Denigrarea competitorilor reprezinta concurenta neloiala

libris.ro
★ ★ ★concurenta neloialaCe este concurenta loiala? Situaţia de rivalitate de piaţă, în care fiecare întreprindere încearcă să obţină simultan vânzări, profit şi/sau cotă de piaţă, oferind cea mai bună combinaţie practică de preţuri, calitate şi servicii conexe, cu respectarea uzanţelor cinstite şi a principiului general al bunei-credinţe.

Dar  produce sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă.

OG 12/2014 care modifica si completeaza Legea 11/1991, specifica practicile de concurenţă neloială:
 • denigrarea competitorilor sau a produselor/serviciilor lor, realizată prin comunicarea ori răspândirea de către o întreprindere sau reprezentantul/angajatul său de informaţii care nu corespund realităţii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natură să îi lezeze interesele;
 • deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual salariat/reprezentant al său ori de către orice altă persoană prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva întreprindere a luat măsuri rezonabile de asigurare a protecţiei acestora şi a căror dezvăluire poate dăuna intereselor acelei întreprinderi;
 • orice alte practici comerciale care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei-credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă.

Legislatie:

 • Legea nr. 158/2008 privind publicitatea înşelătoare şi publicitatea comparativă, republicată.
 • Legea nr. 363/2007 privind protejarea intereselor economice ale consumatorilor.
 • Legea audiovizualului nr. 504/2002.
 • Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, republicată.
 • Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, republicată.
 • Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată.
 • Legea nr. 16/1995 privind protecţia topografiilor produselor semiconductoare, republicată.
 • Legea concurenţei nr. 21/1996
 • Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenta neloiala.

Organismul care combate concurenta neloiala este Consiliul Concurenţei, care constată şi poate sancţiona concurenţa neloială.

Amenzile aplicate de Consiliul Concurentei pentru concurenta neloiala pot fi cuprinse intre 5.000 lei la 50.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane juridice,  1.000 lei la 5.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice, iar autorităţile şi instituţiile publice  cu amenzi de la 1.000 lei la 10.000 lei.
★ ★ ★


StoreFashion.ro
★ ★ ★

Despre Asistenta contribuabili

Am creat Asistenta Contribuabili cu scopul de a aduna intr-un singur loc diverse informatii oficiale (imprastiate pe tot internetul) necesare din domeniul fiscal, contabil, legislativ, consultanta fiscala. Daca am reusit sau nu ramane la aprecierea dvs. Materialele afisate pe site sunt strict pentru informarea dvs, non-comerciala. Nu suntem raspunzatori pentru nici un prejudiciu direct sau indirect, accidental sau intentionat, rezultat in urma utilizarii acestui site sau a oricaror site-uri legate la acest site.

Comentariile sunt închise.