară şi alte activităţi, amplasarea punctului de schimb valutar va fi strict delimitată de restul spaţiului prin pereţi despărţitori care să asigure manipularea şi păstrarea în deplină siguranţă a valorilor;
   3.3. pentru alţi intermediari – societăţi comerciale care deţin în administrare unităţi hoteliere:
   -licenţa de turism şi certificatul de clasificare, emise de Ministerul Turismului, care să ateste dreptul de a caza turişti străini.
   __________
   Litera b) de la pct. II.3.2 a fost modificat prin art. III pct. 1 din Circulara B.N.R. nr. 31/2003.

   III. Autorizarea persoanelor juridice care pot efectua
   schimb valutar cu numerar şi substitute de
   numerar pentru persoane fizice
   ___________
   Titlul a fost modificat prin art. I pct. 2 din Circulara BNR nr. 34/1999.

   4. Casele de schimb valutar vor depune o cerere scrisă la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul în care îşi au sediul social, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la cap. II pct. 2 şi pct. 3.2; cererea va fi însoţită de următoarele documente (în fotocopie, în două exemplare):
   a) certificatul de înmatriculare eliberat de Registrul comerţului, însoţit de: actul constitutiv al societăţii comerciale, cererea de înscriere de menţiuni, dacă este cazul, şi hotărârea judecătorească de înfiinţare;
   b) dovada posesiei spaţiului, cu respectarea condiţiilor prevăzute la cap. II pct. 2 lit. a1), a2), a3) şi pct. 3.2 lit. c);
   c) dovada (extrasul de cont) existenţei în cont la o societate bancară a disponibilităţilor minime prevăzute la pct. 3.2 lit. b);
   d) certificatul de cazier judiciar, aşa cum este prevăzut la cap. II pct. 2 lit. c);
   e) orice acte sau documente justificative, solicitate de către Banca Naţională a României, în vederea autorizării.
   5. Societăţile comerciale care deţin în administrare unităţi hoteliere clasificate şi avizate de Ministerul Turismului, pentru a primi turişti străini, vor depune la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul în care îşi au sediul social, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la cap. II pct. 2 lit. b), d2), d3), d4) şi pct. 3.3, o cerere scrisă, însoţită de documentele (în fotocopie, în două exemplare), prevăzute la cap. III pct. 4 lit. a), d) şi e).
   6. În termen de 7 zile de la primirea documentaţiei complete solicitate de Banca Naţională a României, sucursala judeţeană a Băncii Naţionale a României va analiza documentaţia şi va verifica cele prezentate. Un exemplar din documentaţia prezentată de solicitant, semnat şi ştampilat, pe fiecare filă, pentru conformitate cu originalul, împreună cu referatul întocmit de sucursala Băncii Naţionale a României, vizat de consilierul juridic al acesteia şi cu avizul semnat de conducerea sucursalei, vor fi remise Băncii Naţionale a României.
   7. În baza documentaţiei prezentate, Banca Naţională a României va transmite sucursalei judeţene autorizaţia de funcţionare sau îi va comunica respingerea cererii.
   8. În cazul încetării definitive a activităţii de schimb valutar, persoanele juridice autorizate vor transmite sucursalei/agenţiei Băncii Naţionale a României în raza căreia îşi are sediul social originalul autorizaţiei de funcţionare, în cel mult 5 zile calendaristice de la data încetării activităţii; în situaţia încetării definitive a activităţii unui punct de schimb valutar, persoana juridică autorizată va notifica Băncii Naţionale a României, în termen de 5 zile calendaristice de la data încetării activităţii.
   ___________
   Punctul 8 a fost modificat prin art. I pct. 3 din Circulara BNR nr. 34/1999.

   81. Băncile, casele de schimb valutar şi societăţile comerciale care deţin în administrare unităţi hoteliere pot cumpăra valută şi prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar, numai cu autorizarea prealabilă a Băncii Naţionale a României. În situaţia în care se solicită autorizarea operaţiunilor de cumpărare de valută prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar, se va depune o cerere însoţită de documentaţia tehnică a aparatului respectiv.
   ___________
   Punctul 81 a fost introdus prin art. I pct. 4 din Circulara BNR nr. 34/1999.

   IV. Funcţionarea persoanelor juridice autorizate
   să efectueze operaţiuni de schimb valutar cu numerar
   şi substitute de numerar

   9. Persoanele juridice autorizate pot începe efectuarea operaţiunilor de schimb valutar numai după emiterea autorizaţiei de funcţionare de către Banca Naţională a României.
   Numai personalul angajat în cadrul societăţii solicitante are dreptul să efectueze operaţiuni de schimb valutar.
   10. Băncile pot înfiinţa puncte de schimb valutar în alte spaţii decât în incinta sediilor lor, cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute la cap. II pct. 2 lit. a1), a2), a3), c), d1), d2), d3), d4). Înfiinţarea acestor puncte de schimb valutar va fi comunicată Băncii Naţionale a României, în vederea luării în evidenţă prin atribuirea unui cod statistic.
   11. Casele de schimb valutar pot avea în cadrul lor un număr nelimitat de puncte de schimb valutar, cu condiţia să fie îndeplinite cerinţele prevăzute la cap. II pct. 2 lit. a1) a2), a3), c), d1), d2), d3), d4) şi pct. 3.2 lit. c) şi să înştiinţeze Banca Naţională a României, în vederea luării în evidenţă prin atribuirea unui cod statistic.
   12. Pentru situaţiile în care solicitanţii organizează mai multe puncte de schimb valutar la aceeaşi adresă, vor înştiinţa Banca Naţională a României cu privire la numărul punctelor de schimb valutar organizate şi specificarea amplasării în spaţiul respectiv.
   13. Băncile şi casele de schimb valutar vor solicita în scris Băncii Naţionale a României luarea în evidenţă prin atribuirea unui cod statistic – a punctelor de schimb valutar, inclusiv a aparatelor automate de schimb valutar ce urmează a fi înfiinţate/instalate atât în sediile proprii, cât şi în afara acestora, transmiţând totodată în două exemplare, lunar, în prima decadă, sucursalei/agenţiei Băncii Naţionale a României din judeţul în care îşi au sediul social lista completă cuprinzând sediile/amplasamentele unde se efectuează operaţiuni de schimb valutar pentru persoane fizice. Sucursala/agenţia va transmite un exemplar al listei Băncii Naţionale a României.
   Codul statistic atribuit şi comunicat de Banca Naţională a României va fi înscris în mod obligatoriu pe ştampila punctului de schimb valutar în maximum 10 zile de la data atribuirii codului. Orice modificare a listei intervenită ulterior va fi comunicată Băncii Naţionale a României, în vederea luării în evidenţă. Efectuarea şi raportarea operaţiunilor de schimb valutar se vor face în conformitate cu normele în vigoare.
   ___________
   Alineatul 1 a fost modificat prin art. I pct. 5 din Circulara BNR nr. 34/1999.

   14. Băncile pot vinde valută convertibilă sub formă de numerar şi substitute de numerar, iar casele de schimb valutar pot vinde valută convertibilă sub formă de numerar contra lei persoanelor fizice rezidente, în conformitate cu prevederile art. 3 din regulament.
   15. Băncile şi casele de schimb valutar pot cumpăra valută convertibilă sub formă de numerar şi substitute de numerar contra lei de la persoane fizice rezidente sau nerezidente, cu respectarea prevederilor din regulament.
   16. Persoanele fizice nerezidente pot cumpăra valută convertibilă sub formă de numerar şi substitute de numerar contra lei de la bănci, dar numai până la concurenţa sumei evidenţiate ca fiind schimbată anterior în baza unui bon fiscal de schimb valutar sau buletin de schimb valutar iniţial emis de un intermediar autorizat.
   La efectuarea operaţiunilor de restituire de valută sub forma numerarului sau substitutelor de numerar, banca va menţiona pe versoul buletinului datele operaţiunii iniţiale de vânzare de valută convertibilă de către nerezident, persoană fizică: banca, respectiv unitatea bancară, data operaţiunii, suma în valută convertibilă cumpărată, confirmate cu numele şi semnătura lucrătorului care a făcut menţiunile.
   Originalul bonului fiscal de schimb valutar sau buletinului de schimb valutar iniţial va fi reţinut de către bancă la efectuarea ultimei operaţiuni de vânzare în scopul restituirii.
   17. Societăţile comerciale deţinătoare de unităţi hoteliere pot efectua la recepţia hotelului numai operaţiuni de cumpărare de valută convertibilă sub formă de numerar şi substitute de numerar contra lei de la persoane fizice, clienţi ai acestora. Sumele în valută convertibilă cumpărate pot fi utilizate de societăţile comerciale în condiţiile regulamentului.
   18. Casele de schimb valutar pot cumpăra şi vinde în mod liber valută convertibilă pe piaţa valutară interbancară, prin intermediul băncilor, în limita disponibilităţilor proprii, cu respectarea prevederilor normelor – N.R.V.1.
   19. Intermediarii autorizaţi care primesc ordine de vânzare/cumpărare de valută convertibilă de la casele de schimb valutar au obligaţia să aplice aceleaşi principii de cotare, acceptare şi executare ca şi pentru ceilalţi clienţi. La primirea ordinelor de vânzare sau cumpărare emise de casele de schimb valutar se va verifica înscrierea de către acestea în caseta de identificare a clientului a abrevierii C.S.V. şi a codului primit de casa de schimb valutar la autorizare.
   Informaţia referitoare la codul casei de schimb valutar va fi înregistrată pe suport magnetic în fişierul CLIENŢI. DBF în câmpul CODSIC şi este de tip C, având o lungime de 15 caractere.
   20. Operaţiunile de vânzare/cumpărare se fac pe bază de buletin de identitate sau paşaport individual, legal valabile. Se interzice înscrierea în buletinul de identitate sau în paşaportul individual a vreunei menţiuni privind efectuarea unei operaţiuni de schimb valutar.
   21. Orice bancnotă sau monedă falsă prezentată la schimb valutar va fi reţinută pe bază de proces-verbal şi apoi predată organelor de poliţie abilitate, pe bază de adresă semnată şi ştampilată de către conducerea societăţii autorizate ori de către împuternicitul acesteia, la care se anexează procesul-verbal de constatare.
   Procesul-verbal de constatare va fi întocmit în trei exemplare, semnate şi ştampilate de către lucrătorul punctului de schimb valutar care a făcut constatarea falsului; în procesul-verbal se vor menţiona datele personale ale posesorului (nume, prenume, adresa, actul de identitate), precum şi seria, numărul şi caracteristicile falsului pentru fiecare bancnotă şi monedă.
   22. Societăţile autorizate de Banca Naţională a României să efectueze operaţiuni de schimb valutar pentru persoane fizice îşi stabilesc în mod liber cursurile de schimb, atât cele de cumpărare, cât şi cele de vânzare. Pentru schimbul valutar pe bază de substitut de numerar se pot stabili cursuri de schimb valutar diferite faţă de cele practicate pentru numerar.
   23. Cursurile de schimb valutar pot fi modificate în cursul aceleiaşi zile lucrătoare, cu condiţia afişării listei cursurilor în vigoare şi înregistrării corespunzătoare în toate documentele ce stau la baza operaţiunilor de schimb valutar.
   24. Listele cursurilor de vânzare/cumpărare pentru valută convertibilă şi substitute de numerar vor fi afişate, la loc vizibil, pe perioada programului zilnic de lucru. Afişarea listelor cursurilor de schimb valutar se va face fără includerea comisionului, acesta urmând să fie evidenţiat separat.
   Listele cursurilor de schimb valutar, semnate de persoanele împuternicite de conducerea societăţilor autorizate, purtând ştampila acestora, se vor păstra ca documente justificative, urmând ca la sfârşitul zilei de lucru să fie anexate la registrul tranzacţiilor împreună cu bonul fiscal de schimb valutar sau buletinul de schimb valutar.
   25. Societăţile autorizate vor lua măsurile corespunzătoare în vederea asigurării disponibilităţilor în lei şi în valută convertibilă, necesare satisfacerii tuturor solicitărilor de cumpărare şi de vânzare de valută convertibilă.
   26. Refuzul nejustificat de efectuare a unei tranzacţii (fie cumpărare, fie vânzare de valută convertibilă şi substitute de numerar) de către o societate autorizată se sancţionează în conformitate cu prevederile cap. VII pct. 38.
   27. Pentru operaţiunile de schimb valutar se pot încasa comisioane numai în lei. Comisioanele practicate vor fi evidenţiate distinct în listele de cursuri de schimb valutar. Procentul de comision aplicat asupra cursului de vânzare va fi egal cu cel aplicat cursului de cumpărare.

   V. Conturile în valută convertibilă şi în lei ale caselor
   de schimb valutar

   28. Casele de schimb valutar îşi păstrează disponibilităţile proprii în valută convertibilă şi în lei în conturi deschise la bănci autorizate din România şi în casieriile caselor (punctelor) de schimb valutar.
   29. Abrogat.
   __________
   Punctul V.29 a fost abrogat prin art. III pct. 2 din Circulara B.N.R. nr. 31/2003.

   VI. Cerinţe de evidenţă şi raportare privind schimbul
   valutar pentru persoane fizice

   30. Pentru fiecare tranzacţie se vor întocmi bonuri fiscale de schimb valutar sau buletine de schimb valutar, care trebuie să conţină următoarele elemente:
   a) denumirea emitentului;
   b) adresa emitentului;
   c) codul statistic al punctului de schimb valutar;
   d) data emiterii;
   e) seria şi numărul buletinului/bonului fiscal de schimb valutar;
   f) numele şi prenumele clientului;
   g) ţara clientului;
   h) actul de identitate al clientului: tip, serie, număr;
   i) rezident/nerezident;
   j) suma încasată de la client (valută/lei);
   k) cursul de schimb;
   l) comisionul;
   m) suma plătită clientului (valută/lei);
   n) semnătura casierului;
   o) ştampila punctului de schimb valutar.
   Casele de schimb valutar organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările ulterioare, având ca obiect unic de activitate schimbul valutar, sunt obligate să elibereze clienţilor bon fiscal emis cu ajutorul aparatelor de marcat electronice fiscale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobată şi modificată prin Legea nr. 64/2002, republicată. Pe perioada în care aparatele de marcat electronice fiscale nu funcţionează, casele de schimb valutar vor emite buletine de schimb valutar, în condiţiile prevăzute de prezentul regulament şi de dispoziţiile legale în materie. Aceste buletine de schimb valutar vor fi preluate ulterior în memoria aparatelor de marcat electronice fiscale, cu efectuarea menţiunilor corespunzătoare pe buletinele de schimb valutar respective.
   __________
   Punctul 30 a fost modificat prin art. IV pct. 2 din Circulara BNR nr. 37/2002.

   31. Buletinele de schimb valutar vor fi emise, înregistrate, evidenţiate şi utilizate ca documente cu regim special, în care scop vor purta în mod obligatoriu antet, serie şi număr de ordine imprimate. Buletinele de schimb valutar se întocmesc în două exemplare, fiind obligatorie completarea lor cu toate datele prevăzute în formular. Pe buletinul de schimb valutar, la rubrica nr. 1 “Numele şi prenumele”, se va trece numele titularului buletinului de identitate sau al paşaportului individual.
   Buletinele de schimb valutar emise de aparatele automate de schimb valutar vor fi întocmite într-un singur exemplar, fiind obligatorie completarea lor cu toate datele prevăzute în formularul prezentat în anexa nr. 1, cu excepţia datelor prevăzute la rubricile 1 şi 2.
   ___________
   Alineatul 2 a fost introdus prin art. I pct. 6 din Circulara BNR nr. 34/1999.

   32. Originalul Bonului fiscal de schimb valutar sau buletinului de schimb valutar, datat, semnat şi ştampilat de punctul de schimb valutar, se înmânează clientului, iar exemplarul 2 se ataşează la registrul tranzacţiilor (folosit ca document primar în înregistrările contabile).
   33. Pe Bonurile fiscale de schimb valutar sau buletinele de schimb valutar nu se admit corecturi; eventualele bonuri sau buletine completate eronat vor fi anulate prin barare (pe ambele exemplare), sub semnătura lucrătorului şi cu ştampila punctului de schimb valutar. Bonurile fiscale de schimb valutar sau buletinele de schimb valutar anulate se păstrează la locul efectuării operaţiunii.
   34. Se va ţine un registru zilnic al tranzacţiilor, indicând cumpărările şi vânzările de valută convertibilă, cecurile de călătorie şi cărţile de credit, pe feluri de valute, sumele în lei plătite, respectiv încasate în cadrul acestor operaţiuni, precum şi comisioanele practicate.
   35. Intermediarii autorizaţi să efectueze operaţiuni de schimb valutar au obligaţia să afişeze la loc vizibil programul de lucru pentru fiecare punct de schimb valutar în parte şi să-l respecte.
   36. Raportarea către Banca Naţională a României a operaţiunilor de schimb valutar se va face după cum urmează:
   *)”Situaţia operaţiunilor de schimb valutar efectuate în luna ………. anul ……, pe total persoană juridică autorizată” – anexa nr. 2 – se întocmeşte în două exemplare, din care un exemplar se transmite sucursalei Băncii Naţionale a României în raza căreia îşi are sediul social, până la data de 5 a lunii următoare, cel de-al doilea exemplar păstrându-se la sediul raportorului. Sucursala va transmite, fără a-l prelucra, exemplarul primit, Direcţiei statistică până la data de 10 a lunii următoare.
   Raportarea operaţiunilor de cumpărare de valută prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar se va face distinct la nr. crt. “5. Alte instrumente de plată” din anexa nr. 2.
   ___________
   Alineatul 2 a fost introdus prin art. I pct. 7 din Circulara BNR nr. 34/1999.

   37. Banca Naţională a României va supraveghea şi va controla respectarea prevederilor prezentelor norme.

   VII. Sancţiuni

   38. În situaţia încălcării prezentelor norme de către persoanele juridice autorizate de Banca Naţională a României să efectueze operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice, se pot aplica sancţiunile prevăzute la art. 60 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României.
   ___________
   Punctul 38 a fost modificat prin art. I pct. 8 din Circulara BNR nr. 34/1999.

   39. În cazul suspendării temporare totale a autorizaţiei de funcţionare, autorizaţia va fi depusă pe toată durata sancţionării la sucursala judeţeană a Băncii Naţionale a României în raza căreia societatea sancţionată are sediul social, iar operaţiunile de schimb valutar vor fi sistate la toate punctele de schimb valutar ale acesteia.
   40. În situaţia retragerii de către Banca Naţională a României a autorizaţiei de funcţionare, societăţile respective au obligaţia de a restitui sucursalei Băncii Naţionale a României în raza căreia au sediul social originalul autorizaţiei de funcţionare ce va fi remis Băncii Naţionale a României.
   41. În cazul retragerii autorizaţiei de funcţionare unei case de schimb valutar, acţionarii/asociaţii acesteia îşi pierd dreptul de a înfiinţa ori de a participa la capitalul social al altei case de schimb valutar pentru o perioadă de 5 ani.
   42. Casele de schimb valutar a căror autorizaţie de funcţionare a fost suspendată temporar pentru încălcarea prevederilor în vigoare îşi pierd dreptul de a înfiinţa noi puncte de schimb valutar pe perioada următoarelor şase luni de la data sancţionării.
   __________
   Punctul VII.41 a fost modificat prin art. III pct. 3 din Circulara B.N.R. nr. 31/2003.

   VIII. Dispoziţii finale

   43. Casele de schimb valutar au obligaţia de a respecta programul afişat la toate punctele de schimb valutar. În baza unei comunicări prealabile transmise sucursalei Băncii Naţionale a României pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea de către casa de schimb valutar, activitatea unor puncte de schimb valutar poate fi întreruptă din motive obiective pentru o perioadă de maximum 30 de zile calendaristice din momentul încetării activităţii, comunicare ce va fi transmisă Băncii Naţionale a României.
   În cazul în care punctele de schimb valutar nu îşi reiau activitatea la expirarea termenului de 30 de zile, punctul de schimb valutar respectiv va fi desfiinţat şi casa de schimb valutar va notifica Băncii Naţionale a României, în maximum 5 zile lucrătoare de la expirarea perioadei de 30 de zile.
   44. În situaţiile în care conducerea casei de schimb valutar nu se conformează comunicării Băncii Naţionale a României ori scrisoarea recomandată prin care se face comunicarea este returnată, Banca Naţională a României va retrage autorizaţia de funcţionare a casei de schimb valutar respective, care se va publica în Monitorul Oficial al României, operaţiunile de schimb valutar efectuate după publicare fiind considerate neautorizate legal.
   45. Toate prevederile din prezenta normă, referitoare la bănci, se vor aplica în mod corespunzător caselor centrale şi cooperativelor de credit afiliate acestora, în limita obiectului de activitate autorizat.
   __________
   Punctul 45 a fost modificat prin art. IV pct. 3 din Circulara BNR nr. 37/2002.

   46. Prevederile cap. II pct. 2 lit. d2), precum şi introducerea noului model de buletin de schimb valutar prezentat în anexa nr. 1 se aplică caselor de schimb valutar autorizate anterior publicării, la 45 de zile calendaristice de la publicarea regulamentului în Monitorul Oficial al României.
   _________________________________________________________________________________________________________

 8. In situatia in care am :
  -firma este infiintata in sept 2011 si am un profit de 930 pana la sfarsitul anului 2011 trebuie sa intocmesc D 205 ? si trec 930 la venit impozabil, e corect ?
  – firma infiintata in 2011 cu pierdere la 31.12.2011 se depune D 205 febr 2012?
  Multumesc !

  • Cred ca nu ati inteles cine trebuie sa depuna declaratia 205 – “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”. Daca va referiti la “firma” in intrebarea dvs nu pot sa va ajut. Firme sunt toate – de la PF-uri pana la SA-uri. In intrebare faceti referire atat la “profit” cat si la “venit impozabil”. Va recomand urmatorul articol pe care il gasiti AICI. Daca in caz ca mai aveti intrebari va ajut cu placere.

   • Multumesc frumos pentru raspuns .
    Deci firma este un SRL infiintat in 2011 , am inteles intre timp ca este vorba despe impozitul retinut pentru veniturile supuse retinerii in 2010 , ce nu inteleg este faptul ca neavand ce sa declar , va trebui sa depun 205 pe zero ?

    • Este vorba de impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit in anul 2011 si nu in anul 2010. In cazul dvs nu cred ca trebuie sa depuneti declaratia 205 decat daca ati distribuit dividende in anul 2011 sau daca va incadrati in una din categoriile prezentate in articolul Declaratia 205 – infocontribuabili.

 9. Va rog daca se poate sa imi spuneti si mie pentru a deschide o firma pfa ce acte imi trebuiesc si unde trebuie sa ma duc prima oara(locatia apartinand altei parsoana) astept raspuns.va multumesc

 10. buna seara.as vrea sa imi spuneti si mie,deci vreau sa deschid un pfa si osa inchiriez un spatiu dar acesta neavand contoar separat de el fiind bransat la casa din aceeasi locatie are ceva (adica trebuie neaparat sa bransez nu pot merge o luna asa cu el fara sa il bransez din prima?)asa as putea vede daca merita s-au nu astept raspuns va multumesc.

  • Sigur ca puteti dar nu stiu daca o sa-i convina proprietarului. Pe langa faptul ca nu o sa puteti baga energia electrica consumata pe cheltuieli.

 11. Buna ziua,

  Am o nelamurire legata de formularul D311. Din cate am inteles, se depune doar de catre contribuabilii al caror cod de TVA a fost anulat cf. art.153 din Codul Fiscal, iar in perioada aceasta au efecutat livrari/achizitii care obliga acei contribuabili la plata tva-ului.

  Insa,firmele inactive, precum si firmele aflate in inactivitate temporara nu au dreptul de a emite facturi,iar in cazul achizitiilor nu se deduce tva-ul.

  Nelamuirea mea rezida tocmai din aceste reglementari care par contradictorii.Ma puteti elucida?

  • Parerea mea este ca prin aceasta declaratie 311, statul ofera posibilitatea contribuabililor al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din diverse motive, sa faca corectiile si ajustarile la TVA, existand posibilitatea observarii unor erori in contabilitate. Am observat aceasta chestie, ca si exemplu, la o societate care a trebuit sa emita o factura pentru o societate din UE in urma unui proces si este clar ca trebuie sa-si faca corectia TVA.
   Oricum trebuie sa apara norme de aplicare.

 12. ~text moderat~

  Unei societati i s-a blocat contul fara sa primeasca somatie sau o instiintare care sa motiveze aceasta actiune. A fost facuta contestatie. In anii 2007 si 2010 am avut situatii similare, dar s-au trimis somatii si nu s-au blocat conturile. S-a procedat la analiza fiselor sintetice si s-a dovedit ca nu existau debitele pretinse si s-au eliberat certificate de atestare fiscala care mentionau ca nu avem nici o datorie la buget dansu-se vina pe programul informatic care nu este eficient. Daca la contestatia depusa nu am o rezolvare rezonabila, cui ma pot adresa in continuare?

  Va multumesc ptr.colaborare
  Cu stima,

  • Contestaţiile formulate împotriva deciziilor de impunere, a actelor administrative fiscale asimilate deciziilor de impunere, deciziilor pentru regularizarea situaţiei emise în conformitate cu legislaţia în materie vamală, a măsurii de diminuare a pierderii fiscale stabilite prin dispoziţie de măsuri, precum şi împotriva deciziei de reverificare se soluţionează de către:

   a) structura specializată de soluţionare a contestaţiilor din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, după caz, în a căror rază teritorială îşi au domiciliul fiscal contestatarii, pentru contestaţiile care au ca obiect impozite, taxe, contribuţii, datorie vamală, accesorii ale acestora, măsura de diminuare a pierderii fiscale, în cuantum de până la 3 milioane lei, precum şi pentru contestaţiile îndreptate împotriva deciziilor de reverificare, cu excepţia celor emise de organele centrale cu atribuţii de inspecţie fiscală;
   b) structura specializată de soluţionare a contestaţiilor din cadrul direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, după caz, competentă conform art. 36 alin. (3) pentru administrarea contribuabililor nerezidenţi care nu au pe teritoriul României un sediu permanent, pentru contestaţiile formulate de aceştia, ce au ca obiect impozite, taxe, contribuţii, datorie vamală, accesorii ale acestora, măsura de diminuare a pierderii fiscale, în cuantum de până la 3 milioane lei, precum şi pentru contestaţiile îndreptate împotriva deciziilor de reverificare, cu excepţia celor emise de organele centrale cu atribuţii de inspecţie fiscală;

   c) Direcţia generală de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru contestaţiile care au ca obiect impozite, taxe, contribuţii, datorie vamală, accesoriile acestora, precum şi măsura de diminuare a pierderii fiscale, în cuantum de 3 milioane lei sau mai mare, pentru contestaţiile formulate de marii contribuabili, precum şi cele formulate împotriva actelor enumerate în prezentul articol, emise de organele centrale cu atribuţii de inspecţie fiscală, indiferent de cuantum

   (2) Contestaţiile formulate împotriva altor acte administrative fiscale se soluţionează de către organele fiscale emitente.

   (3) Contestaţiile formulate de cei care se consideră lezaţi de refuzul nejustificat de emitere a actului administrativ fiscal se soluţionează de către organul ierarhic superior organului fiscal competent să emită acel act.

   Contestaţia la executare silită

   (1) Persoanele interesate pot face contestaţie împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare, precum şi în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condiţiile legii.

   (2) Dispoziţiile privind suspendarea provizorie a executării silite prin ordonanţă preşedinţială prevăzute de art. 403 alin. (4) din Codul de procedură civilă nu sunt aplicabile.

   (3) Contestaţia poate fi făcută şi împotriva titlului executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, în cazul în care acest titlu nu este o hotărâre dată de o instanţă judecătorească sau de alt organ jurisdicţional şi dacă pentru contestarea lui nu există o altă procedură prevăzută de lege.

   (4) Contestaţia se introduce la instanţa judecătorească competentă şi se judecă în procedură de urgenţă.

   Sper ca aceste informatii va sunt de folos.
   Cu stima,

 13. Da, cred ca este bun punctul dvs de vedere. Din pacate ordinul aparut recent in legatura cu D311 nu ofera prea multe explicatii.

  Multumesc pentru interventie!

 14. pentru un salariat cu handicap accentuat se retine impozit pe salariu?daca nu ,conf carui cadru legal? multumesc,

  • Art. 55, pct. 4, lit k) din Codul Fiscal specifica ca veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat NU sunt impozabile in sensul impozitului pe venit. Sper ca am fost destul de rapid cu raspunsul. 🙂

 15. buna ziua
  detin o firma srl acum 2 ani am suspendat activitatea si luna viitoare vreau sa incep activitatea din nou problema mea este ca vreau sa incep sa desfasor si activitatea veche de transport marfa dar si o noua activitate sa deschid o parcare cu plata
  pt noua activitate parcare cu plata ce imi trebuie(casa de marcat dau bonuri fiscale pt fiecare masina ce avize trebuie sa detin ce acte trebuie sa intocmesc si ce dec noi trebuie sa depun daca puteti sa mi dati un exemplu inainte sa suspend firma depuneam declaratiile la 3 luni si plateam impozit pe profit

  • Trebuie sa mergeti la registrul comertului sa faceti documentatia pentru reinceperea activitatii si totodata sa inregistrati noua activitate. Tot la registrul comertului vi se spune si ce avize va trebuiesc pentru noua activitate ca sa fiti autorizat.
   In cazul in care, in perioada de suspendare a firmei, ati beneficiat de regimul de declarare derogatoriu, dupa finalizarea procedurilor la Registrul comertului, trebuie sa depuneti la Administratia Financiara de care apartineti, o declaratie privind reluarea activitatii si reintrarea in regimul normal de declarare, insotita de incheierea judecatorului delegat prin care s-a admis reluarea activitatii.
   Daca regimul de declarare derogatoriu nu a fost solicitat initial, trebuie sa depuneti la Administratia Financiara o copie a incheierii judecatorului delegat sau a actelor doveditoare emise de autoritatea de reglementare care aproba reluarea activitatii si se va supune regimului normal de declarare.
   Dar in primul rand trebuie sa mergeti la Primarie si sa vedeti ce documente va trebuiesc si daca merita sa faceti investitia in parcarea cu plata.

 16. O PFA neplatitoare de TVA presteaza servicii in UE, montaj roboti industriali. Trebuie sa se inregistreze in ROI?

  • Conform Codului fiscal, art.153.1, lit. b), persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA numai pentru prestare de servicii intracomunitare si implicit in ROI;

   Clic AICI pentru articolul din lege.

 17. Buna seara,
  As dori sa stiu ce societati comerciale au obligativitatea depunerii Raportului auditorilor financiari impreuna cu situatiile financiare anuale incheiate la 31.12.2011 si ce lege reglementeaza acest fapt.
  Va multumesc.

  • Legislatia in domeniul auditului financiar este destul de bogata, dar cred ca este suficient sa va prezint OMFP 3055/2009 (< ----clic) care specifica: " Art. 5. — (1) Situațiile financiare anuale întocmite de persoanele juridice prevăzute la art. 3 alin. (1) sunt auditate,potrivit legii. (2) Fac obiectul auditului statutar și situațiile financiare anuale întocmite de persoanele juridice de interes public, astfel cum sunt definite potrivit legii. (3) Situațiile financiare anuale simplificate sunt verificate potrivit legii." " Art. 3. — (1) Persoanele juridice care la data bilanțului depășesc limitele a două dintre următoarele 3 criterii, denumite în continuare criterii de mărime: — total active: 3.650.000 euro; — cifra de afaceri netă: 7.300.000 euro; — număr mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50" Daca aveti timp, puteti citi si sectiunea 12 din acelasi OMFP.

 18. Lucrez la o societate in care unul din asociati este cetatean german si detine 90% din firma. In viitorul apropiat vrea sa se retraga, si sa intre in societate ca asociat fiul acestuia….sau alt asociat strain. intrebarea mea este, daca vor avea loc aceste modificari trebuie facut control fiscal? In 2003 cand a intrat in societate cetateanul german ( inainte era un asociat unic roman) s-a facut control fiscal.Multumesc

  • Controlul fiscal se face pe baza unui program care se elaboreaza anual de catre compartimentele cu atributii de control, luaindu-se in considerare anumite criterii. Parerea mea personala este ca nu veti avea control fiscal doar pentru faptul ca se schimba un asociat. Cred ca in 2003 ati avut control fiscal din pura intamplare, la cererea cetateanului german sau existau suspiciuni de evaziune ( nu neaparat la societatea dvs, ci la alta societate, fiscul facand un control societatii dvs incrucisat, de rutina sau informativ).

 19. Buna ziua. Am o intrebare, Societatile cu profil agricol in anul 2010 trebuiau sa depuna o singura declaratie 101 (conform codului fiscal este stipulat sa depuna o declaratie pana la data de 15 februarie a anului urmator) sau trebuia sa depuna 2 declaratii D101, deoarece societatea a platit impozit forfetar.
  Va multumesc, o zi buna.

  • 2 declaratii D101, dar nu este nici o problema daca ati depus doar una anuala (asa cum specifica CF) in care ati prins forfetarul. Ideea este sa aveti sumele declarate corect si duse in fisa platitorului corect.

   • Multumesc mult ptr raspuns.
    Am pus aceasta intrebare doarece societatea a avut control de la finante si organul de control au concluzionat urmatoarele:
    -deoarece societatea a primit subventii in luna decembrie (societate agricola) au considerat aceste venituri perioadei fiscale octombrie-decembrie 2010.
    – iar investitiile realizate de societate in luna august 2010 ( achizitii de utilaje noi, unde se am plicat prevederile profitului reinvestiti scutit de impozit) nu au vrut sa le ia in considerare pe motiv ca sunt in alta perioada fiscala.

    • Eu v-am spus parerea mea pur personala. Cei de la finante pot avea alte date, documente, etc si automat se incadreaza la alta speta. Este posibil sa aibe dreptate. Eu nu pot decat sa ofer niste raspunsuri generale in functie de datele pe care mi le oferiti.

 20. Rugaminte clarificari pentru urmatoarea speta:
  SRL platitor de TVA lunar in 2010, cifra de afaceri pentru 2011 de 9000 Euro, inregistrat in ROI cu achizitii intracomunitare in valoare de 6000 Eur in 2011, a solicitat scoaterea din evidenta TVA cu 096 in februarie 2012.Incepand cu 1 martie 2012 SRL este neplatitor de TVA conform deciziei trimisa prin posta de DGF. In luna martie are achizitie intracomunitara -factura fara TVA de la platitor de TVA din Germania, in valoare de 2000 Eur. Care sunt declaratiile pe care ar fi trebuit sa le depuna pentru luna martie 2012? Societate ar fi trebuit sa renunte la ROI incepand cu data de 1 martie 2012? Trebuie sa depuna declaratia 301 si sa achite TVA aferent acestei achizitii?
  multumesc pentru sprijin

  • Parerea mea este ca trebuie sa luati legatura cu societatea din Germania pentru stornarea facturii si emiterea unei noi facturi cu TVA. Declaratia 301 poate fi depusa de:
   ‐ persoanele impozabile care efectuează numai livrări de bunuri sau prestări de servicii pentru care taxa nu este deductibilă (operațiuni scutite conform art. 141 din Codul fiscal) şi persoanele impozabile supuse regimului special de scutire pentru întreprinderile mici prevăzut la art. 152 din acelaşi cod, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA şi nici nu au obligația de a se înregistra, conform art. 153 din Codul fiscal, dar
   care sunt înregistrate conform art. 153^1 din acelaşi cod;
   ‐ persoanele juridice neimpozabile, care sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal.
   Persoanele mai sus menționate declară achizițiile intracomunitare de bunuri taxabile, altele decât achizițiile intracomunitare de mijloace de transport noi sau de produse accizabile, precum şi achizițiile efectuate în cadrul unei operațiuni triunghiulare pentru care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (4) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei intervine în perioada de raportare, inclusiv sumele înscrise în facturile primite pentru plăți de avansuri parțiale pentru achiziții intracomunitare de bunuri.

   Pentru a putea depune D 301 trebuie sa faceti cerere de inregistrare la DGFP si vi se emite un cod fiscal special.

     • Tocmai aici este problema .. ROI este inca valid iar factura emisa din Germania este fara TVA din aceasta cauza. Cum se poate remedia aceasta situatie?
      Multumesc pentru timpul acordat.

     • Trebuie sa va adresati compartimentului achizitii intracomunitare din cadrul DGFP pentru ca problema poate devenii mult mai complicata decat pare. Dupa cum stiti declaratiile societatii din Germania vor fi comparate la un moment dat cu declaratiile dvs, iar din iuresul iscat aveti de pierdut atat dvs cat si societatea din Germania (mai ales ca amenzile sunt enorm de mari acolo).

 21. Titular PFA merge in Germania pentru prospectare piata timp de 6 zile. Pleaca cu o cunostinta cu autoturismul acesteia, doarme fara documente de cazare si se intoarce cu autocarul unei firme de transport international. Vizeaza ordinul de deplasare la firma la care a mers. Ce cheltuieli poate deduce?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  Cu stima,
  Paulica

  • OUG 6/2011 prevede scutirea de plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată.
   Va recomand raspunsul de la o intrebare asemanatoare care poate fi gasit AICI.
   Daca nu indepliniti toate conditiile unui SRL-D, platiti ca si un SRL oarecare.

 22. Societatea noastra efectueaza tranzactii intracomunitare, si este inregistrata in ROI din 2010 cand a fost data legea. Zilele acestea, pe langa cei doi asociati existenti la data inregistrarii in ROI, a mai intrat un asociat, care detine 50% din firma, si este cetatean german. Intrebarea mea este daca aceasta persoana mai trebuie sa scoata cazier judiciar, cum a trebuit sa ducem pentru ceilalti doi asociati in momentul inscrierii in ROI.
  Va multumesc anticipat!

 23. sint in situatia in care nu pot recupera de la ITM cartile de munca..mereu imi spun ca nu le gasesc..ca nu au timp..fel de fel de motive..se mai plinge oare cineva de asta sau numai eu am aceasta problema?
  aceti idee daca pot fi constrinsi in vreun fel sa caute aceste carti de munca?
  salariatii le cer,chiar daca nu mai sint in vigoare..
  nu stiu ce ar trebui sa fac?!
  va multumesc

  • Adresati-va in scris la ITM si solicitati raspuns. Adresa o depuneti la registratura cu numar de inregistrare. In 30 de zile trebuie sa va raspunda oficial. Acum, fie vorba intre noi, trebuie intelesi si ei: personal putin si foarte multe carti de munca neridicate sau chiar abandonate. Oricum trebuie sa va dea un raspuns la adresa dvs. In functie de raspunsul primit veti actiona in consecinta.

 24. Situatia se refera la o gradinita particulara infiintata sub forma unui SRL Este neplatitoare de tva si platitoare de impozit pe venit microintreprinderi.Problema mea se refera la incadrea iaurturilor primite pentru copii Societatea producatoare de lactate emite factura catre orasul nostru (Primarie) si separat un Aviz de insotire a marfii pentru cantitatea de iaurt care este repartizata Gradinitei noastre.(calculata Nr.de copii inscrisi x nr zile luna)Aceste iaurturi gradinita le plateste direct! societatii de prod lactate care ne emite chitanta.Practic eu primesc doar aviz + chitanata de plata.Factura se emite catre Primarie pt toate gradinitele,scolile din oras.Primaria nu imi emite mie factura si nici societatea de prod lactate.Este aceasta o cheltuiala deductibila avind in vedere ca am ca si documente justificative doar avizul+ chitanta ?Multumesc anticipat.

 25. In conf.cu OUG.125/2011 un PFA care are atit venituri din activitati independente cit si venituri salariale avind contract de munca va plati cas integral asupra veniturilor din activitati independente chiar daca are si contract de munca?
  Pina acum se platea doar contributia de asigurari de sanatate asupra tuturor veniturilor.

 26. BUNA SEARA, SINT PLATITOR DE TVA -TRIMESTRIAL.CARE ESTE CIFRA DE AFACERI PRIN CARE DEVIN PLATITOT DE TVA LUNAR ? CUM PROCEDEZ ? TREBUIE SA COMPLETEZ PTR. FINANTE O DECLARATIE, PTR. SCHIMBAREA PERIOADEI FISCALE ? VA MULTUMESC .

 27. Este vorba despre un PFA cu servicii de intermediere executate in Romania pentru un partener din Germenia.In contractul incheiat cu partenereul din Germania este prevazut faptul ca pentru serviciile prestate pe teritoriul Romaniei primeste o suma fixa lunar in plus are prevedere :
  Următoarele costuri sunt suportate:
  1. Cazare max. € 40,00 pe noapte.
  2. Cheltuieli masa: 14,00 € pe zi
  3. combustibil

  Pentru delegatiile efectuate de PFA in tara acesta intocmeste un decont cu documente justificative (combustibil,cazare) Suma decontului o refactureaza partenerului din Germania in baza contractului.

  Din cite am inteles nu se poate deduce diurna de un pfa .Exista o prevedere legala in acest caz ? (inca nu am gasit prevederea legala pt pfa) si avind in vedere faptul ca partenerul accepta la decontare cazare,masa chiar daca in tara nu am facturi de cazare si masa in baza contractului pot factura aceste sume ?

 28. Buna seara! Am un ONG care are inregistrate contracte de comsion cu tinerii care realizeaza donatii de la persoane fizice.In contractul de comision e stipulat ca impozitul pe venit il va plati beneficiarul de venit.Este obligat ONG-ul sa mai calculeze impozit pe venit la sursa? Va multumesc!

 29. Buna ziua! Mentionez ca mi-am infiintat o intreprindere individuala (activitate 9521-repararea aparatelor electronice de uz casnic), am certificatul de inregistrare, un certificat constatator, si o rezolutie, toate de la ONRC. Unde ar trebui sa merg mai departe si ce trebuie sa fac sa pot incepe activitatea legal? Ce taxe si impozite mai platesc tinand cont ca sunt angajat cu norma intreaga in ministerul apararii si daca trebuie sa fac dovada acestui lucru prin ce metode o fac?

  • Trebuie sa mergeti la Administratia finantelor publice din localitatea dvs pentru intocmirea dosarului fiscal si stabilirea venitului estimat. Totodata inspectorul dvs trebuie sa va informeze ce trebuie sa mai faceti in continuare (teoretic). Practic cred ca trebuie sa intrebati dvs ( ce documente trebuie sa mai depuneti la primarie pentru obtinerea autorizatiei de functionare). Ca si impozite, trebuie sa platiti 16% impozit pe venit, contributia la sanatate si daca doriti contributia la pensie. Dar toate astea vi le spune inspectorul dvs. In cazul in care nu va lamureste (ceea ce este putin probabil) puteti sa ma intrebati.

 30. In conformitate cu prevederile OUG 24/2012 exista situatii in care trebuie sa deducem combustibilul si cheltuielile de inrtretinere/reparatii doar 50% diferenta fiind nedeductibila.In situatia in care masina este inchiriata ,cheltuiala cu chiria lunara este deductibila 100% sau si ea va fi in acest caz deductibil doar 50% (inchiriere de la o persoana fizica).

  Totodata ,separat de intrebarea de mai sus ,in situatia in care masina este utilizata exclusiv in scopul activitatii economice-pe declaratia conducerii dar nu se regasesc foi de parcurs la actele contabile ,deductibilitatea se modifica ? (de exemplu un agent de vanzari care nu intocmeste foile de parcurs )

  Cu respect.

 31. Buna ziua.
  De la 02.07.2012,lucrez in sistemul de stat ca medic,cu contract de colaborare cu timp partial de munca.In plus,desfasor activitate ca pers fizica independenta,din 2011(infiintat pfa-ul).Doresc sa platesc din activitatea desfasurata ca PFI(de la 02,07,2012),o contributie lunara la casa de pensii,De aproximativ o luna de zile sunt plimbata intre CASA DE PENSII SI ADMINISTRATIA FINANCIARA SECT 2,PT ca nici una din institutiile citate mai sus nu considera ca ar fi autorizata sa incheie acest contract cu mine,dand vina unii pe altii.Ma puteti ajuta sa-mi spuneti care din cele 2 institutii trebuie sa incheie contractul incepand cu 2 iulie 2012?Mentionez din nou,ca PFA-ul meu este infiintat din 2011,nu dupa 1 iulie 2012.
  Multumesc frumos,Cristina Badea

 32. Buna ziua,

  Pana la data de 30.06.2012 am avut contract de prestari servicii incheiat intre mine (in caliatea de persoana fizica autorizata) si o societate, nefiind angajata la o alta societate. Pentru a aceasta perioada am incheiat contract de asigurare cu Casa de Pensii.
  Incepand cu data de 30.06.2012 mi-a incetat unicul contract de prestari servicii pe care il aveam, societatea respectiva angajandu-ma cu contract de munca incepand cu 02.07.2012.
  In situatia de fata contractul de asigurare imi inceteaza din oficiu?

  Am fost si la adminstratie si la casa de pensii pentru a solicita inchiderea contractului, dar din pacate nici ei nu stiu cine se ocupa da asta si sunt trimisa dintr-un loc in altul…

  Va multumesc anticipat,
  Laura

 33. Am infiintat o societate infiintata in Romania neplatitoare de TVA si care va executa lucrari de constructii la imobile in Franta.Pentru aceasta se va angaja personal din Romania si va fi detasat in Franta.
  S-a negociat déjà inchirierea unui spatiu (unde vor locui angajatii pe perioada detasarii).Pentru aceasta trebuie deschis in Franta un punct de lucru/filial/sucursala ? Pentru salariati se va depune dosar pentru formular A1 a.i. impozitele sa le achit in Romania dar emiterea facturii catre beneficiar se poate emite din Romania (tva –scutit) sau daca infiintez in Franta punct de lucru trebuie emisa de acolo ? In acest caz se emite factura cu TVA si se achita catre autoritatile franceze ?
  Multumesc anticipat

  • Nu cunosc legislatia franceza in domeniul muncii, dar la Ministerul Finantelor exista un compartiment care se ocupa de relatii internationale si va pot indruma cei de acolo. Referitor la plata impozitelor este mai mult de povestit (sunt mai multe spete).

 34. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de rd 17.1 din decontul de TVA in cazul unei livrari cu taxare inversa. Se completeaza acesta sau nu? (atata timp cat in declaratia 394 apar valorile legate de livrarile cu taxare inversa)
  Va multumesc.

  • La 17.1 se înscriu informaţiile preluate din jurnalul de vânzări, pentru operaţiuni a căror exigibilitate intervine în perioada de raportare, privind baza de impozitare şi taxa pe valoarea adăugată colectată aferentă tuturor livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile efectuate în interiorul ţării pentru care au fost emise facturi către persoane înregistrate în scopuri de TVA în România.
   Cuantumul sumelor înscrise la rândul 17.1 poate fi mai mic sau egal cu cel înscris la rândul 17.
   Deci, se trece. Practic, 17.1 si 27.1 (sunt rubrici informative care nu afecteaza decontul) si se trec sumele din 394.

 35. buna, ma ajutati cu urmatoarea speta? s-au facturat penalitati (nu pt intarziere de plata, ci penalitati prevazute in contract in cazul in care marfa contine impuritati) catre o societate platitoare de tva din ungaria. aceasta factura nu se declara in d390 iar in d300 se trece la rd.3?

  multumesc

  • La rd.3 se înscriu informaţiile preluate din jurnalul de vânzări*), privind baza de impozitare pentru livrările de bunuri/prestările de servicii care nu sunt impozabile în România pentru că nu au locul livrării/prestării stabilit, conform art. 132 şi 133 din Codul fiscal, în România,
   precum şi pentru livrările intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) şi c) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei intervine în perioada de raportare**), inclusiv sumele din facturile pentru încasări de avansuri parţiale pentru aceste livrări intracomunitare de bunuri, scutite. Se înscriu, de asemenea, ajustările bazei de impozitare prevăzute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine în perioada de raportare, conform art. 134^2 alin. (3) din Codul fiscal, precum şi orice alte regularizări ulterioare, cu excepţia celor referitoare laserviciile intracomunitare care se înscriu la rândul 4.

   Dupa parerea mea trebuie sa prindeti aceasta “penalitate” in decont pentru ca practic o puteti lua ca o “prestare de servicii” pe care o prindeti la Venituri. Totodata cred ca trebuie sa o prindeti si in 390 pentru ca societatea din Ungaria sigur o va declara. Parerea mea.

    • Nu intra penalitatea ca si “amenda” dar nu cred ca este cazul la dvs. Practic dvs nu “amendati” furnizorul ci ci il obligati sa va inapoieze o suma oarecare din ce ati platit dvs deoarece marfa nu corespundea cerintelor. Ei, banii respectivi, in speta cei restituiti de furnizor intra pe venituri, ca si o prestare de servicii, deoarece presupun ca dvs trebuie sa procesati marfa respectiva ca sa o aduceti la standardul cerut, nu? Eu asa privesc situatia asta. Este strict parerea mea.

 36. art 122 indice 2 din oug 39/2010 se aplica si in cazul unui contribuabil-PFA-radiat de la Registrul Comertului?

 37. va expun mai pe larg cazul meu:
  -tatal meu, decedat in ian 2010, a avut un PFA.In febr 2010 s-a radiat de la Registrul Comertului.La data radierii si in prezent sunt datorii neachitate pe acel PFA.Am solicitat Administratiei Financiare sa opreasca calculul penalitatileo si dobanzilor la data radierii de la Registrul Comertului in baza art 122 indice 2. Raspunsul acestora a fost ca respectivul articol se aplica celorlalte categorii de contribuabili, mai putin PFA.Nu stiu cui sa ma adresez sa am castig de cauza, suma este destul de mare de achitat.

  • Da. Acum am inteles. Am studiat cu atentie si articolul mentionat de dvs. Cei de la Administratia Financiara au dreptate. Articolul se refera la contribuabilii care au fost dizolvati prin hotarare judecatoreasca. Prin Hotarare judecatoreasca pot fi dizolvati doar contribuabilii care au personalitate juridica (in speta SC, SA, etc) mai putin persoanele fizice autorizate care nu au personalitate juridica ele fiind radiate printr-o rezolutie a Registrului Comertului. Deci in cazul dvs dobanzile si penalitatile curg in continuare.
   Intrebati totusi la Administratie daca puteti beneficia de facilitati fiscale.

 38. Buna seara,
  rog ajutor..un salariat lipseste de 5 zile,fara sa anunte nimic.Nu raspunde la telefon, familia motiveaza ca a plecat in Italia. Cum procedez cu desfacea CIM, cit de repede trebuie trimis REVISALUL la ITM, care e temeiul legal, respectiv art, care sint pasiiin vedera inchiderii CIM, ptr. a nu avea prb. in instanta privind legalitatea. Multumesc .

  • Absenta nejustificata a salariatului de la serviciu se poate incadra la abatere disciplinara grava care justifica desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

   In conformitate cu dipozitiile art. 61 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, concedierea disciplinara poate interveni atunci cand salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.

   ART. 62 – Decizia de concediere

   (1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

   (1_1) (introdus prin OUG 65/2005; referiri renumerotate prin republicarea din 2011) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252.

   (2) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

   ART. 63 – Concedierea pentru abateri grave sau repetate; cercetarea si evaluarea preliminare

   (1) Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.

   (2) (modificat prin OUG 65/2005, apoi prin Legea de aprobare 371/2005 si apoi prin Legea 40/2011) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

   Pasii pe care trebuie sa-i faceti:
   – Referat prin care constatati neprezentarea la locul de munca
   – Efectuarea cercetarii disciplinare (trebuie formata o comisie de disciplina)
   – Angajatul trebuie convocat in scris de comisia numita de angajator sa realizeze cercetarea, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile amintite, fara un motiv obiectiv, da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.
   – Convocarea salariatului e bine sa fie transmisa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Daca nu se prezinta conform prevederilor art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. Cele doua termene sunt termene de prescriptie. Primul termen curge de la data la care reprezentantul angajatorului abilitat sa aplice sanctiunea, a luat cunostinta despre savarsirea faptei.
   Decizia de concediere se intocmeste in forma scrisa si cuprinde in mod obligatoriu potrivit dispozitiilor art. 252 alin. (2) din Codul muncii, republicat:
   a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
   b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
   c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea;
   d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
   e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
   f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
   Un formular (model) pentru Incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului (desfacere disciplinara) puteti gasi AICI.

   Mai multe detalii gasiti AICI.

   • Multumesc frumos ,ptr. raspuns, dar o alta modalitate mai simpla si corecta daca se poate . Persoana nu este in tara si nu revine curind, deci nu se poate convoca si prezenta pentru a urma pasii mentionati. Cum sa procedez ? Multumesc .

    • Nu exista alta modalitate. Daca nu se prezinta la convocare, nu mai faceti cercetarea disciplinara, si continuati cu pasii urmatori. Cea mai simpla modalitate de desfacere a contractului de munca este cea ” cu acordul partilor” (atunci cand salariatul isi da demisia – dar nu este cazul la dvs)

 39. O societate care desfasoara activitate de servicii after school este obligata sa detina casa de marcat?

  • Daca desfasurati doar acesta activitate de after-school nu trebuie sa detineti casa de marcat (eliberati doar factura si chitanta in baza contractului incheiat cu beneficiarii). Daca livrati si bunuri in cadrul acestei activitati trebuie sa aveti si casa de marcat.

 40. Buna ziua ajutati-ma cu un sfat – vreau sa-mi deschid un PFA dar nu o pot face pentru ca in certificatul fiscal apare ca sunt administrator la un SRL cu inactivite fiscala din 2010(atunci firma fiind in perioada de suspendare), iar acuma aceasta firma este activa.
  De la 1 ian 2012 eu nu mai fac parte din firma ci doar unul din cei trei asociati/adiminstratori cu care “am pornit la drum” este adminitrator.
  Ce trebuie sa fac pentru a-mi scoate certificatul fiscal si a merge mai departe cu PFA-ul ?

  • Trebuie sa prezentati la AFP-ul de care apartineti un document eliberat de la registrul comertului care sa dovedeasca ca nu sunteti administrator la respectiva societate si implicit nu aveti nici o raspundere.

 41. buna ziua. va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: sunt casa de schimb valutar. In principal realizez venituri din schimb valutar scutite de TVA, dar si venituri din prestari servicii, respectiv comision western union. In momentul in care veniturile din comision western union vor depasi 220.000 lei va trebui sa ne inregistram ca platitori de TVA. Cum voi deduce TVa avand in vedere ca achizitiile nu se pot departaja pentru operatiuni scutite sau taxabile? Se va calcula prorata lunar sau la sfarsitul anului? Multumesc anticipat.

 42. O societate a incheiat un contract de inchriere cu o persoana fizica pentru un imobil. Ulterior se face un contract de novatie cu o alta societate in care se stipuleaza plata garantiei de chirie care a fost achitata de companie catre persoana fizica. Beneficiarul contractului de novatie va trebui sa primeasca o factura cu tva pentru garantie societatea cesionara ? Sau fara tva?

 43. O sucursala a unei firme din Austria, are 10 persoane detasate pe teritoriul Romaniei. Pentru impozite se face declaratia 224 si se retine impozit pe salarii platit in Romania. Nerezidentii sunt angajatii firmei mama din Austria. Cum se contabilizeaza acest impozit in contabilitatea Sucursalei si daca acesta s-ar putea recupera de la firma mama din Austria printr-un debit note?

 44. O societate comerciala pe actiuni de tip inchis a majorat capitalul social in mai multe randuri fie prin incorporarea rezervelor din reevaluare (cand a fost admisibil), fie prin incorporarea profitului reportat. AGA decide sa reduca valoarea capitalului social prin reducerea valorii nominale a actiunilor si restituirea catre actionari a acestei parti de capital. Atat majorarile cat si reducerile de capital s-au facut fata a se modifica cotele de detinere ale actionarilor. Se impoziteaza sumele incasate de actionari in urma reducerii capitalului?

  • Eu zic ca da, se impoziteaza. Scrie undeva in codul fiscal, la impozitul pe salarii si asimilate salariilor, art. 55 daca nu ma insel. Nu pot verifica in week-end-ul asta. Daca ma insel va rog sa ma corectati, nu este absolut nici o problema.

 45. Buna ziua ,
  rog ajutor, unui salariat cu 1/2 norma , i.a incetat CMI, cu 29.08.2012 totalizind o vechime neintrerupta de 11 luni si 3 zile ptr. acest contract.(Vechimea totala e de 21 de ani). Poate beneficia de somaj ?Multumesc .

 46. O gradinita -S.R.L.,neplatitoare de TVA-are contract cu o firma de catering pentru masa acordata copiilor insa pentru gustarea zilnica face cumparaturile de la un supermarket (lapte,fructe) pentru care aduce bon fiscal (cu NIR ,decont aprobat de conducere,BC)zilnic.Sint suficiente aceste documente sau mai trebuiesc atasate si alte documente.Cantitatile achizitionate difera de la zi la zi mai ales ca sint copii care lipsesc si se achizitioneaza strict pentru cei prezenti.Multumesc

 47. In cazul in care am primit 2 imprumuturi, unul pe termen scurt si celalat pe termen lung, calculul gradului de indatorare va fi efectuat doar pentru imprumutul pe termen lung? Cum va fi efectiv recuperata dobanda nedeductibila in cazul in care grad indatorare>3? In cazul in care anul acesta am dobanda nedeductibila 50.000 ron, iar anul viitor am grad indatorare<3, cum tratez dobanda nedeductibila de anul trecut? Va fi scazuta din impozitul pe profit?

 48. Buna ziua,
  spuneti-mi va rog frumos, daca o societate suporta cheltuiala cu taxa de gradinita a unui angajat, cum trebuie tratata aceasta cheltuiala pentru societate : deductibila/ nedeductibila ????? , dar pentru angajat : se impoziteaza cu 16% si celelalte contributii???? taxa se considera baza de impozitare sau venit net???=> se declara in D112????
  Va multumesc.

 49. Doresc sa stiu daca:
  o companie de editare de carte este inregistrata in Suedia, trebuie sa reinregistreze compania in Romania daca doreste sa tipareasca si sa difuzeze
  unele lucrari in Romania.

  Cu cele mai sincere ganduri,’
  Silvia Constantinescu

  • Dacă doriţi să vă extindeţi activitatea în România, puteți opta între o filială și diferite tipuri de sedii secundare printre care cele mai cunoscute sunt: sucursala, reprezentanța, punctul de lucru si agenția. Orice filială pe care o înfiinţaţi într-un stat membru UE trebuie înregistrată la Registrul Comerţului din ţara respectivă. Sucursalele reprezintă un sediu secundar al societății comerciale fără personalitate juridică. Conform legii, acestea se înregistrează în registrul comerțului înainte de începerea activității lor. Reprezentanțele sunt constituite și funcționează în conformitate cu prevederile Decretului-Lege privind autorizarea și funcționarea în România a reprezentanților societăților comerciale și organizațiilor economice străine.
   Mai multe detalii gasiti in Legea 31/1990 privind societatile comerciale pe care o gasiti AICI.

 50. Buna seara,
  O Intrep.Indiv. are de platit un furnizor din U.E. Ptr. ca are prb. financiare, sora lui care traieste in Israel, vrea sa plateasca ea ca persoana fizica in contul I.I.- datoria. Problema este cum operez in Registrul Jurnal Inc. si Pl, operatiunea in conditiile in care nu este efectuata pe teritoriu romanesc si nu am documentul justificativ. Solicit sa trimita doc. dar este corect ? Va rog sa ma ajutati , eventual sa.mi spuneti care e modalitatea CORECTA .Multumesc !

 51. Buna,
  Sa hotarat ca in magazinele cu amanuntul sa se vanda clientilor tichete (CARDURI) valorice emise de firma noastra cu care clientul ulterior poate cumpara marfa. Vanzatoarea va incasa contravaloarea tichetului si va inregistra pe casa de marcat suma apare distinct pe “Z “tul zilei.
  Pentru asta nu stiu ce evidenta ar trebui in magazin ?
  M am gandit ca pentru a nu afecta raportul de gestiune cu marfa, sa tin inca un raport de gestiune numai cu tichete valorice care sa fie incarcat in momentul aprovizionarii magazinului cu tichete si descarcarea in momentul vanzarii tichetelor soldul fiind tichetele care nu s-au vandut.
  In contabilitate voi inregistra 5328 = %
  707
  4427
  5311 = 5328
  in momentul cand clientul imi aduce tichetul inregistrez in raportul cu marfa vanzarea pe tichet 5328 = 371
  Descarcarea de gestiune ar trebui sa o fac aferent marfii vandute nu si a tichetelor?
  Ce autorizari imi trebuie pentru vanzarea de acest gen? Ma gandesc la un cod caen specificat in statutul firmei.

  • Documentele necesare pentru înregistrarea menţiunii privind majorarea capitalului social al societăţilor comerciale*:
   1. Cerere de înregistrare (original);
   2. Actul modificator al actului constitutiv (hotărârea adunării generale a asociaţilor/acţionarilor decizia asociatului unic/decizia
   Consiliului de administraţie/directoratului sau actul adiţional la actul constitutiv, original);
   3. Dovada dreptului de proprietate al asociatului/acţionarului/membrului persoanei juridice asupra aportului în natură (copie
   certificată); în cazul în care aportul este constituit dintr-un imobil se ataşează şi extrasul de carte funciară în original;
   4. Raportul de evaluare întocmit de expertul desemnat de directorul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal şi/sau
   persoana sau persoanele desemnate (original);
   5. Dovezile privind efectuarea vărsămintelor aporturilor la capitalul social (copii);
   6. Actul constitutiv actualizat;
   7. Prospectul de emisiune având semnăturile autentice a doi dintre administratori respectiv a doi membri ai directoratului, în
   caz de subscripţie publică (în copie); în cazul societăţilor reglementate de legislaţia pieţei de capital prospectul de emisie va
   fi avizat de CNVM (în formă autentică);
   8. Dacă este cazul:
   – hotărârea adunării generale a acţionarilor prin care se limitează sau se ridică dreptul de preferinţă, pentru publicare în
   Monitorul Oficial şi menţionare în registrul comerţului;
   – decizia consiliului de administraţie/directoratului de restrângere sau ridicare a dreptului de preferinţă al acţionarilor
   existenţi, pentru publicare în Monitorul Oficial;
   – în cazul majorării capitalului social prin ofertă publică primară sau pe bază de prospect de subscriere simplificat, dovada
   notificării adresate de societate CNVM cu privire la rezultatele ofertei publice;
   – situaţiile financiare şi balanţa însoţitoare în cazul majorării capitalului social prin incorporarea
   rezervelor/beneficiilor/primelor de emisiune;
   – actul doveditor al creanţei, situaţiile financiare şi balanţa însoţitoare, după caz, în situaţia în care majorarea capitalului
   social se efectuează prin conversia unor creanţe certe, lichide şi exigibile asupra societăţii pe acţiuni;
   – dovezile privind emiterea, subscrierea şi plata obligaţiunilor, hotărârea adunării generale privind emiterea de obligaţiuni
   convertibile în acţiuni şi hotărârea corespunzătoare a adunării generale a obligatarilor, în cazul în care majorarea capitalului
   social se efectuează prin conversia obligaţiunilor în acţiuni.
   9. Dacă este cazul:
   – declaraţiile date pe proprie răspundere de către asociatul unic/noii asociaţi care prin cesiune sau moştenire au dobândit părţi
   sociale/noii administratori din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile legale pentru deţinerea acestor calităţi (original);
   -certificatele de cazier fiscal pentru asociaţii care intră în societate, în cazul în care transmiterea părţilor de interes sau a
   părţilor sociale se efectuează către persoane din afara societăţii;
   – certificat, original sau copie certificată şi traducerea realizată de un traducător autorizat a cărui semnătură să fie legalizată
   de un notar public, de la registrul în care este înmatriculată persoana juridică din străinătate, care să ateste existenţa acesteia;
   10. Dacă este cazul:
   – avizele prealabile prevăzute de legile speciale (original);
   – împuternicire specială (în formă autentică), avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească
   formalităţile legale (original).
   11. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale:
   – taxa de registru;
   – tariful de publicare în Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

 52. buna ziua,

  am nevoie de un sfat cu privire la completarea declaratiei 100, impozit pe profit.
  situatie:
  – in trim 1, impozitul calculat si declarat este = 1.050 lei; aceasta suma se si plateste;
  – pe cumulat, la 30.06, soc inreg un profit mai mic si este necesara ajustarea impozitului pe profit, sa zicem cu 50 lei; in decl 100 se declara 0 lei; in balanta, la 30.06, pe rulajul ct 691 avem 1.000 lei, soldul contului 441 fiind debitor cu suma de 50 lei;
  – pe cumulat, la 30.09, soc inreg un profit, rezultand un impozit pe profit de 1.500 lei; in cont se inreg diferenta de 500 lei; rulajul ct 691 devine 1.500 lei, soldul ct 441 devine creditor cu suma de 450 lei.

  intrebare: ce impozit pe profit se decl la trim 3, si ce suma se achita?

  multumesc frumos.

  ionela pop

 53. In situatia in care o societate a pierdut Registrul de Evidenta Fiscala (incendiu) as dori sa stiu cum trebuie procedat ? Trebuie achizitionat unul nou si reconstituit integral de la data cind a devenit obligatoriu acest registru ?
  Multumesc.

  • Registrul de evidenta fiscala a fost introdus prin Ordinul nr. 870 din 21 iunie 2005. Art. 10 din Ordinul 870/2005 specifica ” Registrul de evidenta fiscala este document cu regim special de tiparire si distribuire si se executa de Compania Nationala “Imprimeria Nationala – S.A.”, cu utilizarea unor elemente de securizare si cu respectarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, cu modificarile si completarile ulterioare.”
   La art. 12 din HG 831/1997 “Orice lipsuri sau pierderi de formulare numerotate, în magazie sau la compartimentele care le utilizează, vor fi adusela cunoştintă, în scris, administratorului, ordonatorului de credite sau altor persoane, care au obligatia gestionării patrimoniului unitătii, care vor dispune cercetarea şi verificarea împrejurărilor în care s-au produs lipsurile sau pierderile şi eventuala tragere la răspundere a celor vinovati, conform legii. Formularele cu regim special de înseriere şi numerotare, pierdute sau sustrase se declară nule în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, după sesizarea organelor în drept” (in speta ANAF).
   Registrul trebuie recontituit pentru toata perioada si trebuie sa faceti aceasta mentiune pe fiecare pagina in parte.

 54. O societatea incheie un contract de sponsorizare pentru o gradinita.Daca copilul unuia dintre asociati este inscris la aceasta gradinita ,acest lucru influenteaza tratamentul fiscal al sponsorizarii ? Mentionez ca acest contract se incheie pentru o perioada de 1 an cu plata lunara.Multumesc.

 55. Buna ziua.Un angajat al societatii a primit in luna octombrie 2012 doua concedii medicale.Primul initial iar al doilea este in continuare.Datorita unor imprejurari necunoscute primul concediu s-a pierdut.Ce putem face noi in aceasta situatie ?Am reusit sa obtinem o copie xerox dupa concediul initial insa am dori sa stim cum este corect sa inregistram in evidentele noastre ? Tratam al doilea concediu ca si cum ar fi un ul initial ? Putem inregistra primul concediu dupa copia xerox ? Fiind vorba de 9 zile de concediu medical in situatia de fata primele 5 zile se suporta de societate sau trecem acest conc ca suportat integral de societate caci banuiesc ca de recuperare nu poate fi vorba in aceasta situatie.Multumim anticipat.

 56. Buna seara,
  Am operat un CIM in Revisal,cu toate datele,la rubrica angajati.Din greseala am operat de 2 ori acest contract . Prima operatiune e pe adaugare contract , iar urmatoarea e pe modificare contract. E o prb. ? Trebuie remediata ? Cum ? Multumesc .

 57. va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema: ce se intampla daca din greseala am pirdut un raport zilnic(z) casei de marcat dar s-a intamplat dupa ce a fost inregistrat. astept raspuns multumesc

 58. Buna ziua.
  Un PFA emite facturi catre persoane fizice si le incaseaza cu bon fiscal. La final de zi exista raportul Z centralizator al bonurilor fiscale din acea zi.Este obligatoriu de a emite si o chitanta pehntru total raport z zilnic sau raportul z este suficient pentru inregistrarea in Registrul Jurnal de Incasari si Plati ?
  Totodata as dori sa stiu pentru plata a 50% din factura de utilitati (in baza unui contract decomodat)care este documentul justificativ in RJIP ? Chitanta cu care proprietarul a platit factura(cu jumatate din suma) sau este necesar sa se intocmeasca o DP doar pentru acei 50% ?(mentionez ca proprietarul este aceeasi persoana cu titularul pfa-ului).Cu respect.

 59. in luna iunie 2012, am inregistrat gresit o factura de la un furnizor, am inregistrat valoarea facturii fara TVA, din greseala la cota tva am trecut 0.Este corect daca o stornez si o repun corect, trebuie o noua decl. 394 si regularizare in decl. 300?
  Multumesc mult.

 60. Pentru executarea unor servicii pavaj societatea primeste de la furnizor un document pe care apar ca si elemnente de identificare: datele de identificare ale furnizorului,numarul si data facturii,materialele ca si denumire dar nu ca si cantitate si pret unitar si o valoare totala fara sa apara si datele de identificare ale noastre ca si beneficiar.Este specificat pe document valoarea totala si faptul ca trebuie plata in avans.Suma achitata este inregistrata in contul 409 ca si avans dar la finalizarea lucrarii furnizorul nu mai poate fi contactat.Acesta nu raspunde nici la telefon si nici la adresa din documentul primit.Va rugam sa ne spuneti ce anume se poate face in aceasta situatie Este corect intocmirea unui Proces Verbal de receptie a lucrarii de catre o comisie din cadrul societatii ? In acest caz se poate inchide suma din contul 409 pe cont de imobilizari ?

  • Parerea mea este ca ati gandit foarte bine aceasta speta. Intocmiti un Proces Verbal de receptie a lucrarii de catre o comisie din cadrul societatii si va inchideti cu 409. Problema care poate aparea este la factura care nu cuprinde toate datele obligatorii. Dar poate ii gasiti…si rezolvati. Cu multa stima,

 61. Daca o societate cu perioada fiscala trimestriala, devine platitoare de TVA ,incepand cu 01.11.2012, ca urmare a depasirii plafonului ,decontul de TVA se depune la 25 01 2013 si contine sume nepurtatoare de TVA pentru luna octombrie si sume cu TVA pentru lunile noiembrie si decembrie ? este corect , sau se procedeaza altfel?
  Multmesc

 62. La o microintreprindere, pot da salariatilor tichete cadou in valoare de 300 lei de Craciun? se opreste doar impozit 16% sau si celelalte dari? Multumesc

 63. buna ziua. am infiintat un IF in oct. a.c. cu principalul domeniu de activitate comert prin internet. nu stiu cum pot tine contabilitatea daca facturile vin din china si sunt in USD si ce imi trebuie pentru a tine jurnalul, casa de marcat, chitantier? pentru ca clientii sunt persoane fizice. multumesc va rog, poate ma indrumati pe un site, sunt novice in ale contalibitatii

  • Sfatul meu este sa angajati un contabil. Chiar daca IF-urile au contabilitatea in partida simpla, aceasta contabilitate este foarte grea. Este fiscalitate pura. Nu incercati sa va bateti capul cu zeci de legi ca sa nu spun sute de legi si spete de tot felul. Angajati un contabil, va costa mult mai putin decat sa luati o amenda. Parerea mea.
   Ca sa va raspund la intrebare:
   Conform Legii 82/1991, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, Art. 3 prevede:
   (1) Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.
   (2) Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens.

   Codul fiscal la ART. 9 “Moneda de plată şi de calcul a impozitelor şi taxelor” prevede:

   (1) Impozitele şi taxele se plătesc în moneda naţională a României.
   (2) Sumele înscrise pe o declaraţie fiscală se exprimă în moneda naţională a României.
   (3) Sumele exprimate într-o monedă străină se convertesc în moneda naţională a României, după cum urmează:
   a) în cazul unei persoane care desfăşoară o activitate într-un stat străin şi îşi ţine contabilitatea acestei activităţi în moneda statului străin, profitul impozabil sau venitul net din activităţi independente şi impozitul plătit statului străin se convertesc în moneda naţională a României prin utilizarea unei medii a cursurilor de schimb valutar pentru perioada căreia îi este aferent profitul impozabil sau venitul net;
   b) în oricare alt caz, sumele se convertesc în moneda naţională a României prin utilizarea cursului de schimb valutar la data la care se primesc sau se plătesc sumele respective ori la altă dată prevăzută în norme.
   (4) În înţelesul prevederilor alin. (3), cursul de schimb valutar, folosit pentru a converti în moneda naţională a României sumele exprimate în moneda străină, este cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, exceptând cazurile prevăzute expres în norme.

   Daca mai pot sa va ajut cu cea mai mare placere. Poate putem colabora pe viitor.

 64. va rog sa-mi spuneti si mie cum rezolv urmatoarea problema: am dat o declaratie 600
  si am si contract cu casa de pensii care la randul lor au transmis si ei obligatia de plata, asa incat s-au dublat. am incercat rectificativa la 600 darnu ma lasa cu venit zero sau negativ.
  va multumesc

 65. buna ziua
  o societate din Germania (inregistrata in scop TVA in DE) si-a deschis sediu permanent in Romania (si sediul permanent este inreg.in scop TVA in RO).
  Intrebari:
  – pt. cheltuielile alocate de societatea mama din DE catre sediul permanent din RO, ca document justificativ, se foloseste factura sau un document intern (ex:debit note). Aceste sume tb.declarate in declaratia recapit.privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (D390)?
  – firma mama din DE trimite la sediul permanent din RO niste utilaje(echipamente electromecanice), utilaje care vor ramane in RO, deoarece sediul permanent din RO le va factura catre un beneficiar din RO in cadrul unor lucrari de constructii (ca parte a contractului/proiectului de constructii). Cum trebuie procedat in acest caz? Firma mama emite factura (pentru echipamentele respective) catre sediul permanent din RO, iar aceasta din urma va declara achizitia intracomunitara in decl.390?
  Multumesc!

 66. Bună ziua.

  Aş dori să ştiu dacă subvenţiile primite de la şomaj conf. art. 85/ Legea 76/2002 sunt venituri care intră în cifra de afaceri sau nu. Eu le-am înregistrat în creditul contului 7414, în corespondenţă, în debit cu 4458. Sper să fi făcut bine înregistrările. Apoi, în componenţa contului de profit/ pierdere,le-am trecut la rd. 10 “Alte venituri de exploatare” care nu intră în corelaţia cifrei de afaceri netă. Aş vrea să ştiu dacă sunt bune aceste ănregistrări sau nu şi dacă intră în componenţa CONTULUI DE PROFIT/PIERDERE.
  Vă mulţumesc.

  • Parerea mea personala este ca ati inregistrat bine aceasta subventie in contul 7414 – Venituri din subventii de exploatare pentru plata personalului.
   La rd.10 – Alte venituri din exploatare aveti doar conturile 758, 7417, 7815. La rd. 18 si 19 – Cheltuieli cu personalul aveti conturile 641+642+643+644-7414. Deci suma nu se inregistreaza la venituri, ci se deduce din cheltuielile de personal. Asta este parerea mea. Dvs ce credeti?

 67. Daca ma puteti ajuta, va rog frumos!
  Societate comerciala , achizitioneaza legume fructe de la diversi producatori particulari( persoane fizice). Este obligatoriu ca societatea sa detina copii xerox dupa certificatele de producator ale acestora si copii dupa buletine?
  Si daca producatorul refuza sa ne prezinte aceste documente? …. comentariu editat de Admin

  • Raspunsul la intrebare il gasiti in articolul despre Borderoul de achizitii < - apasa
   Daca producatorul refuza sa va prezinte aceste documente inseamna ca este un excroc, si nu merita sa faceti afaceri cu el. Producatori cinstiti de fructe si legume de calitate e plina tara.
   Pe viitor cand mai puneti o intrebare, va rog frumos sa nu o mai scrieti cu majuscule. Este foarte greu de citit si riscati sa nu primiti raspuns.
   PS. Majusculele in mediul online indica agresivitate verbala.
   O seara frumoasa va doresc.

 68. Buna ziua.
  O societate care are marfa foarte veche pe stoc decide prin hotarirea administratorului *asociat unic* ca aceasta marfa (etichete,agende,cutii) sa o personalizeze cu datele societatii (este vorba despre o tipografie)si sa le distribuie prin oras in scop de reclama As dori sa stiu ce alte documente sint necesare in aceasta situatie si daca este necesara ajustarea tva-ului.
  Cu respect,

  • Dupa parerea mea personala, raspunsul la intrebarea dvs se afla la art 128, alin (8), lit. e) din Codul fiscal coroborat cu pct (12) si (14) din Normele metodologice de aplicare a art 128 din Codul fiscal.
   Codul fiscal actualizat la zi cu normele de aplicare il gasiti AICI.

 69. Va rog sa-mi dati un raspuns la urmatoarea situatie:
  in anul 2010 societatea obtine profit (ramas nerepartizat conform AGA), in anul 2011 soc.obtine pierdere (mai mare decat profitul din 2010). In anul 2012 obtine profit..intrebarea este: mai poate fi repartizat profitul din 2010 pentru dividende, sau se poate folosi pentru acoperirea pierderii din 2011 (pierderea se acopera din profitul exercitiilor viitoare..dar in acest caz trebuie acoperita mai intai pierderea ?)Pe total sinteticul contului 117 este pe debit, deci eu consider ca nu se pot da dividende..dar nu gasesc nicaieri aceasta situatie..toate se refera la acoperirea din profituurile viitoare…
  Multumesc

 70. Societatea are profit nerepartizat din anii precedenti (intotdeauna a fost pe profit).La finalul anului 2012 unul dintre asociati are “avans spre decontare” nejustificat.S-a intocmit PV de repartizare pe dividende in 14.12.2012.Intrebari:
  1.Asociatul decide ca avansul spre decontare nejustificat la data de 20.12.2012 sa se inchida din dividendele nete cuvenite.Este corect cum s-a procedat sau era obligatoriu ridicarea dividendelor (DP sau OP) si apoi restituirea in caserie a avansului nejustificat (cu DIncasare).
  2.Termenul de plata al impozitului pe dividende (chiar daca nu s-au ridicat integral dividendele nete ) ramine 25.01.2013 ?
  Multumesc

  • Dupa parerea mea, ambele variante pot fi corecte, atat timp cat calculati si platiti impozitele aferente profitului si dividendelor. DPDV al contabilului (al dvs), faceti un proces verbal justificativ detaliat ca sa va puteti inchide conturile si nu uitati impozitele la stat. Era mai simplu pentru dvs daca ridica dividendele si restituia avansul in casierie. Eu privesc aceasta situatie ca si un “imprumut”. Este strict parerea mea.
   Cf. art. 36 din Codul fiscal, impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se distribuie/plăteşte dividendul. În cazul în care dividendele distribuite nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plăteşte până la data de 25 ianuarie a anului următor. Daca gasiti o alta solutie la speta dvs puneti-ne si noua. O zi buna va doresc.

   • Revin asupra spetei Da.intr-adevar avansul spre decontare nejustificat poate fi inchis cu dividendele nete cuvenite asociatului. In acest sens, se poate mentiona in procesul verbal de repartizare a dividendelor ca ascotiatul X va compensa o parte din suma cuvenita cu avansul spre decontare nejustificat sau ar trebui intocmit un protocol de compensare intre persoana juridica si asociat prin care se hotaraste compensarea sumelor.
    Totusi, se pare ca am omis un aspect si anume faptul ca aceasta compensare implica si anumite riscuri in sensul in care s-ar putea considera ca avansul de trezorerie nejustificat a reprezentat plata de dividende si ca impozitul pe dividende ar fi trebuit declarat si retinut la momentul platii, iar urmarea acestui fapt ar fi calcularea de penalitati si majorari de intarziere.
    In consecinta pentru e vita orice confuzie,am platit normal dividendele si ulterior am restituit din avansul spre decontare .
    Multumesc.Sfaturile Dvs sint intotdeauna foarte utile.Ne sinteti de un real folos si cred ca asta as putea spune in numele mai multor utilizatori al acestui modul de consultanta fiscala.Chiar daca uneori raspunsurile sint mai generale (ceea ce mi se pare foarte corect) Ele sint concrete strict la “informatia” postata de noi,utilizatorii, iar per ansamblu ne dirijeaza spre locul unde ar trebui sa cercetam mai mult .Toata stima Ma bucur ca am gasit acest site.

    • Ati procedat corect, platind dividendele evitati orice interpretare din partea fiscului (ceea ce este normal). In procesul verbal de repartizare trebuie sa mentionati cat mai explicit ce si cum ati facut. Ma gandesc ca daca veti avea un control de fond peste cativa ani, nu va veti aduce aminte exact ce si cum ati facut. Referitor la raspunsuri, nu imi pot permite luxul sa le “particularizez” pentru ca imi dau seama ca acesta poate afecta un om. Din respectul pentru cititorii acestui site, ma limitez doar la raspunsuri generale, de imformare. Dupa cum ati observat, eu nu critic pe nimeni, eu respect atat munca contabililor, cat si a lucratorilor din finante, sanatate, pensii. Acest domeniu de finante-contabilitate este extrem de greu, atat de o parte cat si de cealalta parte. Parerea mea.
     Si eu va multumesc.

  • Permiteti-mi doar o observatie:
   Profitul nerepartizat ramane doar in contul 117, atat timp cat el nu este repartizat pe dividende printr-un document al societatii ( Hotarare AGA de la aprobarea bilantului pe 2012).
   Deci nu se poate sa aveti si dividend si profit 100 % nerepartizat.
   Sau va referiti la dividendele provenite din repartizarea profitului pentru anul 2011 (dar tot era necesar un document de repartizare prin AGA ).

 71. Buna ziua,

  In aprilie 2012 am infiintat un srl-d avand cod caen 4791. Firma nu are activitate, nu este inregistrata pentru a plati tva, nu am vandut nimic, nu am niciun angajat. Acum cateva luni insa, din cauza faptului ca mi se stricase calculatorul personal si nu aveam alti bani, am achizitionat o placa de baza achitand online cu cardul firmei, din capitalul social. De asemenea, a trebuit sa mai depun niste bani pentru a acoperi comisionul lunar de intretinere a contului curent.

  Pana acum am depus trimestrial declaratia 100, dar acum, la sfarsitul anului, nu stiu ce declaratii si alte acte ar trebui depuse si care ar fi datele limita. Am incercat sa ma documentez, insa informatiile citite mai mult m-au bagat in ceata.

  Va multumesc frumos pentru eventualele raspunsuri.

   • Este vorba de un magazin online (un petshop). In vectorul fiscal am ales impozit pe profit trimestrial. Am citit acel calendar ideea este ca am gasit informatii care ori nu le-am inteles eu bine, ori se bat cap in cap. In prima faza am inteles ca trebuie sa depun declaratia 100 pana pe 25 ianuarie si pana pe 25 martie sa depun un bilant. Dupa aceea de pe alt site am inteles ca trebuie sa depun un bilant si la registrul comertului si ca declaratia 100 nu ar trebui depusa pana pe 25 ianuarie. La fel am inteles ca bilantul trebuie intocmit de un contabil. De aceea ma gandeam ca ma puteti ajuta cu niste informatii corecte care sa ma lamureasca si care sa nu atraga vreo amenda.

    Va multumesc.

    • Pe site gasiti 2 articole care contin informatii oficiale (ca de altfel toate articolele de pe acest site). Aceste articole le gasiti dand clic AICI si AICI. Daca tot nu va sunt clare, spuneti-mi.
     PS Este vb de declaratia 100 si declaratia 101, nu de bilant. Momentul depunerii bilantului este cu totul altul si am sa vi-l comunic la momentul respectiv. Trebuie doar sa urmariti acest site zilnic.

     • Am citit cele 2 linkuri si as dori sa ma corectati daca am inteles gresit. In cazul meu trebuie sa depun doar declaratia 101 pana pe 25 martie, iar declaratia 100 o voi depune pe 25 aprilie pentru primul trimestru din 2013. Altceva nu mai trebuie sa depun pana pe 25 martie? O sa urmaresc site-ul dvs pentru ca informatiile sunt foarte utile si de un real ajutor. Sper insa ca veti scrie din timp cand trebuie depus acel bilant. As mai avea si o ultima intrebare: bilantul trebuie intocmit de un contabil sau il pot face si eu ca unic asociat si administrator al firmei?

     • Ati inteles perfect. D 100 trimestriala cu impozit pe profit (cod 103) nu se mai depune pt. trimestrul IV 2012. Inchiderea anului 2012 se face cu D 101 cu termen de depunere 25 martie 2013. Daca mai aveti si alte declaratii de depus? Aveti o sectiune pe site (o pagina) dedicata special termenelor de depunere a declaratiilor intitulata “Calendar depunere declaratii” actualizata pe fiecare luna in parte, in timp util (ca de altfel toate informatiile de pe site) pe care va rog sa o accesati. Aveti toate informatiile acolo legate de depunerea declaratiilor fiscale. Mai aveti o sectiune intitulata “Descarca declaratii fiscale” care contine toate programele de asistenta pentru intocmirea declaratiilor fiscale in format PDF ale ANAF, actualizate la zi. In sectiunea “Formulare si programe utile” gasiti toate formulare ANAF actualizate precum si alte programe utile cum ar fi programul pentru intocmirea foilor de varsamant. Tot in meniul superior gasiti legislatie (cele mai uzuale legi), precum si diverse informatii legate de promotiile magazinelor online. Am hotarat sa pun aceste promotii pe site deoarece, in general, aflam de promotiile bune doar dupa ce expira. Puteti folosi link-urile si banerele cu incredere (site-urile sunt de incredere, certificate).
      Legat de termenul de depunere al bilantului, puteti fi sigur ca am sa postez articole in timp util. Puteti sa dati o cautare pe site pentru Bilant 2011 ca sa va faceti o idee. Referitor la intocmirea Bilantului, recomandarea mea este sa apelati la specialisti, la contabili care au o vasta experienta in domeniu. O amenda este mult mai mare decat salariul unui contabil pe un an. Acestea fiind spuse, eu va urez o zi extraordinara in continuare.

 72. asta m-a indus in eroare. In calendar scrie ca pana la 25 ianuarie trebuie depusa declaratia 100 si in linkul trimis de dvs scrie ca nu mai trebuie depusa. Acum m-am lamurit. Intr-un final voi apela la un contabil dar este prima inchidere de an si nu prea stiam ce trebuie facut si care sunt etapele. Acum, cu ajutorul site-ului dvs, m-am mai lamurit. Va multumesc frumos pt ajutor.

  • In calendar scrie de D100 dar face trimitere si la baza legala. D 100 nu depun doar cei care au perioada fiscala ” la trimestru” si doar pentru impozitul pe profit. Pentru celelalte obligatii care se declara in D 100 ( gen dividende, accize, redevente miniere, impozit venit microintreprindere, si care pana mea or mai fi…) aceasta se depune acum, pana pe 25.01.2013.

 73. Buna ziua! Am si eu urmatoarea situatie: am infiintat un SRL cu cod CAEN 7022 si pe declaratia aceea de la Registrul Comertului am bifat microintreprindere. Analizand mai bine situatia am constatat ca nu pot fi microintreprindere cu acest cod CAEN. Actul constitutiv a iesit pe 10 ian 2013. Eu am intrebat la Administratie cum procedez si mi-a zis o doamna de acolo ca ar trebui sa completez doua declaratii 010: una cu scoatere de la impozit pe venit incepand cu 11.01.2013 si alta cu introducere la impozit pe proft incepand cu 11.01.2013.Intrebarile mele sunt:
  1. Este corect asa, cu scoatere de pe 11.01.2013 daca actul constitutiv a iesit pe 10.01.2013?
  2.Din codul fiscal inteleg ca daca vreodata indeplinesc conditiile de microintreprindere pot sa fac un 010 de mentiuni si sa trec pe micro cu conditia sa nu fi mai fost vreodata. Daca actul a iesit pe 10 si scoaterea pe 11 nu raman inregistrata ca micro chiar si pt. o zi?
  3.Daca fac modificarea la administratie mai trebuie sa fac vreo modificare si la Registrul Comertului?
  4. Activitatile de genul: obtinere de autorizatii de mediu, avize, gestionarea deseurilor se incadreaza la 7022 -consultanta si management, sau le pot incadra si in alt cod CAEN?

  • Cred ca este corect ce v-a zis doamna de la AFP. Referitor la codul CAEN trebuie sa mergeti la Registrul comertului. Va recomand si articolul cu ultimele modificari ale Codului fiscal legate de microintreprinderi pe care il gasiti AICI.

 74. Buna ziua, am revenit cu inca o nelamurire. Firma mea, dupa cum va spuneam si mai sus nu are activitate, deci cifra de afaceri este 0, dar este inregistrata cu impozit pe profit trimestrial. Am citit si eu OG 8/2013 si la art.112^2 alineatul 3, specifica faptul ca pentru 2013 comunicarea catre organele fiscale de trecere de la impozit pe profit la impozit pe venit se face pana la 25 martie. In schimb la art. 112^8 alineatul 1 se precizeaza ca termenul de declarare a mentiunilor este pana la 31 ianuarie.

  Acum in logica mea inteleg ca, pentru anul 2013 depun formularul 010 pana la 25 martie si din 2014 il depun pana pe 31 ianuarie. Asta inseamna ca, in continuare, nu am nimic de depus pana pe 25 martie? Corectati-ma daca am inteles gresit. Va multumesc mult inca o data.

   • Nu este chiar fara activitate. Acum cateva luni, din cauza faptului ca mi se stricase calculatorul personal si nu aveam alti bani, am achizitionat o placa de baza achitand online cu cardul firmei, din capitalul social. In rest nu am achizitionat altceva si nici nu am vandut nimic. Am inteles ca daca a fost emisa o factura pe numele firmei se considera ca am activitate. Eu firma am infiintat-o pentru a aplica la programul pentru tinerii antreprenori, iar acum astept reinceperea programului. De aceea ma stresez, si vreau sa fiu sigur ca pana pe 25 martie nu am nimic de depus la anaf, pentru ca pana atunci mi-as permite sa angajez un contabil care sa se ocupe de acel bilant si ce mai am de depus la administratia financiara. Dar nu as vrea sa ma trezesc cu vreo amenda sau cine stie ce alta prostie sa mai fac. Va multumesc frumos pentru rabdare si timpul acordat.

    • Vedeti, suntem la al treilea email si de fiecare data imi spuneti noutati. Din cauza asta ma feresc sa dau informatii particularizate. Intr-unul din comentariile dvs imi spuneati ca firma nu are activitate. Acum imi spuneti ca nu este chiar fara activitate. Deci eu nu pot sa va dau, si nu dau la nimeni, decat raspunsuri generale, de indrumare. Din cate am inteles eu, din comentariile dvs legate de depunerea declaratiilor fiscale, ati inteles bine, ce si cand trebuie sa depuneti anumite declaratii. Vad ca urmariti cam tot ce postez pe site, inclusiv calendarul fiscal. Recomandarea mea este sa va verificati periodic (o data la 3 luni este mai mult decat suficient) vectorul fiscal la compartimentul de specialitate din cadrul AFP-ului de care apartineti. Informatiile pe care le obtineti de acolo sunt reale si strict dedicate firmei dvs. Nu imi pot permite sa va induc in eroare (asa cum am mai vazut pe anumite site-uri care isi dau cu parerea in fel si chip, fara asi pune intrebarea ca fiecare firma este unica in felul ei), deoarece riscati sa luati amenda sau sa va treziti cu o impunere din oficiu.
     Deci, inca odata, referitor la declaratiile fiscale, adresati-va compartimentului Vector fiscal din cadrul AFP-ului de care apartineti.
     In rest, oricand aveti o problema, o intrebare, o nelamurire, va indrum cu cea mai mare placere. Cu multa stima.
     Ca o paranteza: Mi-ar place ca fiecare roman sa ajute pe altul in domeniul care se pricepe cel mai bine. Trebuie sa inceteze aceasta practica romaneasca ” romanul este bun la toate “. Am dreptate?

 75. Aveti dreptate, insa romanul incearca sa fie “bun la toate” din lipsa banilor dar si din lipsa informatiilor. Credeti ca, spre exemplu mie, daca as avea bani, nu mi-ar fi mai usor sa angajez un contabil? dar in acest moment chiar nu dispun de bani. La fel consider ca este si greeala autoritatilor pentru ca nu au un ghid sau un site precum cel al dvs, care sa ofere informatii nu doar pentru contabili.
  Greseala este a mea pentru ca am crezut ca o sa va dati seama ca sunt acelasi stefan care a intrebat despre declaratia 100 un pic mai sus si acolo deja dadusem toate detaliile despre firma.
  Am infiintat o firma cu cod caen 4791 pentru a comerciazliza hrana si accesorii pt animale prin intermediul unui magazin online. La registrul comertului am ales la vectorul fiscal impozit pe profit trimestrial. Nu am angajati, nu sunt inregistrat ca platitor de tva, nu am vandut nimic in numele firmei, doar ca am achizitionat acea placa de baza. Faptul ca se considera ca am activitate datorita acelei facturi l-am aflat recent(in ultima luna) si inca nu eram sigur.
  Pana acum am depus la administratia financiara D100 pentru 2 trimestre (firma fiind constituita in luna aprilie). De abia ma lamurisem cu declaratia 100 si cu bilantul pentru sfarsitul de an, ca acum a aparut aceasta OG si iar nu stiu ce sa fac.
  Speram ca, pana la 25 martie, nu mai am nimic de depus si pana atunci reusesc sa angajez un contabil care sa se ocupe de aceste declaratii. Am gasit acest site si mi se pare foarte util si plin de informatii utile(de aceea am si luat decizia sa va urmaresc periodic), insa modul in care sunt redactate anumite legi nu sunt chiar pe intelesul tuturor. Am inteles sfatul dvs si de luna viitoare o sa ma duc pentru mai multe informatii la anaf (sincer nici nu stiam ca se poate).
  Acum data fiind situatia si faptul ca deja este sfarsit de luna, m-ar interesa daca conform acestei OG 8/2013 trebuie sa depun ceva la administratia financiara pana la 31 ianuarie, sau am inteles eu bine si pentru 2013 se aplica art. 112^2 alineatul 3 din aceeasi ordonanta, care spune ca trebuie sa depun declaratia, conform careia am cifra de afaceri sub 65000 euro si platesc impozit pe venit de 3%, pana la 25 martie?

  • OOo, chestia cu “romanul este bun la toate” era doar o paranteza, nu va era adresata. Si e firesc sa nu aveti contabil daca nu aveti activitate. Respectul meu pentru dvs pentru ca incercati sa va descurcati in hatisul legislativ.
   Sa revenim la problema dvs. OUG 8/2013 nu va afecteaza in aceasta luna, deoarece are aplicabilitate incepand cu 01.02.2013. Fiind cu profit la trimestru in vectorul fiscal, D 100 nu se mai depune aceasta luna, dvs trebuie sa inchideti anul 2012 cu D 101 cu termen de depunere 25.03.2013.
   In februarie trebuie sa depuneti D 392. Dar am sa va anunt in timp util, cand am sa postez calendarul fiscal pentru februarie 2013. Programul inca nu a fost publicat de ANAF. Cand va trebui depus bilantul, iar am sa postez un articol, cum este acesta. Parerea mea este ca daca nu veti desfasura activitate, faceti un regim derogatoriu.

   • multumesc frumos de raspunsuri. Anul acesta sper sa incep activitatea de aceea nu este o optiune sa fac acel regim derogatoriu. Asa cum am mai spus, o sa intru cat de des pot pe site-ul dvs pentru a afla ultimile noutati. Este de apreciat munca depusa si timpul pierdut de dvs pentru a ne informa si a ne face sa intelegem anumite legi, ordonante etc. O zi buna va doresc in continuare.

 76. Buna seara,
  Va multumesc mult ptr. raspunsul primit.
  Mai am o intrebare… incepind cu 01.02.2013 se majoreaza salariul minim pe economie. Care este termenul limita de depunere a Revisalului ( nu am reusit sa inregistrez modificarea si sa.l trimit , iar miine este deja 31.01.2013 ) ? Va multumesc !

 77. Multumesc, stiam de articolul publicat doar ca as fi vrut sa fiu sigura, ca intrebarea mea se incadreaza cu un raspuns aici” Persoanele juridice române care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementărilor legale în vigoare până la data de 1 februarie 2013 păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013″..adica societatiile platitoare pe venit in anul 2012 care la sf anului obtin CA peste 65000 eur, dar sub 100000 EUR se incadreaza in continuare la platitoare pe venit, urmand ca doar in cazul in care in cursul anului 2013 depasesc 650000 eur sa treca la impozit pe profit.
  Multumesc

  • Nu am stiut ca ati citit articolul. Asa este – Conform Codului fiscal, art. 112 indice 2, pct. 7, persoanele juridice române care au optat pentru acest sistem de impunere (in speta microintreprindere) potrivit reglementărilor legale în vigoare până la data de 1 februarie 2013 păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013.
   In cazul in care in cursul anului 2013, depasiti plafonul de 65.000 de euro, notificati AFP-ul de care apartineti de modificarea sistemului de impunere, adica trecerea la impozit pe profit.

  • Dupa parearea mea NU ar trebuii. Presupun ca aveti un PFA. Art. 48 din Codul fiscal prevede ca venitul brut cuprinde:

   a) sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfăşurarea activităţii;

   b) veniturile sub formă de dobânzi din creanţe comerciale sau din alte creanţe utilizate în legătură cu o activitate independentă;

   c) câştigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate într-o activitate independentă, exclusiv contravaloarea bunurilor rămase după încetarea definitivă a activităţii;

   d) veniturile din angajamentul de a nu desfăşura o activitate independentă sau de a nu concura cu o altă persoană;

   e) veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plată apărute în legătură cu o activitate independentă;

   f) veniturile înregistrate de casele de marcat cu memorie fiscală, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri în regim de taxi.
   Tot dupa parerea mea, singura data cand stocurile au legatura cu impozutul este in cazul încetării definitive a activităţii, din punct de vedere fiscal, sumele obţinute din valorificarea bunurilor şi drepturilor din patrimoniul afacerii, înscrise în Registrul-inventar, cum ar fi: mijloacele fixe, obiectele de inventar şi altele asemenea, precum şi stocurile de materii prime, materiale, produse finite şi mărfuri se includ în venitul brut. (normele de aplicare al art 48 din Codul fiscal).

   • Ideea este ca unele entitati fiscale vad stoscul final ca fiind o cheltuiala nedeductibila pentru anul in care nu a produs venituri si o considera deductibila abia in anul in care va produce venituri ,deoarece Codul fiscal,cand se refera la calculul venitului net impozabil spune “cheltuieli aferente veniturilor”.Ce argumente se pot aduce impotriva acestei abordari?

    • Acum am vazut comentariul dvs, deoarece ati tastat gresit emailul dvs si programul de protectie l-a vazut ca si spam. Data viitoarea sa aveti grija ca emailul dvs sa fie scris corect.
     Sa revenim la speta dvs, cu mentiunea (inca odata) ca cele ce urmeaza reprezinta strict parerea mea si nu trebuie sa tineti cont de ea. Este doar o parere.

     Problema dvs este urmatoarea: daca stocurile de marfa de la finalul anului se adauga la baza de impozitare sau nu, pentru ca “unele entitati fiscale” vad stocul final ca fiind o cheltuiala nedeductibila pentru anul in care nu a produs venituri si o considera deductibila abia in anul in care va produce venituri, deoarece Codul fiscal, cand se refera la calculul venitului net impozabil spune “cheltuieli aferente veniturilor”.

     Logica mea imi spune ca nu trebuie confundata partida simpla cu partida dubla, iar stocurile trebuiesc luate in considerare ca si cheltuieli deductibile deoarece condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
     a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;
     b) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;
     c) să respecte regulile privind amortizarea, prevăzute în titlul II, după caz;

     Conform Ordinului 1040/2004, evidenţa contabilă în partidă simplă a cheltuielilor se ţine pe feluri de cheltuieli, în funcţie de natura lor, astfel:
     a) cheltuielile efectuate în interesul direct al activităţii, cum sunt:
     – cheltuielile cu achiziţionarea de materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar şi mărfuri;
     De aici eu inteleg ca conditia generala este ca aceste cheltuieli sa fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite.
     In Codul fiscal se specifica : Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente sunt obligaţi să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind evidenţa contabilă, şi să completeze Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, Registrul-inventar şi alte documente contabile prevăzute de legislaţia în materie.
     In Ordinul 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu Codul fiscal prevede ca : Orice sumă plătită, respectiv încasată, în numerar sau prin bancă se va înregistra în mod obligatoriu, cronologic, în Registrul-jurnal de încasări şi plăţi.
     De asemenea modalitatea de stabilire a venitului net precizeaza(art.52 din Ordinul 1040/2004): „Venitul net sau pierderea fiscală se calculează astfel: din totalul sumelor încasate, evidenţiate în col. 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscală a bunurilor şi drepturilor, evidenţiate în Fişa pentru operaţiuni diverse, şi totalul sumelor plătite, evidenţiate în col. 7, respectiv 8, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, şi se adună sumele plătite pentru cumpărarea bunurilor amortizabile şi totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator întocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.” . Nu se face referire nicaieri la faptul ca stocul de la sfarsitul anului nu constitue cheltuiala deductibila.

     Tot legislatia prevede ca determinarea venitului net din activitati independente in sistem real, se face pe baza datelor din contabilitatea in partida simpa.

     Sa reluam:
     Reglementarea contabilitatii in partida simpla care s-a facut prin Ordinul 1040/2004 prevede obligatia contribuabilului de a completa registrul jurnal de incasari si plati, registrul inventar si celelalte documente contabile. Aceasta prevede de asemenea obligatia contribuabilului de a inscrie in registrul inventar toate bunurile si drepturile aferente desfasurarii activitatii.
     Aceste obligatii au fost preluate si de Codul Fiscal.

     Conditiile generale care trebuiesc indeplinite pentru a putea deduce o cheltuiala ca calculul venitului net, conform Normelor de aplicare a Codului fiscal, sunt:

     1. sa fie efectuate in interesul direct al afacerii
     Deoarece activitatea pe care o desfasurati consta in fapte de comert, nu este greu de dovedit ca stocul de marfa la care va referiti a fost achizitionat in interesul afacerii si nu pentru utilizare pentru interes personal.

     2. sa corespunda unor cheltuieli efective si sa fie justificate cu documente

     stocul trebuie sa poata fi justificat cu facturi sau alte documente, conform legii.

     3. sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.

     De aici deduc ca se iau in considerare la calculul venitului net cheltuielile aferente stocului de marfa daca acestea au fost evidentiate in Registrul-jurnal de incasari si plati. Aceste cheltuieli nu coincid cu stocul de marfa la finele anului intrucat in componenta acestuia se pot regasi atat cheltuielile cu stocul initial (cheltuieli efectuate in exercitiile financiare precedente) cat si cheltuieli efectuate in cursul anului pentru achizitionarea acestuia. Daca cumpar in 2012 o bomboana, nu reusesc sa o vand in 2012, dar o vand in 2013 si bag cheltuiala cu aceasta bomboana in 2013 (in momentul vanzarii), inseamna ca eu nu respect articolul de mai sus, adica cheltuiala cu bomboana trebuie sa fie cuprinsa in exercitiul financiar al anului in care a fost platita, nu vanduta. Asa scrie, nu?

     Totodata cred ca legislatia este forte explicita in ceea ce priveste regimul acestor cheltuieli, respectiv pct 38 din Normele Codului Fiscal care furnizeaza o lista de cheltuieli admise integral la deducere daca conditiile de mai sus sunt indeplinite cumulativ. Lista este orientativa, nu este completa, insa printre categoriile de cheltuieli expres mentionate se regasesc si cheltuielile cu achizitionarea de materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar si marfuri.

     Nu scrie nicaieri, in cazul partidei simple, ca daca o cheltuiala nu genereaza venit in anul respectiv, ea este nedeductibila.

     De asta am spus mai sus ca nu trebuie confundate prevederile de la partida simpla cu cele de la partida dubla. Cred ca asta este si scopul partidei simple, sa fie simpla…sa poate fi tinuta de persoana fizica respectiva fara a apela la personal calificat (contabili), asa cum este partida dubla.
     Aceasta este strict parerea mea, si nu trebuie sa o luati de buna. Asa gandesc eu. Asta este logica mea in cazul partidei simple.
     Totusi, “acele entitati” s-ar putea sa se refere la cu totul si cu totul altceva, nu trebuie generalizat.

     • va multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra foarte argumentat si clar.va multumesc pentru ceea ce faceti pentru noi.cu stima.

 78. Buna ziua. Activitatea de transfer de bani(western union), respectiv comisionul incasat de la western union, este operatiune scutita de TVA fara drept de deducere, incadrandu-se in prevederile Legii 571/2003, art.141, alin.2, lit.a?

  • Dupa parerea mea, cred ca se incadreaza (ca si notiune generala, este tot o activitate bancara). Acum depinde si de ce documente aveti facute cu ei. Eu nu pot sa va dau decat o informatie generala, nu o pot particulariza pentru cazul dvs deoarece nu am toate informatiile.

 79. Buna ziua
  Este vorba despre un PFA neinregistrat in scop de TVA in tara (art.153) dar inregistrat in scop de TVA pentru U.E. (ART.153^1).Executa servicii de intermediere – gasire de potentiali clienti pt produsele partenerului din UE Fata de comisionul facturat ,partenerul din UE a fost de acord cu decontarea cheltuielilor efectuate de PFA pe teritoriul tarii Astfel ,la final de luna toate cheltuielile aferente deplasarilor prin tara pt contactarea de clienti/potentiali clienti sint centralizate si refacturate clientului din UE.Intrebare : avind in vedere ca de exemplu combustibilul sau factura de cazare din orasul X din Romania este emisa pentru PFA cu TVA dar eu sint neplatitor de TVA in tara la refacturare este corect daca facturez fara TVA ? De exemplu primesc bon combustibil 124 ron (din care tva 24 ron ) Eu il inregistrez integral pe costuri fiind neplatitor de tva dar la refacturare catre U.E.trebuie sa aplic TVA ?
  Multumesc anticipat

 80. Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea situatie Exista facturi de Orange neachitate in contabilitate deoarece nu am primit chitantele Totusi facturile sint achitate ,fapt ce rezulta din factura curenta deoarece sold precedent=0 (zero).Cu toate ca s-a anuntat si insistat pentru obtinerea unui duplicat al chitantelor acest lucru nu s-a intimplat Avind in vedere inchiderea anului nu pot lasa acel sold in contabilitate Este corecta inchiderea acestuia prin cont 455 ? Ce alta solutie as mai avea ?
  Multumesc.

  • E simplu. Fiacare abonat poate solicita un desfasurator de la orice centru orange sau mai simplu fiecare abonat are alocat un cont pe site-ul Orange unde poate verifica platile, facturile, se poate lista si un desfasurator. In baza acelui desfasurator va inchideti conturile

 81. Am incheiat in aprilie 2012, 6 contracte de arendare pentru pamant arabil in care am ales varianta” retinerii impozitului la sursa de catre platitorul de venit”.
  Adica trebuie sa il platesc eu ca arendas.
  Intrebarea mea este cum il platesc?
  Trebuie sa depun vreo declaratie la Anaf sau imi calculeza ei impozitul pe baza contractelor de arendare pe care le-am depus la ei?

  • Raspunsul la intrebarea dvs il gasiti intr-un articol poastat pe site intitulat ” Impozitul pe venitul din arenda “. Incercati sa folositi casuta de cautare aflata pe pagina principala, stanga sus ” Cauta pe site ” si folositi titlul articolului. Site-ul este perfect functional, gasiti raspuns la aproape orice intrebare. Daca nu va descurcati (nu gasiti articolul), spuneti-mi si va ajut cu cea mai mare placere.
   Totodata va recomand art.62 din Codul fiscal actualizat pe care il gasiti pe pagina “Legislatie”

 82. Buna ziua. As vrea sa ma ajutati daca se poate intr-o problema. La firma la care lucrez, in luna decembrie anul trecut s-a schimbat administratorul care era si asociat unic. Pana in acea luna, administratorul a imprumutat firma cu aprox 60.000 lei. Fostul administrator este de acord sa primeasca banii in perioada care urmeaza in functie de cum are firma bani. Intrebarea mea este daca firma poate restitui banii administratorului, dupa ce acesta a plecat, deci practic nu mai are nici o legatura cu firma. Si daca da, ajunge Dispozitia de plata, sau mai trebuie si alte acte? Multumesc

  • Firma a fost imprumutata de o persoana fizica care avea si calitatea de administrator. Presupun ca imprumutul s-a facut in baza unor documente. Acum, parerea mea, noul administrator trebuie sa faca un act aditional prin care recunoaste si este de acord sa achite imprumutul “in functie de cum are firma bani”. Recomandat este ca si fostul administrator sa semneze acest act aditional. Acest act aditional + dispozitia de plata cred ca este suficient. Este strict parerea mea.
   Va recomand si Ordinul 3055 din 29 octombrie 2009

 83. Buna ziua De la finante am aflat astazi ca societatea este in “Insolvabilitate fara bunuri urmaribile din 22/11/2012” si ca de ce s-au depus declaratii fiscale cu sume dupa aceasta data ca este clar caz de evaziune Am precizat faptul ca nu stiam de starea acestei societati (chiar am fost in luna ianuarie si am depus documente ca trece la platitor de tva prin depasire plafon si nu a spus nimieni nimic )Se pare ca s-au trimsi adrese la sediul societatii si chiar am inteles ca cineva din finante s-a deplasat dar nu a fost nimeni de gasit Societatea isi desfasoara activitatea la punct de lucru in alt oras. Nimeni nu m-a informat (ma refer la conducerea societatii) iar acum am aflat ca si pe site se publica aceste anunturi pt care nu exista o confirmare de primire din partea societatilor.M-am uitat astazi dar nu am gasit.(am gasit anumite anunturi din 2013 dar aici nu este societatea asta)Mi s-a comunicat de doamna inspector ca va face o adresa foarte frumoasa si ca va fi control fiscal deoarece societatea a desfasurat activitate dupa data cind a fost declarata insolvabilitatea.As dori un sfat ce trebuie sa fac in continuare dpdv contabil sau ce ar trebui sa stiu vizavi de aceasta situatie.Multumesc.

  • Doamna, mai mult ca sigur ca cei de la finante si-au facut treaba. Adresele respective vi le-au trimis sigur, si tot sigur este faptul ca s-a deplasat cineva de la fisc la sediul firmei. Faptul ca administratorii nu-si verifica posta sau nu-si lasa o adresa si un telefon valid unde pot fi contactati, nu este vina celor de la finante. Periodic, (o data la 3 luni este suficient) este bine sa va verificati din propie initiativa vectorul fiscal si fisa platitorului.

   Actul administrativ fiscal se comunică prin remiterea acestuia contribuabilului/împuternicitului, dacă se asigură primirea sub semnătură a actului administrativ fiscal sau prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
   Actul administrativ fiscal poate fi comunicat şi prin alte mijloace cum sunt fax, e-mail sau alte mijloace electronice de transmitere la distanţă, dacă se asigură transmiterea textului actului administrativ fiscal şi confirmarea primirii acestuia şi dacă contribuabilul a solicitat expres acest lucru.
   În cazul în care comunicarea nu a fost posibilă, aceasta se realizează prin publicitate. Comunicarea prin publicitate se face prin afişarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent şi pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a unui anunţ în care se menţionează că a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului.

   “Art. 176 Insolvabilitatea
   (1) În sensul prezentului cod, este insolvabil debitorul ale cărui venituri sau bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligaţiile fiscale de plată sau care nu are venituri ori bunuri urmăribile.
   (2) Pentru creanţele fiscale ale debitorilor declaraţi în stare de insolvabilitate care nu au venituri sau bunuri urmăribile, conducătorul organului de executare dispune scoaterea creanţei din evidenţa curentă şi trecerea ei într-o evidenţă separată.
   (3) În cazul debitorilor prevăzuţi la alin. (2), prin excepţie de la dispoziţiile art. 148, alin. (3), executarea silită se întrerupe. Organele fiscale au obligaţia ca cel puţin o dată pe an să efectueze o investigaţie asupra stării acestor contribuabili, care nu constituie acte de executare silită.
   (4) În cazurile în care se constată că debitorii au dobândit venituri sau bunuri urmăribile, organele de executare vor lua măsurile necesare de trecere din evidenţă separată în evidenţa curentă şi de executare silită.

   Sfatul meu este sa va puneti documentele contabile la punct, sa colaborati cu cei de la finante pentru a dovedi ca nu a fost rea vointa din partea firmei. Mai mult ca sigur ca o sa aveti control fiscal. Va urez succes.

 84. Buna ziua. As dori sa ma ajutati cu urmatoarea problema. O asociatie a crescatorilor de animale, are in concesiune de la primaria din localiate o suprafata de pasune, pentru care plateste o redeventa.Primeste de la APIA, subventia pe suprafata de pasune, care v-a fi folosita la intretinerea si amenajarea pasunii respective, cu: adapatori, indiguiri, insamantari etc. Membrii asociati trebuie sa achite asociatiei, la randul lor o chirie (redeventa)sau taxa de pasunat.Tot membrii asociatie au obligatia de a face diverse operatiuni de lucrari pe pasune, ex: imprastiat gunoi de grajd. Asociatia, este corect sa-i plateasca pentru aceste lucrari?. Ce articole contabile trebuie sa faca in contabilitatea asociatiei ? Taxa de pasunat, pe care asociatia trebuie sa o incaseze de la membrii asociati, o va achita la primarie. Mai plateste un jurist, un administrator si un contabil.
  Din aceste operatiuni, este ceva de natura economica?
  Asociatia este declarata non profit.
  Va rog sa ma ajutati!
  Multumesc!

  • Tot ce imi spuneti sunt doar informatii mai mult decat generale, si nu am cum sa va ajut. Ca sa va ajute cineva, si sa va indrume pas cu pas, trebuie sa vada actele asociatiei, statutul, documentele, contractele. Sfatul meu este sa va adresati direct unui consultant fiscal si sa-i prezentati documentele asociatiei.
   Ca si informatie generala, conform Codului fiscal si asociatiile non-profit intra in categoria “contribuabililor”. Conform art. 15, alin. 2 din Codul fiscal:
   ” Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru următoarele tipuri de venituri:
   a) cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor;
   b) contribuţiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor;
   c) taxele de înregistrare stabilite potrivit legislaţiei în vigoare;
   d) veniturile obţinute din vize, taxe şi penalităţi sportive sau din participarea la competiţii şi demonstraţii sportive;
   e) donaţiile şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
   f) dividendele şi dobânzile obţinute din plasarea disponibilităţilor rezultate din venituri scutite;
   g) veniturile pentru care se datorează impozit pe spectacole;
   h) resursele obţinute din fonduri publice sau din finanţări nerambursabile;
   i) veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferinţe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;
   j) veniturile excepţionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate în proprietatea organizaţiilor nonprofit, altele decât cele care sunt sau au fost folosite într-o activitate economică;
   k) veniturile obţinute din reclamă şi publicitate, realizate de organizaţiile nonprofit de utilitate publică, potrivit legilor de organizare şi funcţionare, din domeniul culturii, cercetării ştiinţifice, învăţământului, sportului, sănătăţii, precum şi de camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale. Norme metodologice
   l) sumele primite ca urmare a nerespectării condiţiilor cu care s-a făcut donaţia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective să fie utilizate de către organizaţiile nonprofit, în anul curent sau în anii următori, pentru realizarea scopului şi obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, după caz;
   m) veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate în activitatea economică;
   n) sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului III.”

   La art. 15, alin. 3 din Codul fiscal se specifica: Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit şi pentru veniturile din activităţi economice realizate până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevăzută la alin. (2). Organizaţiile prevăzute în prezentul alineat datorează impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) sau în prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei prevăzute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, după caz.
   Prevederile alin. (2) şi (3) sunt aplicabile şi persoanelor juridice care sunt constituite şi funcţionează potrivit Legii nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr.169/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
   Dupa cum vedeti, nu am de unde sa stiu daca dvs va incadrati sau nu la unele din articolele de mai sus.
   Ca raspuns general la intrebarea dvs: DA, asociatia dvs are obligatii fiscale.

 85. Va rog mult,mai ajutati-ma intr-o problema:pentru serviciul de internet ,pentru care proprietarul spatiului (cu care am Contract de comodat)are contract cu o firma de internet,deoarece folosesc acest serviciu,eu ii platesc proprietarului 33% din valoarea facturata/achitata de acesta.Pot deduce aceasta cheltuiala?(unii spun ca nu,pt ca nu se incadreaza la utilitati.asa este?pt ca,totusi,eu am nevoie de acest serviciu de internet pt activitatea mea:caut materii prime,furnizori,clienti,etc…cine nu se foloseste de internet,in ziua de azi??)

  • Dupa parerea mea, NU puteti deduce aceasta cheltuiala, deoarece aveti contract de comodat. Contractul de comodat reprezinta “punerea la dispozitie cu titlu gratuit ” a unui bun. Ca sa puteti deduce o chetuiala, aceasta trebuie facturata pe numele firmei dvs.

   • Dar utilitatile:apa,gunoi,curent electric,gaze,care sunt contractate tot pe numele proprietarului,le pot deduce,in cota parte din spatiul pe care il am trecut in Contactul de comodat,da?

    • Contractul de comodat este cam cu dus si intors. Fiind un contract intre parti, din punctul meu de vedere, el nu are o valoare juridica foarte mare, are doar valoare informativa. Eu ma feresc de acest contract de comodat.
     Dar, conform normelor de aplicare ale art. 48 din Codul fiscal, la punctul 21 sunt deductibile ” cheltuielile cu funcţionarea şi întreţinerea, aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit înţelegerii din contract, pentru partea aferentă utilizării în scopul afacerii “

 86. Buna seara,
  va rog, un mic ajutor, o SC. platitoate de TVA, a beneficiat de regim derogatoriu pe o perioada de 3 ani (pana in 04.2012). Acu in februarie 2013, am verificat in vectorul fiscal la ANAF si mi s.a spus ca nu mai este platitoare de tva. Problema e ca figura la data obtinerii regimului derogatoriu cu un sold debitor in 4424 cu o suma de 154 lei. Cu ce cont de cheltuiala inchid ( deductibila , nedeductibila ) ? Multumesc !

  • Nu va pot da un raspuns particularizat pentru ca imi sunt necesare mult mai multe informatii decat cele pe care mi le-ati oferit. Teoretic, ramand cu sold la TVA, la terminarea regimului derogatoriu dvs trebuia sa solicitati imediat reinregistrarea ca platitor de tva. Nemaifiind platitor de tva nu mai puteti umbla la 4424.
   Trebuie sa va adresati AFP-ului de care apartineti. Ei au toate datele si documentele necesare rezolvarii problemei dvs. Aceasta este strict parerea mea personala.

 87. Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti ce declaratie 392A sau 392 B depune o societate comerciala a carei inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata din oficiu .Societatea figureaza ca platitoare de TVA pentru ianuarie-iulie 2012 si neplatitoare de TVA pentru periada august -decembrie 2012. Multumesc

  • Parerea mea este sa faceti 392B care este declaratie informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţii efectuate în anul 2012, si se completează de către persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal, care au realizat, la finele anului calendaristic, o cifră de afaceri (exclusiv veniturile din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane) inferioară sumei de 220.000 lei.
   Trebuie sa aveti grija ca suma de la campul III Cifra de afaceri sa fie cea corecta.

 88. Buna ziua. Imi puteti spune va rog in formularul 20 din bilant, la calculul cifrei de afaceri intra si contul 766? Eu am inregistrat in acest cont dobanda bancara. In formularul 20 spune ca trebuie trecute veniturile inregistrate de entitatile care au in derulare ctr.de leasing. Eu ce fac? Multumesc.

  • In formularul 20, la rd. 5, se trec veniturile la cei care au ca obiect principal de activitate leasingul. Dvs trebuie sa treceti veniturile din dobanzi bancare la rd 42 “Venituri din dobanzi” care este tot cont 766.

 89. La un asociat unic fara contract de munca , se plateste contributia de sanatate? Si in ce suma? Ce declaratie trebuie depusa la Fisc?

 90. Buna ziua,

  Am o problema in a completa formularul 392B. Nu este vorba ca nu stiu sa completez rubricile, dar nu prea stiu sa folosesc programul (firma este infiintata anul trecut si este prima data cand depun aceasta declaratie).
  Am descarcat fisierul de pe site-ul dvs si am observat ca este singurul in format exe. Am instalat programul, l-am deschis, am apasat pe start si am observat ca, spre deosebire de d100, la finalul documentului are doar chenar pentru nume si functie nu si pentru semnatura si stampila si nu exista loc rezervat organului fiscal. Asa este normal? Trebuie sa pun semnatura si stampila in dreapta numelui, pe spatiul alb?

  Dupa ce am completat toate rubricile am apasat pe exit si am revenit la prima pagina a programului. Am apasat pe salvare fisier si am ales sa salvez documentul pe hard disk. Acesta s-a salvat in format .txt iar cand il deschid cu word-ul sau cu alte programe nu imi apare declaratia completata de mine ci pe un singur rand anumite date introduse de mine.

  Din ce am inteles la fel ca si la D100 trebuie sa ma prezint la adm. financiara cu declaratia in format electronic si printata in 2 exemplare. Intrebarile mele sunt: fac eu ceva gresit si nu folosesc bine programul? si daca folosesc bine programul cu ce ma prezint la administratia financiara?

  Va multumesc frumos pentru lamuriri.

  • ” dar nu prea stiu sa folosesc programul ” ?

   Va garantez eu ca stiti sa-l folositi foarte bine. Tot ce ati facut, ati facut foarte bine.

   Declaratia 392 este o declaratie cu cod de bare, cod care se afla in parte stanga jos. Fisierul txt trebuie pus pe o discheta, cd, stick USB pentru orice eventualitate, in caz ca nu va listeaza bine imprimanta codul de bare. Declaratia listata in dublu exemplar, stampilata si semnata, impreuna cu discheta pe care ati pus fisierul txt generat trebuiesc duse la AFP de care apartineti. Atat!
   OK?
   PS V-am editat eu comentariul…Am sters datele fisierului txt pe care le-ati pus. Aceste date sa nu le mai faceti publice niciodata (sfatul meu).

   • Va multumesc mult pentru raspuns. Am considerat ca un cif nu este asa important pentru ca poate fi obtinut usor. Nu prea am experienta in domeniu, dar va cred pe cuvant si pe viitor o sa va urmez sfatul. Sa inteleg ca este bine ca in fisierul text pe care il salveaza sa apara doar acele date fara alte informatii sau chenare. Nu vad nici un cod de bare, acesta apare in momentul in care printez declaratia? Va doresc o zi buna in continuare.

    • Codul de bare apare pe declaratie, cand o listati. Fisierul txt este necesar celor de la AFP doar in cazul in care nu pot citi codul de bare. Acel fisier txt contine atat codul fiscal, cat si datele afacerii dvs: cifra de afaceri, vanzari, achizitii. Cineva “interesat” poate face o analogie intre codul fiscal, datele afacerii si IP dvs. Poate nu este cazul acum, ca sunteti la inceput de drum, dar cine stie peste cativa ani vom auzi de “SC Stefan” ca are o cifra de afaceri de cateva zeci de milioane de euro, si nu cred ca o sa fiti incantat daca datele afacerii dvs vor fi publice atunci. De curiozitate incercati sa cautati pe internet datele afecerii unor mari firme. Le veti afla? Nu cred. De asta am spus ca datele trebuiesc facute publice atat cat este necesar. Strictul necesar. Ati vazut ca furtul de date economice este la moda. Poate am exagerat putin, sper sa nu va suparati ca v-am atras atentia.

     • Cand am printat a iesit exact cum ati spus dvs. Nu m-am suparat stati linistit. Dupa cum spuneam sunt la inceput si orice sfat este bine venit. Va multumesc atata pentru raspunsuri cat si pentru sfaturi.
      Va mai deranjez cu o intrebare: la codul de identificare fiscala, nefiind inregistrat ca platitor de tva, este de ajuns sa trec doar cui-ul sau mai trec si ceva in fata (am observat ca cei care sunt platitori tva au RO in fata. Eu in formular dupa ce selectez formularul 392B nu ma mai lasa sa trec RO ci maxim o cifra sau o litera in acel chenar mic)?

     • Atat la 392A cat si la 392B se trece doar codul fiscal. Credeti-ma, cei de la ANAF va vor identifica si cu RO si fara. Sunt mult mai buni decat ii prezinta televiziunile… Nu trebuie sa ne culcam pe o ureche.

      Nu uitati sa introduceti emailul admin@asistenta-contribuabili.ro in agenda dvs electronica (agenda emailului dvs).

 91. Buna ziua,
  declaratia 205 pentru punctele de lucru se depune la administratia financiara a sediului social sau a punctului de lucru?
  Conform Ordinului nr. 1913/2012 referitor la instructiunile privind completarea si depunerea formularului 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”, declaratia se depune la organul fiscal la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.
  In cazul sediilor secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzatoare activitatii sediilor secundare, se depune de contribuabilul care le‐a infiintat, pe codul de inregistrare fiscala al acestuia, la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.
  Ce intelegi prin cod de inregistrare fiscala ? cui-ul sediului social sau cui-ul punctului de lucru…
  Multumesc

 92. Multumesc ptr raspunsul de mai sus. As mai avea o intrebare. In cifra de afaceri pe care trebuie sa o declaram in 392B intra si contul 766? Multumesc.

 93. buna ziua,
  am descoperit de curand acest blog si nici nu am prea multa experienta in domeniul financiar contabil insa tin evidenta unui PFA (jurnal incasari si plati si receptii) insa as dori sa aflu ce documente trebuiesc depuse la sfarsit de an la circa fiscala pentru PFAuri.
  multumesc anticipat

  • In general se pot depune declaratia 220, declaratia 200, declaratia 600, declaratia 392 plus alte cateva in functie de activitea desfasurata, de rezultatele obtinute etc. Trebuie sa stiu mai multe informatii despre acel PFA ca sa va spun exact.
   Incercati sa folositi casuta de cautare pe site, aflata in stanga sus. Sunt aproape sigur ca o sa gasiti informatia pe care o cautati. Folositi si meniul superior unde gasiti informatii utile despre legislatie, declaratii fiscale, formulare, calendar depunere declaratii. Gasiti aproape orice, numai sa cautati. Daca nu gasiti, intrebati-ma si am sa va raspund cu placere.

   Totodata aveti posibilitatea sa va abonati gratuit folosind casuta Noutati prin email. La abonare primiti un email automat cu instructiuni. Dupa abonare, nu uitati sa introduceti emailul admin@asistenta-contribuabili.ro in agenda dvs electronica (agenda emailului dvs).

 94. Ce declaratii trebuiesc depuse la un PFA care realizeaza venituri in baza unui contract de colaborare de prestari servicii cu o firma din Luxembourg, persoana impozabila fiind inregistrata in scopuri de TVA?

  • Declaratia 200 si 220 (daca este cazul), 600, 300, 394, 390. Ca sa va dau informatii exacte imi trebuiesca mult mai multe detalii. Va recomand sa folositi casuta de cautare a site-ului. In general gasiti raspunsul la aproape toate intrebarile. In meniul superior gasiti si Calendarul depunerii declaratiilor fiscale.
   Nu uitati sa introduceti emailul admin@asistenta-contribuabili.ro in agenda dvs electronica (agenda emailului dvs).

 95. Buna ziua ,am descoperit acest site si am vazut ca se pun tot felul de intrebari in ceea ce priveste partea fiscala a activitatilor asa ca am si eu o intrebare ,pe scurt fac parte din consiliul de administratie al unei cooperative agricole de gradul I.Cooperativa agricola a fost infintata conform Legii 1/2000 Legea cooperatiei ca o cooperativa de valorificare a laptelui .Ulterior am transformat aceasta cooperativa in grup de producatori conform ordonantei 37/2005 cu avizare definitiva.Acest grup de producatori colecteaza lapte de vaca de la un anumit numar de producatori pe baza de borderou de achizitie intr-un centru de colectare dupa care il livreaza unui procesator pe baza de avize zilnice si ulterior factura fiscala cu acelasi pret ca si pretul de achizitie .Intrebarea mea este urmatoarea ,vreau sa stiu daca conform ordonantei 8/2013 ca si grup de producatori respectiv cooperativa agricola de valorificare suntem supusi impozitarii si daca da sub ce forma.Va mai spun ca unitatea noastra nu realizeaza profit mai mult producatorilor li se retine lunar din valoarea de incasat un procent de 2.5% pentru acoperirea cheltuielilor de functionarea acestuia.Vamultumesc anticipat pentru raspuns

  • Legat de problema dvs, am 1000 de intrebari. Nu am avut ocazia sa ma lovesc pana acum de o cooperativa agricola, iar informatiile mele sunt foarte putine si nu cunosc legile speciale legate de activitatea dvs. Stiu doar ca acestea erau scutite de impozite si taxe vamale pe o perioda de 5 ani de la constituire.
   Teoretic, nu ar trebuie sa existe diferenta fata de societatile comerciale ( se depune bilant, declaratii fiscale etc)
   Sfatul meu este sa va adresati Administratiei Finantelor publice de care apartineti si sa verificati vectorul fiscal. Cred ca mi-ati dat material de studiu in perioada urmatoare. Am sa postez intrebarea dvs pe site poate ne ajuta cineva.

 96. buna ziua,
  o firma neplatitoare de tva(activ.stomatologice), cumpara prin reprezentant roman de la o firma din cehoslovacia freze dentare, factura fiind in lei.
  Firma de stomatologie trebuie sa se inscrie in registrul operatilor intracomunitari, si devine platitoare de tva?
  multumesc

 97. fatura am primit-o de la firma “aproz cz”, iar pe factura primita este prins si tva-ul de 14%(din cehia), iar factura este platita in numerar in lei.
  cred ca daca nu am achizitii de pana la 10.000 euro nu trebuie sa ma inscriu in ROI.

  • Eram curios de la cine ati primit factura pentru ca am intalmit cazuri cand importatori se recomanda ca si “reprezentanti” al unei societati straine, ceea ce nu este corect si induce in eroare. Reprezentantul dvs se pare ca va informat corect.
   Conform Codului fiscal, art. 126 ” Operaţiuni impozabile”, pct. (4), lit. b) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operaţiuni impozabile în România achiziţiile intracomunitare de bunuri a caror valoare totală nu depăşeşte pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depăşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, echivalentul în lei fiind stabilit prin norme.

 98. Pentru situatia in care un restaurant imparte fluturasi in oras (in scop de reclama pentru diverse evemnimente ,ex masa oferita de paste sau ziua de 8 martie,martisor) . Noi am confectionat acesti fluturasi la o tipografie si ulterior i-am distribuit (administratorul societatii) pe strada,diverse magazine etc.Factura de tiparire a acestora este o factura in baza careia noi ne-am dedus tva-ul.Acum la distribuirea acestora (unde am bonul de consum pentru cantitatile distribuite lunar) se ajusteaza tva -ul ? Multumesc.

  • Conform art. 21, lit. d) din Codul fiscal in categoria chetuielilor deductibile intra si: “cheltuielile de reclamă şi publicitate efectuate în scopul popularizării firmei, produselor sau serviciilor, în baza unui contract scris, precum şi costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare.”

 99. La inchiderea de decembrie am facturi Orange neachitate Pe ultima factura din decembrie 2012 sold precedent este zero deci clar acestea au fost achitate insa nu am dovada Este gresita inchiderea acestor sume prin contul 455 ? Daca da care ar fi procedura corecta avind in vedere ca s-a tot incercat o copie dupa chitanta dar fara rezultat.

  • 1.Raspunsul la intrebarea dvs a mai fost dat odata si il gasiti AICI.
   2. Incercati sa contactati serviciul facturari Orange. Nu vad de ce nu v-ar da un desfasurator. Acum 2 ani am avut si eu o problema de genul acesta si au fost destul de amabili.

 100. Buna ziua,

  Am mai vorbit de cateva ori cu dvs pe acesta tema, dar acum a aparut ceva nou. Pe scurt: am o firma SRL-D infiintata in aprilie anul trecut. Nu am angajati, nu am vandut nimic, nu sunt inregistrat ca platitor TVA. Anul trecut am cumparat o placa de baza pentru computer, din capitalul social al firmei, pe numele firmei, din cauza unor probleme financiare personale. Mai departe lunar am depus bani in contul firmei pentru a acoperi comisioanele bancii pentru contul curent si cardul firmei. Din cauza acestora eu am inteles ca ar trebui sa depun un bilant si nu declaratia de inactivitate. Pana acum am depus trimestrial D100 si in februarie D392B.

  Personal eu intelesesem ca aceasta declaratie de inactivitate este optionala de depus si daca nu o depun atunci devine obligatoriu sa depun un bilant pana pe 25 martie.
  Astazi am fost la un contabil si acesta mi-a spus ca nu are ce bilant sa imi faca daca nu am activitate, implicit profit si ca trebuie sa depun declaratia de inactivitate si ca o sa platesc si amenda la anaf. Acesta mai departe dupa ce mi-a cerut un pret un pic exagerat dupa parerea mea, a incercat sa insinueze ca nu este cazul sa imi dea si factura pentru plata serviciilor.

  Intrebarea mea este: parerea dvs care este? In situatia mea intradevar eram obligat sa depun declaratia de inactivitate si nu bilant? Dvs. sunteti contabil?

  Va multumesc mult pentru eventualele lamuriri, sper sa reusiti sa imi raspundeti cat mai repede ca sa stiu ce decizii pot lua.

  • Conform art. 36, alin. (2) din Legea Contabilitatii (Legea 82/1991) care specifica ” Persoanele juridice care de la constituire nu au desfasurat activitate, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, care de la constituire nu au desfasurat activitate, depun o declaratie in acest sens, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. ”
   Termenul depunerii acesteti declaratii pe propria răspundere pentru contribuabilii persoane juridice care nu au desfăşurat activitate de la înfiinţare şi până la 31.12.2012 şi nu au obligaţia întocmirii situaţiilor financiare anuale a fost 1 martie 2013. Mergeti la AFP-ul de care apartineti si le explicati ca nu ati stiut ca trebuie sa depuneti aceasta declaratie si ca vroiati sa depuneti bilant. E putin probabil sa luati amenda, eventual puteti merge chiar la seful de serviciu sa va expuneti problema si sa gasiti o solutie.
   Legat de contabil … cautati un CONTABIL ADEVARAT. Va garantez eu ca marea majoritate nu fac aceasta breasla de ras.
   Daca tot mergeti la AFP, verificati-va si Vectorul fiscal, solicitati informatii si depuneti si declaratiile 101. Daca tot nu desfasurati activitate de ce nu suspendati activitatea societatii? Aveti posibilitatea solicitarii regimului derogatoriu.
   Solicitati informatii si despre trecerea, incepand cu februarie, de la profit la micro.
   Eu pot doar sa va indrum, sa va dau doar informatii generale. Informatii particularizate strict legate de firma dvs le obtineti de la AFP-ul de care apartineti.

   • inteleg, dar chestia cu activitatea unei firme, din cate observ, este relativa. Am trimis mail mai multor firme de contabilitate si 2 dintre ele mi-au raspuns. Amandoua specifica acelasi lucru si anume: faptul ca am achizitioant ceva in numele firmei (placa de baza pentru calculator) si faptul ca am achitat comisioanele bancii pentru contul curent sunt considerate cheltuieli si astfel se considera ca am activitate. Eu nu sunt in domeniu si chiar nu stiu ce sa mai cred.

    • Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare. Numai achizitionarea acelei placi de baza NU poate fi considerata o cheltuiala în scopul realizării de venituri impozabile. Din punctul meu de vedere nu este nici o problema daca nu ati depus declaratia de inactivitate (de asta am spus ca nu cred ca veti fi sanctionat – nu vad rostul sanctiunii) cand puteti foarte bine sa depuneti un bilant in care sa includeti aceste mici cheltuieli. Eu spuneam ca puteti incerca sa mergeti la AFP si sa incercati sa depuneti acum aceasta declaratie de inactivitate pentru a scuti niste bani pe care trebuie sa-i achitati contabilului. Daca depuneti bilant nu vad unde ar fi problema. Problema ar exista doar daca nu depuneti nici declaratia de inactivitate si nici bilantul.

     • am inteles acum. Din cate stiu pana pe 25 martie trebuie sa depun declaratiile 101 pentru anul 2012, 101 pentru luna ianuarie si 010 pentru trecerea de la impozit pe profit la impozit pe venit. Bilantul ar trebui depus pana cel tarziu pe 30 mai, sau ma insel?

 101. Buna ziua,
  am nevoie de o parere, conform HG nr. 84/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 136 din 14 martie 2013 de modificare a normelor de aplicare a Codului Fiscal ” firmele in inactivitate temporara pentru care perioada de inactivitate/nedesfasurare a activitatii inceteaza in cursul anului sunt obligate sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor pentru anul respectiv incepand cu trimestrul in care isi reiau activitatea”. Dupa parerea d-stra declaratia 010 pt aceste firme se depune pana pe 25 martie 2013 (in cazul in care ies din inactivitate in cursul lui 2013) sau in trimestrul in care ies efectiv din inactivitate (ma refer tot la anul 2013).?
  Multumesc

 102. Societatea a avut un asociat unic care a decedat In luna ianuarie s-a distribuit pe dividende o anumita suma pentru care impozitul a fost achitat insa dividendele nete nu au fost inca ridicate Acestea vor putea fi ridicate numai ulterior definitivarii succesiunii ?

 103. Intrebarea mea se refera la inregistrarea achiztiilor de cafea,zahar ,apa minerala,suc etc in cadrul unei societati.Acestea se incadreaza la cheltuieli de protocol si se inregistreaza in cont 623 sau se inregistreaza la alte cheltuieli (cont 604 sau 6028) ?

  • Intrebarea pe care am primit-o de la dvs era legata de dezbatearea sucesiunii.
   Legat de protocol, aceste cheltuieli se inregistreaza cu ajutorul contului 623 ”Cheltuieli privind protocolul”. Atentie, aceste cheltuieli sunt deductibile limitat.

  • Nu am primit alta inrebare decat cea legata de dezbaterea mostenirii. Legat de cheltuielile cu protocolul, acestea se inregistreaza in contul 623 “Cheltuieli privind protocolul”. Atentie, acestea sunt deductibile limitat cf. art. 21 din Codul fiscal.

   • Referitor la cheltuielile pentru achizitia de cafea ,sucuri in cadrul unei societati intrebarea se referea la contul in care se inregistreaza si modul de justificare.Asta datorita faptului ca sint foarte multe discutii vizavi de termenul de “protocol” si cum justificam acesta in cadrul unei societati. Prin definitie, cheltuielile de protocol sunt cheltuieli ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii.Factura de achizitie este suficienta ?

 104. Pentru situatia unui magazin care alaturi de marfa comercializata in mod constant incheie un contrct pentru distribuire ziare si un alt contract prin care foloseste serviciul de incarcare cartele telefonice prin payzone.Practic in aceasta situatie sint un intermediar incasind bani in numele clientului meu.In cazul ziarelor le primesc cu aviz iar la sfr de saptamina primesc factura care contine ziarele primire ,cele returnate si la final comisionul meu.In cazul cartelelor de incarcare electronica clientii din magazin imi platesc pentru acest serviciu iar la final de zi sau a adoua zi dimineata depun banii in contul firmei cu care am contract (de ex GDF,Orange) iar la final de luna emit factura pentru comisionul meu.In ambele situatii mi se pare corect sa inregistrez aceste sume prin contul 462 si consider ca trebuiesc inregistrate prin registru de casa Daca nu le-as inregistra prin registru de casa ,banii sint in caserie si singura dovada ar fi bonurile de reincarcare (in cazul cartelelor )Inregistrindu-le prin registru de casa prpblema mea este daca trebuiesc marcate pe casa de marcat sau nu.Bonul fiscal reprezinta inregistrarea de venituri (ori aceste sume nu sint venituri ci se incaseaza in numele clientului meu) dar in acelasi timp sint incasari de la persoane fizice.As dori un sfat ca sa stiu ac evidentiez corect aceste sume si ca si justificare daca trebuie sau nu folosita casa de marcat.(cod distinct pt aceste tranzactii)Ziarele de asemenea nu le pot inregistra in gestiunea de marfa deoarece ele imi vin direct cu pretul impus ,fix beneficiul meu regasindu-se in comision.Cu respect,

  • Pentru reincarcarea electronica: De ce contul 462 “Creditori diversi” (evidenta sumelor datorate tertilor, pe baza de titluri executorii sau a unor obligatii ale unitatii fata de terti provenind din alte operatii), si nu contul 704 “Venituri din lucrari executate si servicii prestate” ca doar prestati un serviciu, eu asa vad speta asta, la reincarcarea electronica. Cartelele de plastic sunt marfa si faceti NIR pentru ele, reincarcarea eu o vad ca o prestare de servicii, si asa as face:
   5311 = %
   704
   4427

   628 = 401
   Vanzarea pe 704 si cheltuiala pe 628. Dupa parerea mea nu trebuie facut bon fiscal (aveti bonul de reincarcare). Eu as elibera bon fiscal doar pentru produsele la care am facut NIR.

   Cam asta este parerea mea. E bine sa mai intrebati si alti colegi. Mai multe pareri nu strica.

   La vanzarea de ziare ma abtin sa-mi dau cu parerea pentru ca nu am avut ocazia sa citesc nici un contract, deci nu cunosc conditiile.

 105. Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti daca se pot compensa taxele vamale de plata pentru un import, cu TVA-ul de rambursat din lunile anterioare care a fost aprobat la rambursare, dar nu s-a restituit inca. Mentionez ca efectuam compensari lunare a TVA-ului de rambursat cu contributiile salariale. Multumesc.

  • Comform art. 116 “Compensarea” din Codul de procedura fiscala

   (1) Prin compensare se sting creanţele statului sau unităţilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat cu creanţele debitorului reprezentând sume de rambursat, de restituit sau de plată de la buget, până la concurenţa celei mai mici sume, când ambele părţi dobândesc reciproc atât calitatea de creditor, cât şi pe cea de debitor, cu condiţia ca respectivele creanţe să fie administrate de aceeaşi autoritate publică.
   (2) Creanţele fiscale ale debitorului se compensează cu obligaţii datorate aceluiaşi buget, urmând ca din diferenţa rămasă să fie compensate obligaţiile datorate altor bugete, în mod proporțional, cu respectarea condiţiilor prevăzute la alin.(1).
   (3) Creanţele fiscale rezultate din raporturi juridice vamale se compensează cu creanţele fiscale ale debitorului reprezentând sume de restituit de aceeaşi natură. Eventualele diferențe rămase se compensează cu alte obligaţii fiscale ale debitorului, în ordinea prevăzută la alin. (2).
   (4) Dacă legea nu prevede altfel, compensarea operează de drept la data la care creanţele există deodată, fiind deopotrivă certe, lichide şi exigibile.

 106. Buna ziua Care ar fi procedura de urmat in situatia in care in cursul unei luni s-au emis din greseala doua chitante cu acelasi numar.In cazul facturilor exista procedura de corectare prevazuta in Codul Fiscal la art 159 insa pentru chitante nu am gasit nimic si din cite stiu fiind vorba despre incasare de numerar nici nu se poate storna. Eroarea a fost identificata abia luna urmatoare.

  • Parerea mea este sa aplicati celei de-a doua chitante un indice “B”, faceti un proces verbal de indreptare a erorii materiale in care explicati de ce ati procedat asa, iar o copie a procesului verbal o trimiteti cu confirmare de primire celui care are originalul chitantei. Pentru prevenii astfel de erori e bine sa folositi un program specializat de emitere a documentelor cu regim special.

 107. Buna ziua,
  lucrez la o firma ce se ocupa cu comertul (intern si extern) al miezului de nuca, miez de nuca pe care il achizitionam de la persoane fizice pe baza borderoului de achizitii.Ce impozite trebuie oprite la sursa si ce declaratii trebuie depuse la ANAF?

 108. Buna ziua,

  as dori sa stiu in cat timp si daca este obligatoriu sa anunt adm financiara despre inchiderea unui PFA? 3 anui de zile a avut activitatea suspendata iar in urama cu 2 saptamani i-am sistat activitatea.

  multumesc mult!

 109. Buna ziua! Care este diferenta clara si explicatia notiunilor (din punct de vedere fiscal) intre sediu social (care poate fi diferit)de domiciliul fiscal, atata timp cat pot fi adrese diferite pe formularele de inregistrare fiscala, cat si fata de locul unde se desfasoara efectiv activitatea…? Nu mai inteleg.
  Cat si nelamurirea mea in ceea ce priveste reprezentantul fiscal (cine poate fi, fata de ce fel de contribuabil poate fi…); fata de imputernicit !?

  • Art. 31 Domiciliul fiscal (Codul de procedura fiscala)

   (1) În cazul creanţelor fiscale administrate de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin domiciliu fiscal se înţelege:

   a) pentru persoanele fizice, adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu;

   b) pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, sediul activităţii sau locul unde se desfăşoară efectiv activitatea principală;

   c) pentru persoanele juridice, sediul social sau locul unde se exercită gestiunea administrativă şi conducerea efectivă a afacerilor, în cazul în care acestea nu se realizează la sediul social declarat;

   d) pentru asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, sediul acestora sau locul unde se desfăşoară efectiv activitatea principală.

   (2) Prin adresa unde locuiesc efectiv, în sensul alin. (1) lit. a), se înţelege adresa locuinţei pe care o persoană o foloseşte în mod continuu peste 183 de zile într-un an calendaristic, întreruperile de scurtă durată nefiind luate în considerare. Dacă şederea are un scop exclusiv de vizită, concediu, tratament sau alte scopuri particulare asemănătoare şi nu depăşeşte perioada unui an, nu se consideră adresa unde locuiesc efectiv.

   (3) În situaţia în care domiciliul fiscal nu se poate stabili potrivit alin. (1) lit. c) şi d), domiciliul fiscal este locul în care se află majoritatea activelor.

   (3^1) Domiciliul fiscal definit potrivit alin. (1) ori (3) se înregistrează la organul fiscal în toate cazurile în care acesta este diferit de domiciliul sau de sediul social prin depunerea unei cereri de modificare a domiciliului fiscal, însoţită de acte doveditoare ale informaţiilor cuprinse în aceasta.

   Pe scurt, diferenta dintre reprezentantul fiscal si imputernicit este ca reprezentantul fiscal raspunde pentru toate obligatiile fiscale si actioneaza in numele persoanei care l-a desemnat, reprezentand in totalitate interesele fiscale ale acestuia pe teritoriul unui stat in care desfasoara operatiuni economice specifice obiectului sau de activitate, pe cand atributiile imputernicitului sunt limitate la cele cuprinse in mandatul de imputernicire. Sper ca v-am fost de ajutor!

   • Va multumesc foarte mult! Si totusi va mai intreb ceva: reprezentantul fiscal ar fi administratorul (sau unul din ei), sau o cu totul alta persoana fata de grupul de asociati sau administratori (si doar desemnata de acestia)? Si se refera doar fata de administrator-persoana straina, sau chiar si pentru administratori romani exista practica aceasta de reprezentant fiscal? Multumim ! 🙂

 110. O plimbare de acte: O firma cu domiciliul fiscal in orasul A, deschide doua puncte de lucru: un punct de lucru cu peste 5 angajati in orasul B (cu formular 060 si toate documentele), si un punct de lucru cu doi angajati in orasul C (cu formular fara numar si documente). Punctul C se declara doar in orasul A ca e fara cod fiscal; iar punctul B il declara la Finante si in orasul B si A ?

 111. Buna ziua ! Am si eu o intrebare legata de un angajat cu contract de munca care este momentan suspendat la cerere pentru interese personale.Intrebarea mea este daca pe perioada suspendarii societatea are obligatia de a-i plati contributia de sanatate?

 112. Buna ziua!
  As dori si eu o lamurire in urmatoarea situatie:
  In scoala noastra , Asociatia Parintilor desfasoara un proiect de after-school.
  Am doua probleme:
  1. Directorul scolii poate obliga in vreun fel invatatorii sa ramana dupa program la acest after-school?
  2. In ce fel pot fi platiti invatatorii care muncesc deja la after-school? Li se poate face un contract de colaborare cu salariu fix?

 113. Intrebarea mea se refera la impozitul pe veniturile nerezidentilor in cazul in care achit unor societati (SUA de exemplu) un serviciu de gazduire web.Din cite am inteles cf art 115 C.F. trebuie achitat imp nerezident.Nu am gasit insa nicaieri daca si pentru cumpararea unui domeniu avem de plata acest impozit Tototdata intrebarea mea este daca acest impozit pt gazduire site se aplica din 2013 sau mai demult.Cu multumiri

  • E putin mai complicat! In primul rand trebuie sa determinati natura serviciului primit din SUA, prevederile contractuale si locul unde sunt prestate serviciile, ca sa puteti determina daca societatea dvs este sau nu obligata la plata impozitului.

   In cazul in care serviciile de mai sus sunt prestate in SUA, veniturile obtinute de furnizorul din SUA nu vor fi subiect de impozit cu retinere la sursa in Romania. Totodata, fiind vorba de servicii pe cale electronica, trebuie sa analizati daca vreunul din aceste servicii reprezinta acordarea unui drept de proprietate intelectuala pentru care se efectueaza plata unei redevente, caz in care nu conteaza locul unde sunt prestate serviciile si vor fi subiect de impozit cu retinere la sursa.

   In cazul in care platile vor face subiectul impozitului prin retinere la sursa pe veniturile nerezidentilor, daca detineti un certificat de rezidenta fiscala valid al furnizorului din SUA, puteti aplica prevederile mai favorabile ale Tratatului de Evitare a Dublei Impuneri.

 114. Buna ziua,

  Un ONG studentesc organizeaza un concurs de programare in urma caruia sunt premiate echipele clasate pe primele 3 locuri, in urma jurizarii efectuate de catre reprezentanti ai companiilor partenere (sponsorii evenimentului). Premiile se ridica la valoarea totala de 2688 euro, iar banii sunt evident, obtinuti prin sponsorizari. In acest caz, as dori sa stiu daca aceste premii sunt impozabile si cine ar trebui sa se ocupe de formalitatile necesare si sa plateasca taxa. Mentionez ca la momentul predarii premiilor organizatorii nu au stiut de posibila obligatie de impozitare si ar fi cam tarziu ca studentii castigatori sa plateasca impozit pe acele premii.De asemenea, predarea premiilor s-a realizat prin intermediul unui proces verbal. In acest caz, ce obligatii are ONG-ul? Trebuie sa plateasca din bugetul existent 16% din valoarea premiilor?

  Multumesc,

 115. Am o nelamurire.D 112 se mai poate depune la ghiseu? am tot cautat raspunsuri si unii zic da ,altii zic ca se da amenda daca se depune la ghiseu.Multumesc

 116. Buna ziua,
  o intr. indiv.care realizeaza venituri din activitati agricole, cod caen 0111, impozitata la norma de venit, in anul agricol 2013 a inregistrat un venit brut mai mare decat echivalentul sumei de 100 000 euro.Intrebarea este daca trebuie sa trecem de la norma de venit, la contabilitatea in sistem real si trebuie sa depunem decl. 220 pana la 31.01.2013 impreuna cu cifra de afaceri.
  Multumesc!

 117. Imi cer scuze, am gresit anul ,,Declaratia 220 pana la 31.01.2014”.Adica trecerea in sistem real incepand din 2014.
  Multumesc!

 118. Buna ziua, am si eu o intrebare…
  Am un mic magazin second hand, eu fac contabilitatea (pt ca e simplu in mod normal), dar vanzatoarea mea pe ziua de ieri a scos z-tul, n-a observat ca nu are hartie casa de marcat, si cand a pus hartia nu stiu ce a facut dar a scos alt z-t cu zero.deci ultimul z-t e 262(care e in regula), 263 lipseste, si am un z-t 264 cu 0 pe aceasi data.Ce am de facut sa fie bine? V

 119. Un srl care pina acuma a intrunit conditiile si a achitat imp microintrepindere pina la finele anului 2013 dar a desfasurat activitati si de lucrari constructii si de consultanta(obtinere avize, autorizatii etc) in proportie de aprox 50% si la care codul CAEN principal este 7112 Activitati de inginerie si consultanta tehnica legata de acestea, poate opta sa ramina microintreprindere in continuare, in conditiile noilor modificari ale Codului Fiscal?
  Care sunt criteriile sau activitatile, unde sunt definite/incadrate activitatile de consultanta?

 120. Un SRL radiat in 12.04.2013,am depus la AFP actele de radiere de la Registrul Comertului si declaratia in care se specifica incetarea activitatii nu mai imi amintesc ca cod are,as dori sa stiu daca mai trebuie depus bilant cu soldurile 0 pentru anul 2013(bilant de lichidare),daca da ce cod are si pana cand se depune?

 121. Buna ziua! Sunt un PFA cu obiect de activitate asistenta sociala, si as dori sa stiu cum se face si unde se trece amortizarea unui mijloc fix, cum trec in registrul de incasari si plati bonurile de combustibil cu deductibilitatea limitata la 50% (folosesc masina pentru deplasarea rezolvarii cazurilor )si cum calculez impozitul pe venit in sistem real(factura s-a emis in luna Decembrie 2013 si eu am incasat-o abia in luna Februarie 2014, facturile sunt emise pentru institutii publice). Daca se poate sa ma ajutati cu aceste nelamuriri, va multumesc! O zi placuta va foresc!

  • 1.Informatii despre amortizarea fiscala gasiti la art. 24 din Codul fiscal. Conform HG 276/2013, valoarea de intrare (valoarea fiscală) a mijloacelor fixe este 2.500 lei de la 1 iulie 2013 si pana prezent.

   2.Legat de bonurile de combustibil deduceti doar 50% din valoare, cf. art. 21, alin. (4), lit. t) din Codul fiscal
   3. Daca ati incasat-o in 2014, ea apartine anului fiscal 2014 si nu anului 2013 cand ati emis factura. In registru se trece chitanta sau ordinul de plata, nu factura.

  • Mai am doua intrebari, legate de inregistrarea amortizarii in registrul de incasari si plati: se trece valoarea amortizata in registru sau doar in jurnalul ptr. mijloace fixe, si a II a intrebare, cum trec in registrul de incasari si plati bonurile de combuastibil, la valoarea bonului sau direct cu valoarea deductibila? va multumesc!

   • 1.Se trece valoarea amortizata si in registru si in jurnalul ptr. mijloace fixe. Nu uitati ca trebuie sa faceti si fisa mijlocului fix.
    2. Sa zicem: bon fiscal 100 lei
    Treceti: 50% cheltuiala deductibila – 50 lei
    50% cheltuiala nedeductibila – 50 lei
    De cheltuiala nedeductibila nu tineti cont la calculuol venitului net la sf anului.

     • Buna ziua! Va deranjez cu o noua intrebare, de aceasta data in legatura cu declaratia 392B, in acesta declaratie se trec bonurile de combustibil, mentionez ca acestea au trecut pe ele CUI cabinetului de asistenta sociala, si amortizarea se trece in registrul de incasari si plati la coloana “plati”, cum se calculeaza impozitul pe venit in sistem real, acelasi mod de calcul ca si pentru SRL. Va multumesc!

 122. Buna seara! Va deranjez in legatura cu declaratia 392B, pentru un cabinet de asistenta sociala, bonurile fiscale de combustibil se trec in aceasta declaratie, daca e trecut CUI al cabinetului, amortizarea se trece in registrul de incasari si palti la coloana “plati”, cum se calculeaza impozitul pe venit in sistem real, acelasi mod de calcul ca si in cazul impozitului pe venit al unui SRL?

 123. As dori un raspuns la urmatoarea problema: tin evidenta la o societate non profit -activitati sportive- care nu are activitate economica. Trebuie sa depun declaratia 101 cu zero? Va multumesc.

 124. In urma unui proces societatea (microintreprindere platitoare de impozit pe venit) incaseaza o suma compusa din valoarea facturii restante si penalizari cf contract.Figureaza cu datorii la anaf pe care le achita.(inclusiv dobinzi, majorari…)
  penalitatile au fost incasate dar nu s-a emis factura. Se vor inregistra in contabilitate in cont 7588. Penalitatile din fisa sintetica se vor inregistra si ele dar sint cheltuieli nedeductibile. Societatea nu mai realizeaza venituri, nu are nici cheltuieli.Penalitatile incasate trec firma la platitoare de impozit pe profit. La calculul impozitului, venituri – cheltuieli (nu are) -venituri neimpozabile + cheltuieli ndeductibile (penalitati datorate statului) x 16%, vai de lume ce iese…este corect ce-am scris sau nu? Plateste penalitati statului, apoi plateste 16% tot la penalitati….exista altceva de facut, sau e corect ce-am scris mai sus?

 125. Buna seara!
  As dori o indrumare in legatura cu urmatoarea problema: doresc sa inregistrez fiscal o persoana juridica noua care este deja infiintata, care sunt pasii de parcurs? ce acte sunt necesare pentru acest demers, cui ma adresez si in ce termen? care este baza legala?
  Multumesc!

  • Registrul comertului comunica ANAF infiintarea societati. Dar, sfatul meu este sa mergeti la finantele de care apartineti cu documentele de la registrul comertului si sa verificati societatea in vectorul fiscal (sa nu se fi strecurat vreo greseala)

 126. Buna seara, as dori o indrumare.O societate are un furnizor caruia nu i-a platit c/v facturii din 2010. Exista posibilitatea sa inchid contul 401 ? Daca se poate si monografie ? Va multumesc !

  • Conform art.21, alin.2, lit.n din Codul fiscal, pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate sunt deductibile în următoarele cazuri:
   1. procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti;
   2. debitorul a decedat şi creanţa nu poate fi recuperată de la moştenitori;
   3. debitorul este dizolvat, în cazul societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, sau lichidat, fără succesor;
   4. debitorul înregistrează dificultăţi financiare majore care îi afectează întreg patrimoniul.

   Daca va incadrati, emiteti o Hotarare AGA prin care se vor stinge acesti furnizori.

   Nota contabila este 401=7588

 127. Buna seara! Am o microntreprindere nou infiintata..si mi s-a spus de aceasta declaratie Legea 656/2002. Nu am inteles foarte bine cine trebuie sa o depuna? Trebuie sa completez o astfel de declaratie?
  Va multumesc!!

  • Legea 656/2002 este lege pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism. Trebuie sa va adresati Finantelor de care apartineti, dupa parerea mea.

 128. buna ziua,

  va rog sa-mi spuneti care este versiunea corecta a declaratiei 101 pentru anul de raportare 2012, eu am depus-o pe cea din 18.07.2013, dar apare depusa cu erori
  va multumesc

 129. Buna ziua.
  Ma intereseaza daca in sistem ID se pot organiza cursuri de consultanti fiscali si ce conditii ar trebui indeplinite pentru a putea participa la acestea.

  Multumesc,

  • Sincer sa fiu nu cred ca in sistem ID se pot organiza cursuri de consultanti fiscali. Dupa parerea mea cursurile de consultanti fiscali sunt organizate de Camera consultantilor fiscali, iar pentru atribuirea calităţii de Consultant Fiscal, persoanele fizice trebuie sa promoveze un examen care se organizează de Camera Consultanţilor Fiscali in baza unui regulament aprobat de Consiliul Superior si publicat in Monitorul Oficial Partea I.

   In vederea inscrierii la examen cadidaţii persoane fizice sunt obligate să indeplinească cumulativ urmatoarele condiţii:
   a) să fie licenţiaţi ai unei facultăţi cu profil economic;
   b) să aibă o experienţă de minimum 5 ani dupa obţinerea licenţei în una dintre următoarele activităţi:
   – elaborarea,avizarea,aprobarea sau aplicarea legislaţiei fiscale,
   – servicii de administrare a legislatiei fiscale,
   – elaborarea şi aplicarea reglementărilor contabile
   – activitatea financiar-contabilă;
   c) să nu aibă antecedente penale;
   d) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

 130. Buna ziua! Daca sunt o micro neplatitoare de TVA cum inregistrez un bon de combustibil, pentru o masina pe care o folosesc si in interes personal si al firmei. Am inteles ca se deduce in proportie de 50%….dar cu TVA-ul ce fac il impart si pe el la jumatate? Cat trece la cheltuielile deductibile si cat la nedeductibile??
  Si constituirea rezervei legale se face in dec. 2013 sau la inceputul lui 2014? pentru constituire se foloseste: 129 = 1061 sau 121 = 1061?
  Va multumesc!!

  • 1. Deduceti 50 – 50.
   2. Comform OMFP 3055/2009 (pe care il gasiti AICI), pct. 8.9. CAPITAL ȘI REZERVE, subpct. 8.9.4. Rezultatul exercițiului financiar, rezultatul reportat, repartizarea profitului și acoperirea pierderii contabile:

   ,,248. – (5) Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exercițiului financiar curent, în baza unor prevederi legale, se inregistrează prin articolul contabil 129 “Repartizarea profitului” = 106 “Rezerve” – analitic distinct – ,,Rezerve legale”.
   Profitul contabil rămas după această repartizare se preia la începutul exercițiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situațiile financiare anuale în contul 117 “Rezultatul reportat”, de unde urmează a fi repartizat pe celelalte destinații hotărâte de adunarea generală a acționarilor sau asociaților, cu respectarea prevederilor legale.

   (6) Închiderea conturilor 121 “Profit sau pierdere” și 129 “Repartizarea profitului” se efectuează la începutul exercițiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situațiile financiare anuale. Ca urmare, cele două conturi apar cu soldurile corespunzătoare, în bilanțul întocmit pentru exercițiul financiar la care se referă situațiile financiare anuale.”

   In Codul fiscal (pe care il gasiti actualizat la zi AICI), la art. 22 Provizioane şi rezerve, spune:
   (1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:

   a) rezerva legală este deductibilă în limita unei cote de 5% aplicată asupra profitului contabil, înainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile şi se adaugă cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, până ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris şi vărsat sau din patrimoniu, după caz, potrivit legilor de organizare şi funcţionare. În cazul în care aceasta este utilizată pentru acoperirea pierderilor sau este distribuită sub orice formă, reconstituirea ulterioară a rezervei nu mai este deductibilă la calculul profitului impozabil. Prin excepţie, rezerva constituită de persoanele juridice care furnizează utilităţi societăţilor comerciale care se restructurează, se reorganizează sau se privatizează poate fi folosită pentru acoperirea pierderilor de valoare a pachetului de acţiuni obţinut în urma procedurii de conversie a creanţelor, iar sumele destinate reconstituirii ulterioare a acesteia sunt deductibile la calculul profitului impozabil.
   In Normele de aplicare a art.22, gasiti:
   Norme metodologice:

   ART. 22 a)

   50. Cota de 5% reprezentând rezerva prevăzută la art. 22 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplică asupra diferenţei dintre totalul veniturilor, din care se scad veniturile neimpozabile, şi totalul cheltuielilor, din care se scad cheltuielile cu impozitul pe profit şi cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, înregistrate în contabilitate. Rezerva se calculează cumulat de la începutul anului şi este deductibilă la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, după caz. În veniturile neimpozabile care se scad la determinarea bazei de calcul pentru rezervă sunt incluse veniturile prevăzute la art. 20 din Codul fiscal, cu excepţia celor prevăzute la lit. c). Rezervele astfel constituite se completează sau se diminuează în funcţie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul. De asemenea, majorarea sau diminuarea rezervelor astfel constituite se efectuează şi în funcţie de nivelul capitalului social subscris şi vărsat sau al patrimoniului. În situaţia în care, ca urmare a efectuării unor operaţiuni de reorganizare, prevăzute de lege, rezerva legală a persoanei juridice beneficiare depăşeşte a cincea parte din capitalul social sau din patrimoniul social, după caz, diminuarea rezervei legale, la nivelul prevăzut de lege, nu este obligatorie.

   51. În cazul în care această rezervă este utilizată pentru acoperirea pierderilor sau este distribuită sub orice formă, rezerva reconstituită ulterior acestei utilizări în aceeaşi limită nu mai este deductibilă la calculul profitului impozabil.

   Deci in decembrie, inainte de stabilirea impozitului pe profit, se constituie rezerva legala, in limita a 5% din profitul contabil dar nu mai mult de o cincime din capitalul social.

   Inregistrarea se face
   129 “Repartizarea profitului” = 106 “Rezerve”

 131. Buna ziua, ar dori sa-mi spuneti unde este specificat cat timp trebuie sa stea la operatorul de transport in cont propriu (al unei institutii publice) foile de parcurs, inainte de a fi predate in contabilitate???? Va multumesc mult!!

 132. Buna ziua,
  Va rog frumos,daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns intr-o problema.
  Sotul meu lucreaza de cativa ani ,cate 4 sau 5 luni pe an in Norvegia,cu contract de munca si i se retine impozit pe venitul din salarii acolo.In luna mai, primeste o adresa prin care este instiintat(din Norvegia -de la taxe) in legatura cu regularizare impozitului.
  In luna februarie 2014 a primit instiintare de la ANAF sa se prezinte pentru plata impozitului din salarii realizat in Norvegia in anul 2011.Initial,i s-a spus sa completeze declaratia 224,apoi ,dupa ce a prezentat o copie dupa actul cu impozitul retinut acolo, tradus,i-au spus ca trebuie sa completeze declaratia 201.Oare ce ar trebui sa faca in situatia data?Multumesc!

  • Declaratia 224 este Declaraţie privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România. Declaraţia se completează de către persoanele fizice care îşi desfăşoară activitatea în România şi obţin venituri sub formă de salarii din străinătate, precum şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi ale posturilor consulare acreditate în România.

   Declaratia 201 este Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate conform OPANAF 3883/2013. Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România şi persoanele fizice care îndeplinesc, pentru anul de raportare, condiţia prevăzută la art.40 alin.(2) din Codul fiscal, care realizează venituri din străinătate, impozabile în România, ca urmare a desfăşurării unor activităţi în străinătate, cum ar fi: venituri din profesii libere, venituri din activităţi comerciale, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, piscicultură, silvicultură, venituri sub formă de dividende, venituri sub formă de dobânzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare, alte venituri din investiţii, venituri din pensii, precum şi alte venituri impozabile potrivit Titlului III din Codul fiscal. Se completează în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil. Declaraţia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată. Nu se declară veniturile din salariile obţinute în străinătate.

   Dupa parerea mea personala trebuie sa mergeti personal la organul fiscal de care apartineti si sa lamuriti problema direct.

 133. Buna ziua,
  In cazul unei unitati hoteliere ce isi desfasoara activitatea pe litoral , se depune o declaratie la primarie in care se specifica ca unitatea respectiva functioneaza mai mult de 6 luni.In baza acestei declaratii , primaria , acorda o reducere a impozitului pe teren si pe cladire de 50%.Exista insa o neconcordanta intre Legea Turismului si declaratia ce se depune la Primarie.Legea Turismului capitolul XI art 53 alin 6 acorda reducerea pentru o perioada de functionare de minim 6 luni fata de mai mult de 6 luni al Primariei.
  Intrebarea mea este urmatoarea : Daca unitatea hoteliera are 10 angajati permanenti timp de 12 luni , incepe angajarea personalului sezonier de la 01.04.2014 ( asa cum a declarat inceperea perioadei de functionare la Primarie) , dar nu are turisti in luna aprilie ci de la 01.05 , beneficiaza de reducerea impozitului pe teren si cladire cu 50%.Mentionez ca unitatea functioneaza , nu e vina nimanui ca in aprilie nu sunt turisti.Unitatea este deschisa cazarii conform declaratiei 01.04-30.10.Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 134. buna ziua, va rog ajutor in problema:Pentru o diferenta descoperita in urma unui punctaj a trebuit sa intocmesc D 101 rectificativa pentru anul fiscal 2011. La depunerea declaratiei s-a constatat ca in declaratia initial depusa am bifat eronat scadenta la 25.02.2012. Tot incerc sa rectific si de fiecare data mi se respinge pe motiv ca sistemul nu mi-o primeste. Initial am depus o rectificativa schmband numai scadenta la 25.03.2012. Sistemul nu mi-a primit-o. Mi s-a sugerat sa intocmesc o rectificativa cu zero peste tot mai putin la randul 46 (sume declarate prin d 100) cu scadenta 25.03.2012 si o initiala cu datele corectate urmare punctajului dar cu scadenta 25.02.2012 . Nici asa nu mi-a primit-o sistemul si asa am incercat tot felul de variante, dar ideea este ca nu pot depune rectificativa macar pentru scadenta daca nu si pentru corectia sumei. multumesc

  • Parerea mea personala este: Pentru ca sistemul ANAF-ului sa ia declaratia in considerare trebuie da depuneti o rectificativa cu scadenta la 25.02.2012 pentru ca dvs doriti sa rectificati aceea declaratie. Nu puteti sa depuneti 2 initiale pentru aceasi perioada.

   Sfatul meu este sa mergeti la AFP de care apartineti sa sa vb cu cineva care se ocupa de declaratii si sa verificati si fisa.

 135. Buna ziua.O societate emite facturi de stono in 2013 (retur produse finite)Valoarea facturilor de storno este mai mare decit celelalte facturi emise in cursul anului astfel ca la final de 2013 cifra de afaceri este negativa.Total CA cf bilant la rindul2 pt 701+702+703+704+705+706+708 ramine la cumulat negativa.Asfel corelatia privind CA > = 0 nu poate fi indeplinita.Bilantul pot sa-l validez si spune ca nu sint erori dar nu este transmis.Este corect ?
  Cu multumiri

 136. Detin (Persoana fizica) un teren in suprafata de 10 Ha si doresc sa il dau in superficie catre 4 firme distincte in acelas timp (adica in aceeasi zi la notar toate cele patru contracte).
  Intrebarea mea este daca cumva dupa ce voi dezmembra terenul in cele patru loturi de cate 2,5 Ha si voi face acele contracte de superficie catre cele 4 firme, voi deveni persoana fizica platitoare de TVA?
  Acest contract se va impozita ca o vanzare si taxat la notar ca atare?
  Mutumesc

 137. Buna ziua,

  Doresc sa ma inregistrez la ANAF pentru inchirierea in scop turistic a camerelor aflate in locuinta proprietate personala si sa platesc impozit pe baza datelor din contabilitate in partida simpla. Voi avea nevoie de casa de marcat sau voi emite facura + chitanta? Pe baza caror documente se va determina profitul?

 138. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca veniturile din sconturile obtinute intra in calculul impozitului micro.

  Multumesc

  • Ce este SCONTUL? (Sa ne aducem aminte)
   SCONT, sconturi, 1. Dobânda și comisionul reținute de o bancă comercială, care cumpără titluri de creanță pe termen scurt, înainte de scadența acestora. ♦ Sumă de bani reprezentând dobânda la un împrumut, pe care o bancă și-o reține cu anticipație la acordarea împrumutului. 2. Reducere acordată unui debitor din valoarea unei polițe sau a unei datorii plătite înainte de scadență; recalculare și diminuare a dobânzilor, în cazul în care plata unei obligații se face înainte de termen.

   Conform OMFP 3055 din 29 octombrie 2009
   pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene

   SECTIUNEA 8
   REGULI DE EVALUARE
   8.1. REGULI GENERALE DE EVALUARE
   8.1.1 Evaluarea la data intrării în entitate
   51. (6) Reducerile financiare sunt sub formă de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate.

   Reducerile financiare primite de la furnizor reprezintă venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se referă (contul 767 „Venituri din sconturi obţinute“). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezintă cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se referă (contul 667 „Cheltuieli privind sconturile acordate“).

   In Codul fiscal, la TITLUL IV^1 Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
   ART. 112^7 Baza impozabilă, scrie:

   (1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

   a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

   b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;

   c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;

   d) veniturile din subvenţii;

   e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;

   f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;

   g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;

   h) veniturile din diferenţe de curs valutar;

   i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;

   j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.

   (1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:

   a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;

   b) în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.

   (2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.

   Deci, dupa parerea mea personala, intra in calculul impozitului micro.

 139. Buna ziua.
  As dori sa stiu daca in cazul art 143(1)(h)pct.2, unde se spune ca este scutita de tva operatiunea de aprovizionare a navelor straine care parasesc tara, mai putin pentru navele destinate pescuitului de coasta.
  Are importanta faptul ca nava face aceasta aprovizionare cu alimente la intrarea in tara? Adica dupa ce nava maritima isi face revizia de intrare in tara?

  • Informatia oficiala publicata:

   În sensul art. 143 alin. (1) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin provizii se intelege bunurile necesare aprovizionarii navelor. Bunurile pentru aprovizionare si alimentare cu combustibil cuprind, printre altele:

   a) aprovizionarea la bord: bunuri care sunt exclusiv utilizate pentru consumul la bord de catre membrii echipajului si pasagerii vasului, cum ar fi mancarea si bauturile;

   b) combustibili si lubrifianti, in stare solida, lichida sau gazoasa. Aceste bunuri sunt necesare pentru functionarea corespunzatoare a motoarelor si a altor utilaje si echipamente aflate la bord;

   c) consumabilele, aparatele si proviziile de obicei utilizate la bord de echipaj si pasageri, cum ar fi: tacamurile, aparatele de gatit, fetele de masa, instrumentele si produsele de curatare, instrumentele pentru lucrarile de reparatii si intretinere si bunurile consumabile utilizate pentru conservarea, tratarea sau prepararea la bord a marfurilor transportate, cum ar fi, de exemplu, gheata si sarea pentru conservarea pestelui pe un vas de pescuit.

   (4) Justificarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata se realizeaza fie de furnizor/prestator, fie de beneficiar, pe baza documentelor care atesta ca livrarile de bunuri si prestarile de servicii sunt destinate scopurilor prevazute de lege. Scutirea prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal se aplica atat pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii realizate in beneficiul direct al armatorilor de nave, cat si in situatia in care intre furnizori/prestatori si armator se interpune un agent de nava. Scutirea de taxa pentru prestarile de servicii prevazute la art. 143 alin. (1) lit. h) pct. 1 si 3 din Codul fiscal se justifica de catre prestatorul serviciilor, in masura in care locul prestarii serviciilor este considerat a fi in Romania in conformitate cu prevederile art. 133 din Codul fiscal si daca acesta ar fi fost persoana obligata la plata taxei conform art. 150 alin. (1) din Codul fiscal, in cazul in care nu se aplica o scutire de taxa. Daca locul prestarilor de servicii prevazute la art. 143 alin. (1) lit. h) pct. 1 si 3 din Codul fiscal este in Romania, scutirea de taxa se justifica de beneficiarul serviciilor, daca acesta ar fi persoana obligata la plata taxei conform art. 150 din Codul fiscal, in situatia in care operatiunea nu ar fi scutita.

   Exemplul 1: A factureaza catre B servicii de reparatii ale unei nave destinate transportului maritim, serviciile fiind efectuate pe teritoriul Romaniei. A este o persoana impozabila stabilita in Romania, iar B este o persoana impozabila stabilita in Norvegia. Locul prestarii serviciului fiind in Romania conform art. 133 alin. (7) din Codul fiscal, deoarece beneficiarul este o persoana impozabila nestabilita in Comunitate, prestatorul trebuie sa justifice scutirea de taxa, intrucat ar fi fost persoana obligata la plata taxei daca operatiunea nu era scutita.

   Exemplul 2: A factureaza catre B servicii de reparatii ale unei nave destinate transportului maritim. A este o persoana impozabila stabilita in Dubai, iar B este o persoana impozabila stabilita in Romania. Locul prestarii serviciului este in Romania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, deoarece beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in Romania. Prestatorul nefiind stabilit in Romania, beneficiarul trebuie sa justifice scutirea de taxa, intrucat ar fi fost persoana obligata la plata taxei daca operatiunea nu era scutita.

   (5) Scutirea de taxa pe valoarea adaugata nu se acorda pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii destinate construirii navelor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal. Livrarile de bunuri destinate construirii navelor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal sau pentru orice alt tip de nave pot fi scutite de taxa pe valoarea adaugata, conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, daca livrarea respectiva se incadreaza intr-o masura de simplificare prevazuta prin ordin al ministrului finantelor publice.

   (6) Prin transport international, in sensul art. 143 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, se intelege transportul care are fie punctul de plecare, fie punctul de sosire in afara tarii, fie ambele puncte in afara tarii.

   Baza legala:
   – Ordin nr. 3419/2009 – privind modificarea si completarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)–i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.222/2006 din 21 decembrie 2009, Monitorul Oficial 915/2009 ;

   – Ordin nr. 3424/2008 – pentru modificarea si completarea unor norme si instructiuni aprobate prin ordine ale ministrului finantelor publice din 20 noiembrie 2008, Monitorul Oficial 795/2008 ;

   – OMFP 2222/2006 – Instructiuni de aplicare a scutirii de TVA pentru exporturi, livrari intracomunitare, transport extern, intermediari

 140. buna ziua.
  As dori sa va mai pun o intrebare/
  O firma efecturaza servicii de agenturare pentru un transportator non UE- care face atat TIC dar si in afara comunitatii. Acest transportataor nu este importatorul sau clientul marfii. El face doar transportul si el este cel care solicita serviciile de agenturare – relatii cu autoritati, aprovizionare, cash flow. Societatea de agenturare actioneaza in nume propriu. Cum decontez serviciile societatii de agenturare din pct de vedere al tva? in cazul unui import, prin ce document mi=ar putea justifica transportatorul ca serviciile de agenturare au fost incluse in baza de impozitare declarata in vama?

 141. buan ziua. am o speta si nu ma descurc: cabinet de mediator a inchiriat un spatiu pe care nu l-a declarat punct de lucru. plateste chirie care nu este deductibila ca si cheltuiala. la randul ei a subinchiriat o camera din sptaiu si emite la randul ei factura. venitul in cazul asta iese din baza de impozitare, nu? multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 3 =