Declaratia 600 – cine trebuie sa o depuna

libris.ro
★ ★ ★Declaratia 600 „Declaraţie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii” se completează şi se depune de următoarele categorii de contribuabili:

 • întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
 • membrii întreprinderii familiale;
 • persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
 • persoanele care realizează venituri din profesii libere;
 • persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă;

Contribuabili nominalizaţi mai sus au obligaţia să depună anual declaratia 600 „Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale conform OPANAF nr. 874/2012

Nu au obligaţia depunerii declaratiei 600, persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi orice alte venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente, venituri din pensii şi venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, asigurate în sistemul public de pensii, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, deoarece nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 29621 alin. (1). (art. 29623alin. 4 din Codul fiscal)

De asemenea, nu au obligaţia depunerii declaratiei 600, persoanele fizice nominalizate la art. 29621 alin.1 lit. a) – e) care în anul fiscal 2014 au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, deoarece la art. 29622 alin. (1) din Codul fiscal şi la pct. 32 din Normele metodologice de aplicare, aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se precizează :
„Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296*21 alin. (1) lit. a) – e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.

Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor.

Formularul pentru Declaratia 600 in format PDF, actualizat la zi, poate fi descarcat de pe pagina “Descarca declaratii fiscale” , aflata in meniul superior.

 

Declaratia 600
★ ★ ★


StoreFashion.ro
★ ★ ★

Despre Asistenta contribuabili

Am creat Asistenta Contribuabili cu scopul de a aduna intr-un singur loc diverse informatii oficiale (imprastiate pe tot internetul) necesare din domeniul fiscal, contabil, legislativ, consultanta fiscala. Daca am reusit sau nu ramane la aprecierea dvs. Materialele afisate pe site sunt strict pentru informarea dvs, non-comerciala. Nu suntem raspunzatori pentru nici un prejudiciu direct sau indirect, accidental sau intentionat, rezultat in urma utilizarii acestui site sau a oricaror site-uri legate la acest site.

Comentarii

Declaratia 600 – cine trebuie sa o depuna — 12 comentarii

 1. pentru veniturile din apicultura care sunt neimpozabile se plateste la sistemul public de pensii?

 2. Daca sunt in una din categoriile mentionate din 2011, mai trebuie sa depun declaratia? Eu inteleg ca numai persoanele care se infiinteaza cu 01 iulie trebuie sa depuna declaratia. Asa este?

  • Doar persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III şi V din Legea nr. 263/2010 şi cele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii nu au obligaţia depunerii declaraţiei. In rest toata lumea depune declaratia anual. Legea specifica ca de la 01 iulie competenţa de administrare a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice revine ANAF. Vizualizati putin formularul. (Clic AICI)

 3. 1. daca am contract de munca la o alta societate si am si o intreprindere individuala unde nu am contract de munca si am venituri de 5000 lei pe ani, mai depun d600?
  2. daca am un pfa si sunt angajata cu contract de munca pe el, mai depun d600?
  3. daca am un pfa si nu am platit nimic pana acum dar imi fac contract de munca de la 1 iulie, lafel ce se intampla cu lunile 1-6, mai depun ceva?
  Multumesc!

 4. Cred ca nu m-am exprimat suficient de bine.
  Cei care au avut contract de asigurare cu CAS pensii trebuie sa depuna declaratia 600 pentru 2012? Pentru 2013 este clar ca depun, dar pentru 2012? Nu se preiau aceste adate de la pensii?

  Multumesc

 5. daca am o I.I si venitul net estimat pe 2012 este 2000 lei(167/luna) ce fac mai depun D600, mai platesc CAS ? pt ca din cate am inteles eu cei care realizeaza venituri sub 741 lei /luna nu trebuie sa plateasca CAS ,Am inteles bine sau nu va rog ajutati-ma

 6. Sunt PFA. Venitul declarat initial la Casa de Pensii, in 2006, era 500 lei.
  Odata cu modificarea legislatiei, mi s-a calculat contributia minima (232 lei), fara sa mai depun o declaratie rectificativa.
  Oare ar trebui acum, dupa 1 iulie 2012, sa depun o declaratie 600 rectificativa la ANAF in care venitul declarat sa fie 741 lei?
  Multumesc.

 7. Cum se completeaza declaratia 600 in conditiile in care veniturile obtinute sunt sub pragul minim de 741 lei.Completarea declaratiei cu suma minima in aceste conditii are vreun impact asupra venitului declarat in D200 de la sfarsitul anului?