Declaratia 394 – descarca ultima versiune

AdevarulShop.ro
★ ★ ★Declaratia 394 – Declaraţie informativă privind livrările/prestarile şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional conform OPANAF OPANAF 3806/2013  – utilizat începând cu declararea obligaţiilor fiscale aferente lunii decembrie 2013,  in format PDF, a fost actualizata in data de 29.01.2016.

Declaratia 394 precum si ultimele versiuni ale declaratiilor in format PDF pot fi descarcate de pe pagina “Descarca declaratii fiscale” , aflata in meniul superior.

Declaratia 394 se completează și se depune de către:
a) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal și care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) și (7) din Codul fiscal, pentru operațiuni impozabile în România conform art. 126 alin. (1) și taxabile cu cota prevăzută de lege. Declarația se depune pentru orice operațiune taxabilă pentru care, conform titlului VI din Codul fiscal, este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum și pentru operațiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare.
Declaratia 394 trebuie să conțină toate facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă mențiunea “taxare inversă“ sau “TVA la încasare”.
Declarația nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare;

Persoanele impozabile care nu au realizat operatiuni în perioada de raportare, nu depun declaratia pe 0 (zero). Formularul 394 este o declaratie informativa, nu o declaratie fiscala. Numai în cazul declaratiei fiscale exista obligatia depunerii chiar daca nu se desfasoara activitate sau nu rezulta sume de plata în perioada de raportare.

b) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Codul fiscal, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevăzută de lege.
Declarația trebuie să conțină toate facturile care au fost primite în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă mențiunea “taxare inversă“ sau “TVA la încasare”.
Declarația nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare.
Declaratia 394 se depune la organul fiscal competent până în data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (lunar, trimestrial etc.) şi numai dacă în această perioadă au fost realizate operațiuni de natura celor care fac obiectul obligației de declarare.
În cazul în care, după depunerea declarației, persoana impozabilă constată existența unor omisiuni/erori în datele declarate sau în cazul în care una sau mai multe facturi sunt emise în cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzacției după data depunerii declarației, persoana impozabilă trebuie să depună o nouă declarație corect completată, cu operațiunile care necesită modificarea și/sau operațiunile care nu au fost declarate, declarație care înlocuiește declarația informativă depusă inițial.

ATENTIE! începând cu 14.03.2013 se declara si bonurile fiscale cu valoare sub 100 de euro care îndeplinesc conditiile unei facturi simplificate pentru care beneficiarul a solicitat înscrierea codului de înregistrare în scopuri de TVA (HG nr. 84/2013) – update – Conform OPANAF 2.986/2013, incepand cu luna august 2013, in declaraţia 394 nu se mai înscriu facturile emise prin autofacturare şi bonurile fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 155 alin. (11), (12) şi (20) din Codul Fiscal. Aceasta prevedere se va aplica numai până la data de 31 decembrie 2014.

IMPORTANT! Formularul 394 cuprinde pozitie distincta pentru declararea operatiunilor de livrari/achizitii de cereale si plante tehnice pentru care se aplica taxarea inversa prevazuta la art. 160 alin. (2) lit.c) din Codul fiscal.

Informatiile declarate în “Lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pe teritoriul national” si cele declarate în “Lista achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul national”, de catre toate persoanele înregistrate în scopuri de TVA se vor verifica la nivel central în vederea corelarii informatiilor declarate pe codurile de înregistrare în scopuri de TVA ale furnizorului (emitent al facturii) si beneficiarului (cel catre care s-a emis factura) iar informatiile din baza de date vor fi puse la dispozitia organelor de control.

Nerespectarea obligatiei de depunere a declaratiei informative reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice, conform prevederilor Codului de procedura fiscala (art. 219 alin.1 lit.f si alin.2 lit. c).

Prevederile OPANAF nr. 3596 / 2011 au intrat în vigoare la data de 1 februarie 2012 si se aplica pentru operatiunile efectuate începând cu 1 ianuarie 2012, iar modificarile aduse prin OPANAF nr. 1992/2012, cu referire la sistemul TVA la încasare, au intrat în vigoare la data de 1 februarie 2013 si se aplica pentru operatiunile efectuate începând cu 1 ianuarie 2013.

Opinia cititorilor acestui blog este importanta pentru mine. Lasa un comentariu!

Declaratia 394 – descarca ultima versiune

★ ★ ★


StoreFashion.ro
★ ★ ★

Comentarii

Declaratia 394 – descarca ultima versiune — 5 comentarii

 1. Se poate sactiona cu amenda : s-a depus decl 394 in termen dar din cauza unei erori materiale din prg de contabilitate nu s-au generat in decl 394 toate achizitiile.Eroarea a fost descoperita in timpul unui control (soc. solicita rambursarea de tva). S-a acceptat redepunerea declaratiei dar s-a intocmit si un proces verbal de amenda pt depunerea eronata. Fiind o decl. Informativa este in regula aceasta amenda? Multumesc

  • In Codul de procedura fiscala, la art. 219^1 Contravenţii în cazul declaraţiilor recapitulative:

   (1) Constituie contravenţii următoarele fapte:

   a) nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor recapitulative reglementate la titlul VI din Codul fiscal;

   b) depunerea de declaraţii recapitulative incorecte ori incomplete.

 2. de aceea recomandam verificarea cu un alt program decat programul de contabilitate a declaratiei 394 inainte de a se depune. Informatiile din declaratie sunt complexe, iar de aceea se greseste foarte des.

 3. Buna ziua,
  dupa introducerea in declaratie a campului “numar de facturi” se declara cu baza 0, TVA 0 si numar de facturi (primite) 2 in situatia in care intr-o luna avem o factura ce se storneaza ?
  Aceeasi situatie putem avea si la livrari in momentul in care societatea emite o factura catre un client si o storneaza in aceeasi luna. Declaram numarul de facturi si sume 0?
  Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

59 − = 57

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>